Hou meer rekening met singles op de woningmarkt

Begin 2015 maakten eenpersoonshuishoudens 37 procent uit van alle huishoudens. In 2060 zal dit naar verwachting 43 procent zijn. Het ontbinden van de relatie en vergrijzing zijn de belangrijkste oorzaken van deze groei. ”Hypotheek- en woningmarkt richten zich nog altijd met name op gezinnen en stellen. Het zou goed zijn als overheid, gemeenten, NHG en geldverstrekkers in hun beleid de komende jaren meer rekening gaan houden met de groeiende groep alleenstaanden”, stelt De Hypotheekshop.

Levensfasen

Als je het percentage hypotheekaanvragen van alleenstaanden nader bekijkt, dan valt op dat het aandeel per leeftijdscategorie verschilt. Er zijn drie perioden te onderscheiden waarin het percentage hoger ligt dan het gemiddelde: bij consumenten tot 30 jaar, tussen 45 en 59 jaar, en van 70 jaar en ouder. Deze drie perioden lijken te wijzen op drie verschillende levensfasen: die van starters op de woningmarkt zonder partner, door einde relatie en na het overlijden van de partner.

Trend

Het CBS ziet een trend dat jongeren later het ouderlijk huis verlaten. Wellicht dat het teruglopende woningaanbod en de invoering van het studieleningstelsel daar deels mee te maken hebben. Voor de toekomst kan dit betekenen dat het aantal alleenstaande starters op de woningmarkt afneemt, mede omdat, volgens Jan Latten (Cover Vastgoed editie 9), ook het aantal jonge mensen over de hele linie afneemt.

Aantal echtscheidingen

Het aantal echtscheidingen schommelt al jarenlang rond de 33.000 per jaar. Het zijn volgens het CBS vooral mannen die alleen komen te staan, de vrouw gaat na een scheiding vaak met de kinderen wonen. Het valt voor deze groep vaak niet mee om een passende woonruimte te vinden. Niet alle alleenstaanden zijn echter ook single: ruim twintig procent van de volwassen alleenstaanden of alleenstaande ouders woont niet samen, maar heeft wel een partner. Lat-relaties komen vaker voor bij mensen die een scheiding achter de rug hebben.

Oudere alleenstaanden

Onder invloed van de vergrijzing neemt vooral het aantal oudere alleenstaanden sterk toe. Het zijn de mannen en vrouwen die alleen achter blijven na het overlijden van de partner. Langer zelfstandig wonen is een andere reden voor de toename van het aantal alleenstaande ouderen. Ouderen verhuizen in de toekomst minder snel naar een tehuis maar kiezen er wellicht eerder voor om kleiner te gaan wonen, of dichter in de buurt van de kinderen.

Bron: Vastgoed Actueel

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.