Vanaf 1 oktober hebben we een hoogleraar relaties in Nederland. Psycholoog Esther Kluwer gaat zich aan de Radboud Universiteit in Nijmegen buigen over de vraag hoe relaties kunnen worden gered als er problemen zijn ontstaan. Haar onderzoek moet er voor gaan zorgen dat er minder scheidingen plaatsvinden en er meer duurzame relaties komen.
Scheiding
Momenteel loopt 40 procent van de huwelijken uit op een echtscheiding. “Dat vraag teveel van onze maatschappij en de betrokken mensen, “ zo zegt Esther Kluwer in de Vlaamse Krant De Morgen. Ze stelt dat een goede relatie niet alleen gelukkig maakt maar ook gezond. “De wetenschappelijke literatuur leert ons dat mensen met een goede partnerrelatie minder vaak last hebben van hartfalen en depressie. Daarnaast herstellen ze ook sneller bij ziekte”.
Kenmerken goede relatie
Maar hoe ziet zo’n goede relatie er dan precies uit volgens Kluwer? Ze somt op: toegewijd zijn, oprecht tijd maken en interesse tonen voor elkaar. “Minstens zo belangrijk is vergevingsgezindheid. Als iemand onaardig tegen ons doet, dan zijn we geneigd om meteen onaardig terug te doen, maar zoiets komt een relatie vaak niet ten goede. Het zorgt juist voor meer conflict.”
Hoge eisen
Ze wijst bovendien op een lastige ontwikkeling. “We zijn door de jaren heen steeds hogere eisen aan onze partner gaan stellen. Die moet onze beste vriend zijn, een passionele minnaar, een moeder of een vader van onze kinderen, een hulp in het huishouden. De kans op teleurstelling is groot. En de kans dat we snel iemand nieuw leren kennen, is dankzij sociale media nog veel groter.”