afwijzen
21 May 2016

Hoe wijs ik iemand netjes af?

Wanneer je online contacten opdoet via datingsites dan is het onvermijdelijk dat je mensen moet teleurstellen door ze af te wijzen. Maar hoe doe je dat nou een beetje netjes? Zeker wanneer jullie met elkaar hebben afgesproken voor een of zelfs meerdere dates en je ziet verder contact toch niet zitten.  

Afwijzingen

Wanneer je in een café of op een feestje te maken krijgt met toenaderingspogingen die je totaal niet ziet zitten dan wimpel je ze waarschijnlijk zonder al teveel moeite af. In het echte leven heb je al genoeg situaties meegemaakt waarbij je iemand moet teleurstellen, dus het is heel logisch dat wanneer er niet echt iets op het spel staat je dit ook wel lukt. De situatie ligt veel gevoeliger als je tegenover iemand staat waarvan je weet dat hij of zij echt serieus op zoek is naar een nieuwe partner. In tegenstelling tot spontane ontmoetingen staat nu vast dat jullie allebei single zijn en zich willen binden als het klikt. Ineens zijn er verwachtingen, wensen maar is er ook ruimte voor afwijzingen. Op Parship kwamen we enkele tips tegen over hoe je iemand netjes kunt afwijzen die we graag met je delen.

Wees moedig

Het wordt steeds moeilijker om iemand af te wijzen naarmate je het contact blijft voortzetten. Des te belangrijker is het de ander te laten weten als je niet geïnteresseerd bent. Behandel iemand zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Niet erg elegant is bijvoorbeeld niets meer van je te laten horen. Met als gevolg dat de ander wekenlang, hoopvol iedere dag in zijn of haar postvak kijkt, of jou probeert te bereiken. Als je op een eerlijke manier met elkaar omgaat, dan bouw je ook  eigen moed en tact op. Dan hoef je ook niet bang te zijn om elkaar toevallig nog eens tegen te komen.

Bovendien wordt het bij een eventueel volgende afwijzing makkelijker om nee te zeggen. Contacten voortzetten omdat je toch nog niemand anders hebt, leiden over het algemeen niet tot serieuze relaties. Als u vanaf het begin al een innerlijke afkeer hebt dan is het beter om van een date af te zien.

Online afwijzen

Iemand afwijzen is nergens zo makkelijk als op het internet – tenminste, zo lang je anoniem blijft. Bij heel wat datingsites kan je contactverzoeken simpelweg met een standaardtekst afwijzen, zonder te dicht bij de ander te komen. Als je wel al een persoonlijke mail hebt ontvangen, dan is het minder makkelijk. Goede vuistregel: als je geen interesse hebt in deze persoon, schrijf dan een kort bericht. Je hoeft echt geen roman te schrijven die als mogelijk verdekte interesse opgevat kan worden.

Standaard vriendelijke afwijzing

Een standaardtekst voldoet, zoals: ‘Na het lezen van jouw mail, geloof ik niet dat wij goed bij elkaar zouden passen. Ik wens je al het goeds en hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik zo open ben.’ Als degene zijn of haar foto had vrijgegeven, kan je eraan toevoegen dat hij of zij een vriendelijke indruk maakt, maar dat jij je zich meer aangetrokken voelt tot een ander type.

In het gezicht zeggen

Scenario één: je hebt geregeld mails uitgewisseld en gebeld. Bij de eerste ontmoeting stormt iemand op je af en jij denkt, hopelijk is hij of zij het niet… Tweede scenario: op het eerste gezicht voelt dit aan als een echte voltreffer, je moet echter erkennen dat je niet geheel op dezelfde golflengte ligt. Wat dan? Een uurtje samen zitten en kletsen zou eigenlijk met ieder mens mogelijk zijn. Misschien overtuigt je date je alsnog. Als dat niet het geval is, zeg dan vriendelijk dat je het bij deze ontmoeting wilt laten. De indirecte methode: als je elkaar ontmoet hebt via een datingsite, kun je terloops vertellen dat je straks nog een afspraak hebt met een andere kandidaat en jij je niet meteen wilt vastleggen. Als je meer afstand nodig hebt, stuur dan na de ontmoeting een mail.

Het waarom?

Geen bij een afwijzing nooit het uiterlijk op als reden. Zeg bijvoorbeeld niet dat zijn bierbuikje of dat haar grote neus tot deze afwijzing heeft geleid. In het bijzonder ligt het laten slagen van een date niet aan uiterlijke vertoningen. Betrek het liever op jouw gevoel. Bijvoorbeeld: ‘Je doet me te veel denken aan mijn ex’. Een andere mogelijkheid is de reden op te geven aan een externe factor, zoals het plattelandsleven, het rookgedrag of zijn of haar liefde voor rottweilers.

Hoe dan ook: als je alleen maar afwijzingen uitdeelt, vraag jezelf dan af tegen wie je wel ja durft te zeggen. Neem de tijd bij jouw keuze, maar geef ontmoetingen ook een kans!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

SmartSingles.nl

gerelateerde artikelen

Waarom eerste afspraakjes tot mislukken gedoemd zijn

Weet jij wanneer het fenomeen dating voor het eerst opdook en...

Offline ontmoeten versus online daten

Kun je in tijden van swipen, keuren en eindeloze virtuele keuze...

Binnen drie kwartier weten singles of ze een tweede date willen

42 minuten en 29 seconden. Zo lang duurt het gemiddeld tijdens...

Afwijzing na afwijzing door mannen: misschien is dit de oorzaak

De oplossing om het patroon van afwijzing te beëindigen is misschien...

Leer flirten & contact leggen in één middag!

Aankomende vrijdagmiddag 26-4 vindt de workshop Leer flirten en contactleggen in...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie

SmartSingles.nl