afwijzen

Hoe wijs ik iemand netjes af?

Wanneer je online contacten opdoet via datingsites dan is het onvermijdelijk dat je mensen moet teleurstellen door ze af te wijzen. Maar hoe doe je dat nou een beetje netjes? Zeker wanneer jullie met elkaar hebben afgesproken voor een of zelfs meerdere dates en je ziet verder contact toch niet zitten.  

Afwijzingen

Wanneer je in een café of op een feestje te maken krijgt met toenaderingspogingen die je totaal niet ziet zitten dan wimpel je ze waarschijnlijk zonder al teveel moeite af. In het echte leven heb je al genoeg situaties meegemaakt waarbij je iemand moet teleurstellen, dus het is heel logisch dat wanneer er niet echt iets op het spel staat je dit ook wel lukt. De situatie ligt veel gevoeliger als je tegenover iemand staat waarvan je weet dat hij of zij echt serieus op zoek is naar een nieuwe partner. In tegenstelling tot spontane ontmoetingen staat nu vast dat jullie allebei single zijn en zich willen binden als het klikt. Ineens zijn er verwachtingen, wensen maar is er ook ruimte voor afwijzingen. Op Parship kwamen we enkele tips tegen over hoe je iemand netjes kunt afwijzen die we graag met je delen.

Wees moedig

Het wordt steeds moeilijker om iemand af te wijzen naarmate je het contact blijft voortzetten. Des te belangrijker is het de ander te laten weten als je niet geïnteresseerd bent. Behandel iemand zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Niet erg elegant is bijvoorbeeld niets meer van je te laten horen. Met als gevolg dat de ander wekenlang, hoopvol iedere dag in zijn of haar postvak kijkt, of jou probeert te bereiken. Als je op een eerlijke manier met elkaar omgaat, dan bouw je ook  eigen moed en tact op. Dan hoef je ook niet bang te zijn om elkaar toevallig nog eens tegen te komen.

Bovendien wordt het bij een eventueel volgende afwijzing makkelijker om nee te zeggen. Contacten voortzetten omdat je toch nog niemand anders hebt, leiden over het algemeen niet tot serieuze relaties. Als u vanaf het begin al een innerlijke afkeer hebt dan is het beter om van een date af te zien.

Online afwijzen

Iemand afwijzen is nergens zo makkelijk als op het internet – tenminste, zo lang je anoniem blijft. Bij heel wat datingsites kan je contactverzoeken simpelweg met een standaardtekst afwijzen, zonder te dicht bij de ander te komen. Als je wel al een persoonlijke mail hebt ontvangen, dan is het minder makkelijk. Goede vuistregel: als je geen interesse hebt in deze persoon, schrijf dan een kort bericht. Je hoeft echt geen roman te schrijven die als mogelijk verdekte interesse opgevat kan worden.

Standaard vriendelijke afwijzing

Een standaardtekst voldoet, zoals: ‘Na het lezen van jouw mail, geloof ik niet dat wij goed bij elkaar zouden passen. Ik wens je al het goeds en hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik zo open ben.’ Als degene zijn of haar foto had vrijgegeven, kan je eraan toevoegen dat hij of zij een vriendelijke indruk maakt, maar dat jij je zich meer aangetrokken voelt tot een ander type.

In het gezicht zeggen

Scenario één: je hebt geregeld mails uitgewisseld en gebeld. Bij de eerste ontmoeting stormt iemand op je af en jij denkt, hopelijk is hij of zij het niet… Tweede scenario: op het eerste gezicht voelt dit aan als een echte voltreffer, je moet echter erkennen dat je niet geheel op dezelfde golflengte ligt. Wat dan? Een uurtje samen zitten en kletsen zou eigenlijk met ieder mens mogelijk zijn. Misschien overtuigt je date je alsnog. Als dat niet het geval is, zeg dan vriendelijk dat je het bij deze ontmoeting wilt laten. De indirecte methode: als je elkaar ontmoet hebt via een datingsite, kun je terloops vertellen dat je straks nog een afspraak hebt met een andere kandidaat en jij je niet meteen wilt vastleggen. Als je meer afstand nodig hebt, stuur dan na de ontmoeting een mail.

Het waarom?

Geen bij een afwijzing nooit het uiterlijk op als reden. Zeg bijvoorbeeld niet dat zijn bierbuikje of dat haar grote neus tot deze afwijzing heeft geleid. In het bijzonder ligt het laten slagen van een date niet aan uiterlijke vertoningen. Betrek het liever op jouw gevoel. Bijvoorbeeld: ‘Je doet me te veel denken aan mijn ex’. Een andere mogelijkheid is de reden op te geven aan een externe factor, zoals het plattelandsleven, het rookgedrag of zijn of haar liefde voor rottweilers.

Hoe dan ook: als je alleen maar afwijzingen uitdeelt, vraag jezelf dan af tegen wie je wel ja durft te zeggen. Neem de tijd bij jouw keuze, maar geef ontmoetingen ook een kans!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.