Als je regelmatig wijn drinkt, weet je waarschijnlijk al wat je wel en niet lekker vindt. Voor een beginner is dit lastiger te bepalen. Het voelt dan ook al snel alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg als je nog niet zo lang wijn drinkt. Het scheelt je veel tijd en moeite als je weet welke wijn je lekker vindt en welke niet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. In deze tekst helpen wij je op weg!
Proberen, proberen en nog eens proberen
De beste manier om te ontdekken of je een wijn lekker vindt of niet, is door het simpelweg uit te proberen. Dit kan tijdens een wijnproeverij of in een restaurant, maar ook gewoon thuis. Wil je in alle rust wijnen proberen? Grote kans dat je voor de laatste optie kiest. Koop niet direct allerlei flessen, maar begin met één fles. Je voorkomt zo dat je straks allerlei wijnen geopend hebt. Geopende wijn blijft vaak maar een paar dagen lekker, waardoor je het misschien weg moet gooien.
Vergeet niet te ruiken
Heb je een glaasje Gewürztraminer voor jezelf ingeschonken? Dan heb je misschien de neiging om direct een slok te nemen. Dit is immers de beste manier om te ervaren of je een wijn lekker vindt of niet. Toch is het beter om eerst even aan het glas te ruiken voordat je gaat proeven. Op deze manier kun je de aroma’s van wijn extra goed tot je nemen. Ruikt je wijn naar bloemen? Goed bezig, want Gewürztraminers hebben doorgaans bloemige geuren.
Houd niet te veel vast aan hetzelfde
Als je een wijn gevonden hebt die je lekker smaakt, kies je de volgende keer misschien weer voor dezelfde wijn. Hier valt wat voor te zeggen, want je vindt hem lekker. Voor het ontwikkelen van een eigen smaakprofiel is het alleen beter om niet te veel aan hetzelfde vast te houden. Drink je graag Merlot? Beperk je dan niet alleen tot wijnen uit Frankrijk, maar proef ook eens een Merlot uit Italië, Spanje, Duitsland of Amerika. Ondanks dat het allemaal Merlots zijn, hebben ze ieder hun eigen smaak.
Verdiep je in smaken en kenmerken
Veel mensen denken dat de smaak van wijn alleen bepaald wordt door het druivenras waarvan hij gemaakt is. Dit is een misvatting, want er zijn nog veel meer factoren die meespelen. Zo is het land van herkomst hier bijvoorbeeld ook van invloed op. Zelfs wijnen van dezelfde druivenrassen ui twee verschillende streken kunnen totaal anders smaken. Reden genoeg om je in de smaken en kenmerken van wijn te verdiepen als je het ons vraagt.
Lees het etiket of de omschrijving
Vind jij jezelf een (wat meer) gevorderde wijndrinker? Dan weet je inmiddels misschien al aardig goed wat je wel en niet lekker vindt. Als je een nieuw wijn gevonden hebt, kun je hem natuurlijk proeven. Toch hoeft dit meestal niet, want de informatie op het etiket of in de omschrijving geeft je waarschijnlijk ook al een goed beeld van de wijn.