twinbed hotelkamer woordenboek

Hotelletje boeken: deze woorden kom je tegen

Wanneer je op zoek bent naar een leuk hotelletje dan kom je heel wat lastige woorden tegen. Want weet jij precies wat het verschil is tussen een twin en queensize bed of wat je voorgeschoteld krijgt bij een Engels of Continentaal ontbijtje? Wij leggen je het even uit.  

Type hotelbedden

Lekker slapen is, het liefst zoals thuis, is voor heel wat reizigers belangrijk! Om te voorkomen dat je in het verkeerde bed beland (of het moet expres zijn..) leggen we de verschillende type hotelbedden even uit.

Twin: Twee aparte bedden. Double: Een standaard tweepersoonsbed.Kingsize bed: De lengte van een standaard bed is 1,90 meter. Van een kingsize is dat twee meter. De breedte van een standaard tweepersoons bed varieert tussen 1,20 en 1,80 meter. Een kingsize heeft een breedte van 1,90 meter. Queensize bed: Van een queensize is de lengte eveneens twee meter, even groot dus als een kingsize bed. Het verschil met een kingsize is dat de breedte bij een queensize bed kleiner is, namelijk 1,6 meter. Pullmanbed: Een opklapbaar bovenbed. Een dergelijk bed komt meestal voor op schepen en in treinen, maar ook weleens in motels. Cot: Je kunt in een hotel vragen naar een cot. Dan wordt een kinderbedje in de kamer bijgezet, zodat het kind in een apart bed kan slapen.

Ontbijt

verschil ontbijt hotels

Slapen in een hotel betekent in veel gevallen de volgende ochtend genieten van een lekker ontbijt. Wil je weten wat je precies voorgeschoteld krijgt? Dit zijn de verschillen.

Continental breakfast: Geen buffetvorm. Een eenvoudig ontbijt met koffie of thee en brood of croissants met jam. English breakfast: Een uitgebreid ontbijt zoals het in Engeland geserveerd wordt. Meestal wordt het English breakfast in de weekends geserveerd en niet door de week. Het ontbijt bestaat uit gebakken spek met roerei of gepocheerde eieren en vaak nog worst en/of bonen.

Koffers

Hotelbezoek? Dat wil zeggen: koffer mee! Wat voor service kan je verwachten bij je hotel? En wanneer geef je iemand een fooi? Ook hier hebben ze in het hotelwezen aparte benamingen voor.

Doorman: Een portier die bij de ingang van het hotel staat. Bell boy: Ook wel piccolo genoemd. Deze hotelmedewerker brengt de koffers van de gasten naar boven en het is normaal om hem daarvoor een fooi te geven. Call Service: Ook wel de wekservice. Je kunt als gast vragen aan de receptie om je op een bepaald tijdstip wakker te bellen. Valetservice: De was- en stomerijservice in een hotel.

Extra woorden reis & verblijf

betekenis woorden hotel

Wanneer je plannen voor je vakantie maakt en in een hotel wil verblijven dan kom je nog meer bijzondere woorden tegen waarvan het handig is als je de betekenis ervan kent. Zo maak je er optimaal gebruik van!

Complimentary: Een complimentary room is een gratis kamer voor de begeleider van een groep die in hetzelfde hotel verblijft. Zo bestaan er ook complimentary tickets, complimentary meals en complimentary seats (voor concerten of een rondvaart op een boot).

Contingent: Het aantal plaatsen die nog beschikbaar zijn in een hotel. Deze term wordt ook gebruikt voor het vliegtuig. Day use en day rate: Wanneer je een hotelkamer alleen overdag gebruikt (denk aan een stop-over), dan biedt het hotel soms een ‘day use’, waarbij je de kamer doorgaans aan het begin van de avond moet verlaten en waarvoor je een day rate betaalt. Dit is meestal de helft van de normale kamerprijs.

Loggia: Een overdekt terras of veranda langs de gevel van het hotel. Repeater: Een gast die vaker terugkeert naar hetzelfde hotel. Als repeater krijg je vaak speciale kortingen en bijzondere services.

Runner: Op stations vind je vaak runners die reizigers trachten te werven als gast voor een hotel. Runners bieden reizigers ook vaak tegen betaling autovervoer aan. Dit is dan een illegale concurrent van de reguliere taxi.

Bron: Columbus Travel

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Een individuele rondreis door Noorwegen maken
By Redactie ·
7 december 2023

Een individuele rondreis door Noorwegen maken

De verborgen parels van de Nederlandse nationale parken: Een reis door ongerepte natuur
By Redactie ·
25 september 2023

De verborgen parels van de Nederlandse nationale parken: Een reis door ongerepte natuur

Single Maak die wereldreis, maar regel eerst wel dit!
By Redactie ·
4 augustus 2023

Single? Maak die wereldreis, maar regel eerst wel dit!

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.