Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
geluk is een keuze
31 december 2012

Hou meer van je zelf door meer zelfrespect

Gelukkig zijn is een van de belangrijkste basisingrediënten van een lang leven. Hoe kun je met een ander gelukkig zijn wanneer je dat als alleenstaande of single al moeilijk vindt. Geluk is echter niet mogelijk zonder een gezonde dosis zelfrespect. Goed nieuws: je zelfrespect versterken, dat kun je leren! Verhoog je geluk vooral met het oog op jezelf, maar ook met het oog op een mooie relatie

10 x zelfrespect versterken

Met een gezonde dosis zelfrespect, kun je positief zijn, handelen volgens jouw verlangens en het hoofd bieden aan de problemen die in een mensenleven voorkomen. Als mens is het dus uiterst belangrijk je zelfrespect te ontwikkelen. Daaraan moet wel gewerkt worden. Op elke leeftijd, op elk ogenblik en in alle omstandigheden, kan men aan zijn zelfrespect werken om het te versterken. Hier zijn alvast tien strategieën die je kunt uitproberen.

1. Kom voor jouw mening uit
Leer zeggen wat je denkt, wat je wenst en ook wat je voelt. Opgelet: dit betekent niet dat je agressief moet worden. Je moet je gedachten zonder agressiviteit leren verwoorden. Leer ook je wensen en gevoelens duidelijk onder woorden te brengen. Druk je steeds duidelijk en concreet uit.

2. Leg jouw prioriteiten vast
Neem de tijd om objectief na te denken over je levensdoelen: Wat is voor jou het belangrijkste? Wat zijn jouw prioriteiten? Wat wil jij bereiken? Op deze manier kun je jouw twijfels aan de kant schuiven en je concentreren op jouw prioriteiten. Door jezelf deze vragen te stellen en ze ook te beantwoorden, versterk je jouw zelfrespect aanzienlijk.

3. Stel een lijst op van jouw fundamentele waarden
Stel een lijst op van uw fundamentele waarden (vrijheid van gedachte, respect voor de medemens, liefde) en laat je niet beïnvloeden door onbelangrijke feiten en andere oppervlakkige ideeën. Leven met krachtige waarden draagt bij om gelukkig te zijn.

4. Focus op jouw kwaliteiten
We hebben allemaal gebreken en kwaliteiten, die zelfs in de loop van ons leven kunnen veranderen. Zeer belangrijk is dat je niet gaat focussen op je gebreken, maar wel op je kwaliteiten. Stel een schriftelijk lijstje op van je kwaliteiten, herlees alles regelmatig en pas de lijst indien nodig aan. Vraag eventueel aan vrienden wat ze bij jou waarderen. Je zult wellicht verbaasd reageren!

5. Wees positief en kijk altijd uit naar een oplossing
Wie geconfronteerd wordt met een probleem, heeft dikwijls de neiging om enkel naar de negatieve aspecten te kijken. Nochtans zijn er ook altijd positieve aspecten en zijn er oplossingen mogelijk. Span je in om ook het positieve te herkennen. Als je in een moeilijke situatie terechtkomt, moet je eens proberen enerzijds de problemen en de negatieve elementen te noteren en daarnaast het positieve en de oplossingen.

6. Bekijk jezelf met tederheid en met een welwillend oog
Je doet je best en je probeert elke dag beter te laten verlopen dan de dag daarvoor. Dat mag zeker beloond worden met tederheid en een welwillend oog. Spreek tegen jezelf en moedig jezelf aan. Je verdient het! En glimlach naar jezelf als je je eigen blik kruist in een winkelruit of een spiegel.

7. Geef jezelf complimentjes en vier al je kleine overwinningen
Overwinningen beperken zich niet tot een promotie of slagen voor een examen. Het dagelijkse leven zit vol kleine en grote overwinningen waar je trots op mag zijn: een heerlijk en geslaagd recept, een moeilijke opdracht op je werk die je in recordtempo afgehandeld hebt, een huishoudelijk apparaat dat je met succes hersteld hebt, een schitterend weekend dat jijzelf georganiseerd hebt, enz. Wees trots op die successen en geniet van deze magische ogenblikken die bronnen van geluk zijn. Denk ‘s avonds nog eens terug aan je successen van de voorbije dag, alsook aan alle gelukkige ogenblikken.

8. Doe niet aan zelfkritiek
We hebben allemaal een kleine inwendige stem die ons zegt dat we ons niet te snel mogen verheugen, dat het geluk niet zal blijven duren, dat we het geluk eigenlijk niet verdienen. Die totaal onverantwoorde kritiek is een nutteloze smet op de gelukkige ogenblikken die we beleven. Doe niet aan zelfkritiek en geniet gewoon van het heden.

9. Verban je negatieve gedachten
“Ik ben dom”, “ik ben onhandig”, “ik ben te klein”, “het zal me niet lukken”… Deze en andere soortgelijke zinnen belemmeren je normale doen en laten. Je moet ze uit je leven verbannen.

10. Zet je gebreken om in kwaliteiten
Aanvaard je gebreken, leer ermee te leven of ontdoe je ervan. Begin met ze objectief te identificeren. Sommige karaktertrekken, die je als zwakheden ervaart, kunnen omgezet worden in kwaliteiten. Sommige fysieke kenmerken kunnen ook positief benaderd worden. Trouwens, schoonheid komt van binnen en in het leven is niets onveranderlijk.

Bron: E-Gezondheid

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Een zus verhoogt je geluksgevoel

Heb jij een zus, of zelfs meerdere zussen? Mazzel! Het blijkt...

Dit zeggen relatie-experts over de terugkeer van André naar Monique

Relatietherapeuten zetten vraagtekens bij de stap, maar begrijpen hem wel. ,,We...

Singles zijn steeds vaker gelukkig

Uit een Duits onderzoek over het liefdesleven van 2.500 mensen tussen...

Wist je dat kerstfilms goed zijn voor je gezondheid?

Ben jij ook helemaal idolaat van kerst en vind je het...

Single vrouw: dan ben je super happy en leef je lekker lang!

Onderzoek laat zien dat single vrouwen tot de gelukkigste groep behoren,...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...