vertrouwen
24 August 2017

Hooggevoeligheid en relaties: dit zijn de valkuilen

Ben jij hooggevoelig? Of ken je mensen die HSP hebben? Dan weet je dat zij prikkels sterker ervaren dan andere mensen. Wie extra gevoelig is voor prikkels van buitenaf kan daar intens van genieten maar zich ook enorm ergeren. En dat is best ingewikkeld in een (nieuwe) relatie.

Betekenis van HSP

HSP, hoog sensitieve persoon. Met die term viel voor miljoenen mensen in de jaren negentig het kwartje. Psychotherapeute Elaine Aron, zelf HSP, ontdekte dat heel veel mensen die door anderen als verlegen, teruggetrokken of zelfs ‘raar’ worden gezien, geen afwijking hebben. Ze zijn gewoon extreem gevoelig voor prikkels (geluiden, stemmingen) van buitenaf. En daarom gaan ze conflicten uit de weg, durven ze niet naar enge films te kijken en hangen ze doorgaans liever niet de avonturier uit. Om zichzelf tegen alle prikkels te beschermen, vertonen ze soms afwijkend, of beter gezegd: ontwijkend, gedrag.

HSP in een relatie

Allemaal leuk en aardig, maar: je zal het maar hebben. Of je kersverse partner zal het maar hebben! Als een van de twee personen in een relatie HSP is, dan kan dat voor behoorlijk wat onbegrip over en weer zorgen. En omdat HSP bij zo’n 15 tot 20% van de mensen voorkomt, is die kans best groot. Daarom hier 5 gouden leefregels om bij stil te staan als je HSP bent of er met eentje samenleven!

1) Gun een hoog sensitief persoon me-time!

Een hooggevoelig persoon heeft tijd voor zichzelf nodig om alle prikkels te verwerken en tot rust te komen. Voel je niet afgewezen als je HSP-partner even een time-out neemt en zich terugtrekt.

2)  Durf het conflict aan te gaan (maar wel met de juiste spelregels)

Een hooggevoelig persoon vindt conflicten en discussies vreselijk en zal ze dus altijd proberen te vermijden. Maar door conflicten te vermijden, verdwijnen ze niet. Integendeel, met alle hooggevoeligheid zal een HSP namelijk heel goed voelen dat er iets fout zit. Zorg daarom voor een aantal voorwaarden als een meningsverschil besproken wordt:

  • Doe het tijdens een wandeling, waarbij de buitenlucht als ruimteschepper en bliksemafleider fungeert.
  • Zeg vooral dat je van je HSP houdt, ook als jullie ruziemaken.
  • Spreek duidelijk af wát jullie gaan bediscussiëren en houd je daaraan zonder oude koeien uit de sloot te halen.
  • Doe een stap terug uit de discussie als de spanning te groot wordt. Ga allebei even wat anders doen en probeer het een half uur later nog eens.

3) Stop is stop!

Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan ís het genoeg. Een HSP is sneller overprikkeld en zal tijd nodig hebben om prikkels te verwerken. Luister en neem het serieus als een HSP stop zegt.

4) Geniet van wat je hebt

Wilde feesten, verre reizen vol avonturen, een druk sociaal leven… Als dat je ideale leven is, dan is het moeilijk samenleven met een hooggevoelig persoon. Want die is meer van de rust, reinheid en 5) regelmaat. Voordeel van een HSP is weer dat je er diepgaande gesprekken mee kunt voeren en intens de liefde mee kunt bedrijven.

5) Niks mis met HSP

Hooggevoelig zijn, is geen probleem. Een HSP is ánders, uniek, met eigen kwaliteiten. Leg dus niet de nadruk op de dingen die er mogelijk mis zijn aan een HSP, maar wees blij dat je iemand bent/kent die heel empathisch is, een luisterend oor heeft en als geen ander weet wanneer er iets aan mankeert.

Weten of je hooggevoelig bent? Doe de test hier.

Bron: Mynd.nu

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

3 vragen die bepalen of iemand bij je past

Wat je hobby’s zijn, op welke partij je stemt of wat...

Dit zoekt Bridget Maasland in een nieuwe liefde

Verlang je naar een nieuwe liefde in je leven die past...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

Ware liefde bestaat en zo herken je hem!

Wie is die ware liefde dan? Waar herken je hem of haar aan?

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie