Hoe word je een Happy Single? 19 tips

Sommige mensen zijn van nature gelukkig alleen. Maar voor anderen is single zijn een uitdaging. Als je in de laatste groep valt, zijn er manieren om je meer op je gemak te voelen als je alleen bent (ja, zelfs als je een hardcore extravert bent).

Of je het nu wel of niet leuk vindt om alleen te zijn, het is belangrijk dat je oke leert te zijn met jezelf. Je brengt tenslotte veel tijd door met jezelf, dus dan kan je er net zo goed van proberen te genieten, toch? 

Alleen zijn is niet hetzelfde als je eenzaam voelen

Voordat we ingaan op de verschillende manieren om happy single te zijn, is het belangrijk om het verschil te weten tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Ze lijken in eerste instantie erg op elkaar, maar er zit zeker verschil tussen deze twee begrippen.

Misschien ben jij wel iemand die het heerlijk vindt om alleen te zijn. Dat wil niet zeggen dat je geen vrienden hebt, asociaal bent of geen liefde koestert: je bent gewoon heel tevreden als je alleen bent. Je kijkt gewoon uit naar een tijdje alleen zijn. Dit noemen we alleen zijn, niet eenzaam.

Het kan zijn dat je omringd bent met leuke vrienden, kennissen en familieleden, maar je voelt je niet echt verbonden. De connectie voelt een beetje oppervlakkig, waardoor je je leeg en alleen voelt. Of je bent alleen en voelt je verdrietig en heb je juist behoefte aan contact met anderen. Dat noemen we eenzaamheid.

Voordat we ingaan op de ins en outs van gelukkig alleen zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat alleen zijn niet hoeft te betekenen dat je eenzaam bent. Natuurlijk kun je alleen zijn en je eenzaam voelen, maar die twee hoeven niet altijd hand in hand te gaan.

Happy Single tips die je direct kunt toepassen

Deze tips zijn bedoeld om je helpen de bal aan het rollen te krijgen. Ze zullen je leven misschien niet van de ene op de andere dag veranderen, maar ze kunnen je helpen om je meer op je gemak te voelen als je alleen bent.

Sommige van deze tips zijn precies wat je nodig hebt om te horen. Maar misschien zijn er een paar niet logisch voor jou. Je hoeft ze ook niet allemaal toe te passen, zie het als inspiratie. Vorm deze tips naar jouw eigen leefstijl en persoonlijkheid.

1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je sociale leven niet te vergelijken met dat van anderen. Het is niet het aantal vrienden dat je hebt of de frequentie van je sociale uitjes die er toe doen. Het is wat voor jou werkt. Je kunt beter twee goede vrienden hebben en eens per maand een uitje hebben.

Vergeet ook niet dat je niet kunt weten of iemand met een heleboel vrienden en een volle sociale agenda echt gelukkig is.

2. Doe even niet aan social media

Social media is niet per definitie een verkeerd of problematische manier om up-to-date te blijven, maar het is goed om even een stapje terug te doen als je je verdrietig of gestresst voelt. De blije mensen die je op Facebook en Instagram voorbij ziet komen, vertellen vaak niet het hele verhaal. 

Je hebt namelijk geen idee of die mensen daadwerkelijk gelukkig zijn of dat ze alleen de indruk wekken dat ze dat zijn. Vergelijk jezelf dus niet met hen. Lach erom en relativeer.

Testje: Probeer eens een volle 24 uur van social media te gaan. Verwijder Instagram en Facebook van je telefoon en probeer eens te ervaren wat je voelt. Je zult merken dat je meer in het hier en nu gaat leven; iets waar je happy van wordt. Merk je een groot verschil? Sta jezelf dan maximaal 3 momenten per dag toe om je social media te checken.

Tip: verwijder alle social media van je telefoon en kijk alleen nog via je pc. Die heb je niet altijd bij je, toch?

Nog een tip: Zit je veel via je pc op social media? Installeer dan de extensie Blocksite. Hiermee kan je website op bepaalde werktijden blokkeren. Zo kan ik alleen nog op Instagram tussen 08:00-08:30, 12:00-13:00 en 17:00-18:00.

3. Leg je smartphone weg

Als vervolg op de tweede tip: leg je smartphone weg! Smartphones en social media lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, waardoor het idee van ‘alleen zijn’ drastisch is veranderd.

Hoe alleen ben je als je de telefoon kunt opnemen, whatsappen en iedereen die je kent direct kunnen bellen? Het is natuurlijk prachtig dat de moderne technologie het mogelijk maakt om je verbonden te voelen en je naasten te contacten terwijl die misschien wel aan de andere kant van de wereld is. Vergeet alleen niet dat deze apparaten er ook voor zorgen dat je niet alleen kunt zijn met je gedachten. Iets wat je als Happy single wilt bereiken.

Probeer de volgende keer als je alleen bent je telefoon eens voor een uurtje uit te zetten. Gebruik dit uur om weer contact te maken met jezelf en ontdek hoe het voelt om echt alleen te zijn. 

Weet je niet zeker hoe je de tijd moet doden? Pak een pen en papier en schrijf eens wat dingen op die je misschien leuk vindt om te doen voor een volgende keer als je alleen bent. 

Bucketlist tip: doe eens een stilteretraite. 

Zelf heb ik kortgeleden een stilte retraite gedaan. Tijdens zo’n retraite staat het stil zijn centraal. Communicatie met de deelnemers of de buitenwereld is niet toegestaan. Je zult dus ook je smartphone uit moeten zetten. Je zult merken dat je volledig samen bent met je gedachten. Hierdoor creëer je ruimte in je hoofd. Hoe oncomfortabel het ook lijkt, het is een echte aanrader en je voelt je naderhand veel beter!

 

4. Breng tijd door in de natuur

Het is nog zo’n cliché, maar geloof me, ga naar buiten! Maak een lekkere bos- of stadswandeling en ga lekker bij het water zitten. Ervaar de bezienswaardigheden, het groen en alle geluiden en geuren van de natuur. Voel de wind en de zon op je gezicht. Je zult merken dat je happier bent dan voor je wandeling. 

Een Britse studie laat zien dat 120 minuten of meer per week in de natuur de symptomen van depressie en een verlaging van de bloeddruk kan verbeteren.

5. Maak tijd vrij om je gedachten te laten afdwalen.

Maakt de gedachte om helemaal niets te doen je van streek? Dat komt waarschijnlijk omdat het lang geleden is dat je jezelf hebt toegestaan ​​om gewoon te ‘zijn’.

Experimenteer door een timer in te stellen op 5 minuten. Dat is het.

Vijf minuten zonder:

  • televisie
  • muziek
  • internet
  • podcasts
  • boeken

Zoek een comfortabele plek om te zitten of liggen. Sluit je ogen, maak de kamer donkerder of staar uit het raam als je dat liever hebt. Als dat te relaxt is voor jou, probeer dan een repetitieve taak, zoals ijsberen, dribbelen met een basketbal of afwassen.

Laat je gedachten afdwalen – echt dwalen – en kijk waar je heen gaat. Wees niet ontmoedigd als er niets gebeurt, het hoort er allemaal bij!

 

6. Neem een ​​date met jezelf

Een date met jezelf??? Het klinkt een beetje cliche, maar een date met jezelf kan een krachtige ervaring zijn om te leren hoe je in happy single kunt zijn.

Weet je niet wat je moet doen? Weet u niet zeker wat u moet doen? Stel je voor dat je probeert indruk te maken op een echte date en een leuke avond te hebben, waar zou je dan naartoe gaan? Wat zou je willen laten zien?

Plan een moment vrij voor die date met jezelf en ga het ook echt doen! Het voelt misschien een beetje raar, maar de kans is groot slechts een paar andere mensen (die je niet eens kent) alleen zult zien dineren of dat je in je eentje in de bioscoop zit. Ik weet zeker dat mensen jaloers op je zijn als ze zien dat je zo happy kunt zijn met jezelf. 

Vind je het alsnog erg spannend? Begin dan met kleine stapjes. Ga eens 10 minuten in een restaurant zitten en bestel een kopje koffie. Ervaar de omgeving waarin je je bevindt. Wanneer je dit eenmaal als prettig ervaart, zal alleen uitgaan niet meer zo gek voor je voelen. 

7. Doe aan lichaamsbeweging 

Door aan lichaamsbeweging te doen, komen er endorfines vrij in je hersenen. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt. Je zit veel lekkerder in je vel na het doen van lichaamsbeweging, al is het maar een wandeling van 10 minuten.

Wanneer je net begint met trainen, begin met een paar minuten per dag. Dit kan je direct doen wanneer je uit bed komt, zodat het onderdeel wordt van je ochtendroutine. Verhoog je activiteit elke dag met een minuut of twee. Je zult merken dat je zelfvertrouwen begint te groeien. 

En als in je eentje uitgaan nog steeds wat oncomfortabel voelt, ga in plaats daarvan alleen naar de sportschool. Je hoeft dan niet direct contact te maken met mensen, en je gaat je lekkerder in je vel voelen.

8. Doe aan vrijwilligerswerk 

Vrijwilligerswerk kan je op verschillende manieren invullen. Je kunt vrijwilligerswerk doen voor ouderen door ze te helpen met hun boodschappen, maar er zijn ook mogelijkheden om werk vanuit huis te doen. Door anderen te helpen, ga je je vanzelf beter voelen. Daarnaast kan je meer connectie voelen met anderen, terwijl het toch voelt als tijd voor jezelf nemen. 

Onderzoek de mogelijkheden tot vrijwilliger worden in jouw buurt. Het is belangrijk om iets te vinden dat goed bij je past. Zorg ervoor dat jouw behoeften goed aansluiten bij wat je wilt en kunt doen. 

Mocht je niets kunnen vinden in je buurt, kijk dan eens op www.vrijwilligerswerk.nl. Hier vind je tal van leuke dingen die je kunt doen als vrijwilliger. Als het eerste dat je probeert niet lukt, is het volkomen redelijk om verder te gaan en iets anders te zoeken. 

9. Erken dingen waar je dankbaar voor bent 

Wanneer je dingen erkent waar je dankbaar voor bent, zal je automatisch je hoop- en geluksgevoelens stimuleren. Het is gemakkelijk om dagelijkse dingen als vanzelfsprekend te beschouwen. Besteed eens wat meer tijd om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. 

Maak een lijst – mentaal of fysiek – van de dingen die je in je leven waardeert. De volgende keer wanneer je alleen bent en je neerslachtig voelt pak je deze lijst erbij; zo vergeet je niet die dingen waar je zo dankbaar voor bent.

Praktische tip voor het slapen gaan: Schrijf drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Zet ze in je telefoon of schrijf ze in een notitieblok. Het hoeven geen spectaculaire, verbluffende dingen te zijn. Ze kunnen zo simpel zijn als dat eerste kopje koffie in de ochtend of een liedje dat je keer op keer speelt, omdat het je er rustig of blij van wordt.

10. Gun jezelf een dagelijkse pauze

Om happy single te zijn is zelfreflectie een goede zaak. Dit is niet hetzelfde als zelfkritisch zijn, want dat heeft een negatieve lading en dat neemt je geluksgevoel af. Je innerlijke criticus staat in verband met die positieve stem in je hoofd. Het enige wat je hoeft te doen is aandacht te besteden aan die positieve stem. Dit kan je trainen door iedere dag te starten met positieve affirmaties (VB: ik ben goed zoals ik ben).

Beoordeel jezelf niet kritischer dan iemand anders. Iedereen maakt fouten, dus ook jij! Vergeet niet dat jij ook beschikt over talenten en positieve eigenschappen. 

 

11. Verwen jezelf met een uitgebreide maaltijd. 

Ben je alleen met eten vanavond? Neem eens uitgebreid de tijd voor jezelf om te koken. Skip die voorverpakte maaltijden en ga eens naar de markt om de lekkerste ingrediënten voor een eersteklas diner te halen. 

Bekleed je tafel met een luxe kleed, gebruik je mooiste bestek, steek een kaars aan en verwen jezelf met een driegangen-menu. Jij bent het helemaal waard!

 

12. Zoek een creatieve hobby 

Waar heb je altijd van gedroomd om te doen, maar altijd uitgesteld vanwege je relatie? Maak je geen zorgen als je er niet goed in bent. Het gaat erom iets anders te proberen en nieuwe dingen te ontdekken, een stap buiten je comfortzone te zetten. 

Ga eens schilderen of breien, leer een instrument bespelen of schrijf eens een kort verhaaltje. Doe het in je eentje of doe eens mee aan een singles-workshop. Gun jezelf voldoende tijd om te zien of het de moeite waard is om het te blijven doen. Als je het niet leuk vindt, kun je het in ieder geval van je lijst afstrepen en verder gaan met iets anders. 

 

13. Maak plannen voor solo-uitstapjes 

Ga eens op zoek naar interessante dingen om te doen en zet ze in je agenda. Geef jezelf iets om naar uit te kijken. Voorpret is tenslotte het halve plezier. Alleen al het zien van een activiteit in je agenda kan je al een happy single maken. 

Bezoek een nabijgelegen stad en verblijf in een bed & breakfast. Woon een lokaal festival of boerenmarkt bij of koop een kaartje voor een concert. Plan iets waarin je echt geïnteresseerd bent en ga het gewoon doen!

Kijk voor inspiratie eens in de Singlessite Agenda ->

Happy Single tips voor meer langetermijn geluk

Naarmate jij je meer op je gemak voelt bij de dagelijkse aspecten van alleen zijn, kan je richten op de lange termijn. Met deze tips kan je op de lange termijn een happy single worden, waardoor je ook aantrekkelijk bent voor een potentiële partner

 

14. Schud je routine eens door elkaar 

Huh? Maar ik ben juist zo blij met mijn routine? Dat kan natuurlijk, maar zelfs een routine die goed werkt, kan ervoor zorgen dat je in een sleur beland. Hierdoor verlies jij je behoefte aan inspiratie (en juist daar zit je groei!). Denk aan je dagelijkse routine en jouw direct omgeving. Wat werkt er nog voor jou? Welke mensen wil ik om me heen? Wat is inmiddels wel erg saai geworden?

Weet je het niet precies? Probeer dan gewoon iets! Doe eens een andere kamerindeling, schilder je muur of zet eens wat andere planten neer. Maak die rommelkast leeg of ga eens keer naar een ander restaurantje. Kijk of er iets is dat je kunt veranderen om jezelf uit die sleur te trekken.

15. Werk aan je mentale skills

Het leven heeft zijn stressfactoren en ongelukkige dingen horen eenmaal bij het leven. Het heeft geen zin om deze realiteit te negeren. Maar weet je nog die keer dat er iets ergs gebeurde en je bedacht hoe je ermee om moest gaan? Dat is een vaardigheid die het waard is om verder te ontwikkelen. 

Bedenk hoe je het toen hebt gedaan en waarom dat werkte. Bedenk hoe je diezelfde mindset kunt gebruiken om om te gaan met gebeurtenissen die nu plaatsvinden. Dit is ook een goed moment om jezelf wat krediet te geven. Je bent waarschijnlijk een stuk sterker en veerkrachtiger dan je denkt. 

16. Koester relaties 

Naarmate jij je meer op je gemak voelt om alleen te zijn, zal je merken dat je minder tijd besteedt aan gezelligheid. Daar is niets mis mee, maar hechte sociale connecties zijn nog steeds belangrijk.

Spreek af met iemand in je familie, een vriend, of ga na het werk met het team eens even borrelen. Bel iemand van wie je al heel lang niets meer hebt gehoord en voer een zinvol gesprek. 

 

17. Leer vergevingsgezind te zijn 

Wat heeft vergeving te maken met jouw geluk? Veel, zo blijkt. Naast andere gezondheidsvoordelen kan vergeving ook stress, angst en depressie verminderen. 

Het gaat er niet om dat de ander zich beter voelt, je gaat jezelf ook beter voelen. Schrijf eens een brief waarin je schrijft dat je iemand vergeeft die je gekwetst heeft, zonder hem echt te verzenden. 

Vergeving kan je geest ontlasten. Terwijl je toch bezig bent, vergeet dan niet jezelf ook te vergeven.

18. Zorg voor je gezondheid 

Emotionele gezondheid kan de lichamelijke gezondheid beïnvloeden en vice versa. Door voor jouw lichaam te zorgen, kunt je jouw algehele geluk vergroten. 

Bovendien is het een goede manier om een ​​goede relatie met jezelf op te bouwen. 

Maak het eten van een uitgebalanceerd dieet, regelmatig sporten en voldoende slaap onderdeel van de dingen die je alleen doet. Zo word je echt een happy single!

19. Maak plannen voor de toekomst 

Waar wil je over 5 jaar of over 10 jaar staan, zowel persoonlijk als zakelijk? Wat moet je doen om die doelen te bereiken? Het opschrijven van dit kan nuttig zijn bij het maken van jouw beslissingen.

Bekijk deze oefening jaarlijks opnieuw om te zien of je op schema ligt of dat doelen moeten worden herzien. Wanner je plannen hebt voor morgen, kunt jij je vandaag misschien hoopvoller en optimistischer voelen.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!