apen verleidingsles

Hogere sociale status heeft invloed op gezondheid

Geniet jij een hoge(re) sociale status? Dan zou dit zomaar eens een positieve invloed op je gezondheid kunnen hebben. Tenminste… als we de apen als voorbeeld nemen. Dat concluderen onderzoekers van Duke University uit North Carolina na het bestuderen van groepen resusapen.

Onderzoek sociale status

Apen met een lagere sociale status hadden vaker last van stress en ontstekingen, schrijft Daily Mail. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten mogelijk worden vertaald naar mensen, aangezien resusapen genetisch gezien dicht bij mensen staan. Het onderzoek draagt bij aan de groeiende overtuiging dat er een sterk verband is tussen sociaal-economische status en gezondheid. Het team van Duke University keek naar vijf groepen met negen vrouwelijke resusapen. De apen werden een voor een aan de groep toegevoegd, waarna werd gekeken naar de hiërarchie. Na een jaar werden de groepen door elkaar gegooid, waardoor de pikorde veranderde.

Pikorde

Aan de witte bloedcellen was af te leiden dat het immuunsysteem veranderde van apen die het laagst in de pikorde stonden. Onderzoekers vonden meer dan 1.600 verschillen in genen tussen apen die hoog en laag in de pikorde stonden.

Na het door elkaar gooien van de groepen was bij apen die ineens een hogere sociale status hadden ook een verandering in hun immuunsysteem te zien. “Dat suggereert dat de gezondheidseffecten die gerelateerd zijn aan status, niet permanent zijn”, aldus Jenny Tung, medeauteur van de studie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!