vertrouwen

Hooggevoeligheid en relaties: dit zijn de valkuilen

Ben jij hooggevoelig? Of ken je mensen die HSP hebben? Dan weet je dat zij prikkels sterker ervaren dan andere mensen. Wie extra gevoelig is voor prikkels van buitenaf kan daar intens van genieten maar zich ook enorm ergeren. En dat is best ingewikkeld in een (nieuwe) relatie.

Betekenis van HSP

HSP, hoog sensitieve persoon. Met die term viel voor miljoenen mensen in de jaren negentig het kwartje. Psychotherapeute Elaine Aron, zelf HSP, ontdekte dat heel veel mensen die door anderen als verlegen, teruggetrokken of zelfs ‘raar’ worden gezien, geen afwijking hebben. Ze zijn gewoon extreem gevoelig voor prikkels (geluiden, stemmingen) van buitenaf. En daarom gaan ze conflicten uit de weg, durven ze niet naar enge films te kijken en hangen ze doorgaans liever niet de avonturier uit. Om zichzelf tegen alle prikkels te beschermen, vertonen ze soms afwijkend, of beter gezegd: ontwijkend, gedrag.

HSP in een relatie

Allemaal leuk en aardig, maar: je zal het maar hebben. Of je kersverse partner zal het maar hebben! Als een van de twee personen in een relatie HSP is, dan kan dat voor behoorlijk wat onbegrip over en weer zorgen. En omdat HSP bij zo’n 15 tot 20% van de mensen voorkomt, is die kans best groot. Daarom hier 5 gouden leefregels om bij stil te staan als je HSP bent of er met eentje samenleven!

1) Gun een hoog sensitief persoon me-time!

Een hooggevoelig persoon heeft tijd voor zichzelf nodig om alle prikkels te verwerken en tot rust te komen. Voel je niet afgewezen als je HSP-partner even een time-out neemt en zich terugtrekt.

2)  Durf het conflict aan te gaan (maar wel met de juiste spelregels)

Een hooggevoelig persoon vindt conflicten en discussies vreselijk en zal ze dus altijd proberen te vermijden. Maar door conflicten te vermijden, verdwijnen ze niet. Integendeel, met alle hooggevoeligheid zal een HSP namelijk heel goed voelen dat er iets fout zit. Zorg daarom voor een aantal voorwaarden als een meningsverschil besproken wordt:

  • Doe het tijdens een wandeling, waarbij de buitenlucht als ruimteschepper en bliksemafleider fungeert.
  • Zeg vooral dat je van je HSP houdt, ook als jullie ruziemaken.
  • Spreek duidelijk af wát jullie gaan bediscussiëren en houd je daaraan zonder oude koeien uit de sloot te halen.
  • Doe een stap terug uit de discussie als de spanning te groot wordt. Ga allebei even wat anders doen en probeer het een half uur later nog eens.

3) Stop is stop!

Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan ís het genoeg. Een HSP is sneller overprikkeld en zal tijd nodig hebben om prikkels te verwerken. Luister en neem het serieus als een HSP stop zegt.

4) Geniet van wat je hebt

Wilde feesten, verre reizen vol avonturen, een druk sociaal leven… Als dat je ideale leven is, dan is het moeilijk samenleven met een hooggevoelig persoon. Want die is meer van de rust, reinheid en 5) regelmaat. Voordeel van een HSP is weer dat je er diepgaande gesprekken mee kunt voeren en intens de liefde mee kunt bedrijven.

5) Niks mis met HSP

Hooggevoelig zijn, is geen probleem. Een HSP is ánders, uniek, met eigen kwaliteiten. Leg dus niet de nadruk op de dingen die er mogelijk mis zijn aan een HSP, maar wees blij dat je iemand bent/kent die heel empathisch is, een luisterend oor heeft en als geen ander weet wanneer er iets aan mankeert.

Weten of je hooggevoelig bent? Doe de test hier.

Bron: Mynd.nu

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.