relatie zoeken

Hoogleraar relaties: dit is nodig voor een goede relatie

Vanaf 1 oktober hebben we een hoogleraar relaties in Nederland. Psycholoog Esther Kluwer gaat zich aan de Radboud Universiteit in Nijmegen buigen over de vraag hoe relaties kunnen worden gered als er problemen zijn ontstaan. Haar onderzoek moet er voor gaan zorgen dat er minder scheidingen plaatsvinden en er meer duurzame relaties komen.

Scheiding

Momenteel loopt 40 procent van de huwelijken uit op een echtscheiding. “Dat vraag teveel van onze maatschappij en de betrokken mensen, “ zo zegt Esther Kluwer in de Vlaamse Krant De Morgen. Ze stelt dat een goede relatie niet alleen gelukkig maakt maar ook gezond. “De wetenschappelijke literatuur leert ons dat mensen met een goede partnerrelatie minder vaak last hebben van hartfalen en depressie. Daarnaast herstellen ze ook sneller bij ziekte”.

Kenmerken goede relatie

Maar hoe ziet zo’n goede relatie er dan precies uit volgens Kluwer? Ze somt op: toegewijd zijn, oprecht tijd maken en interesse tonen voor elkaar. “Minstens zo belangrijk is vergevingsgezindheid. Als iemand onaardig tegen ons doet, dan zijn we geneigd om meteen onaardig terug te doen, maar zoiets komt een relatie vaak niet ten goede. Het zorgt juist voor meer conflict.”

Hoge eisen

Ze wijst bovendien op een lastige ontwikkeling. “We zijn door de jaren heen steeds hogere eisen aan onze partner gaan stellen. Die moet onze beste vriend zijn, een passionele minnaar, een moeder of een vader van onze kinderen, een hulp in het huishouden. De kans op teleurstelling is groot. En de kans dat we snel iemand nieuw leren kennen, is dankzij sociale media nog veel groter.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.