voorkom een jetlag

Hoe voorkom je een jetlag

Of je nu voor je werk regelmatig in een vliegtuig stapt of voor een verre singlevakantie, iedereen heeft wel eens last van een jetlag. Helemaal voorkomen is moeilijk maar met deze tips kom je een heel eind!

Kenmerken Jetlag

De kenmerken van een jetlag zijn doorgaans; slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, maagpijn en problemen met je concentratie. In welke mate je last hebt van een jetlag hangt af van het tijdsverschil tussen je vertrek en aankomsttijd, duur van de reis en welke kant je opvliegt. Reis je naar het oosten (dus met de tijd mee) dan zal de jetlag heviger zijn dan wanneer je richting het westen gaat. Verder is het een gegeven dat vrouwen iets meer last hebben van een jetlag dan mannen. Dit heeft te maken met de biologische klok. Ook ouderen hebben er minder last van dan jonge mensen. Met onderstaande tips kun je het ergste leed voorkomen!

Tip 1: voor vertrek

Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Zo is het handig als je aan het eind van dag op je bestemming aankomt. Dan hoef je jezelf niet al te gek lang wakker te houden en kun je goede nachtrust pakken. Voor vertrek een beetje uitgerust zijn is ook geen overbodige luxe. Je kunt een paar dagen voor vertrek je wekker al een beetje aanpassen op de nieuwe tijdzone. Dat houdt in dat je bij een reis richting het

Tip 2: Voldoende vocht

Zorg dat je tijdens de vliegreis voldoende vocht binnenkrijgt. Vermijd cafeïne houdende drankjes en drink vooral veel water. Cafeine heeft invloed op je slaapritme en zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt waardoor je benen tijdens zo’n lange vlucht alleen maar meer opzwellen. Dit geldt ook voor alcohol. Dus hoe verleidelijk ook, je kunt jezelf beter belonen met een lekker glaasje wijn als je weer veilig op de grond staat.

Tip 3: Pas je voeding aan

Omdat je tijdens het vliegen te maken hebt met verschillende tijdzones kan het zomaar zijn dat je zin hebt in een ontbijtje en vervolgens een complete warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Hoewel je er misschien niet echt op zit te wachten is het goed om je zo snel mogelijk aan te passen aan het eet-ritme van de plaats van bestemming. Je helpt je lichaam om zich zo snel mogelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

Tip 4: Oogjes toe

Als je in de dagen voor vertrek je slaapritme al een beetje hebt aangepast dan is het handig om je vanaf vertrek zoveel mogelijk te houden aan het dag en nachtritme van je nieuwe tijdzone. Tijdens de vlucht kan je oordopjes gebruiken of een oogmasker tegen het licht. Het ultieme middel is natuurlijk een slaappil zodat je uitgerust aankomt op de plaats van bestemming. Hiervoor moet je wel even langs bij je huisarts.

We wensen een fijne vakantie zonder jetlag toe!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!
bijzondere singlereizen
By Moniek ·
3 november 2021

9 tips voor bellen op vakantie

De vakanties komen er weer aan. Dan willen veel mensen met hun smartphone, tablet of laptop de grens over. Pas op, dat kan in de papieren lopen. Wat is de beste manier om bereikbaar te blijven tegen redelijke kosten? Hier de 10 tips van Spanje Blog op een rij voor een zorgeloze vakantie.
ontoegankelijke vakantielanden
By Moniek ·
30 oktober 2021

3 vrijwel ontoegankelijke vakantielanden

Ben jij ook zo’n fan van ‘Reizen Waes’? Hou je van reizen naar avontuurlijke en onbekende bestemmingen? Dan moet je beslist eens kijken! In zijn televisieprogramma trekt hij naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen en heeft daarbij slechts een vraag: kan ik er op vakantie?
voordelen en nadelen singlereizen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Eerlijke tips: voor en nadelen van singlereizen

Ben jij er al aan toe om als single op vakantie te gaan? Twijfel je enorm over het soort vakantie, of je alleen op reis zult gaan of met een groepsreis en zoek je betrouwbare tips en informatie over singlereizen? Dan heb je eerlijke tips en info nodig over de voor en nadelen van singlereizen. Lees je mee?
Blarney stone kiss
By Margret ·
20 oktober 2021

Vieze adem beter dan vieste plekken

Zal ooit enige wetenschapper zich gebogen hebben over de mate van hygiëne van een single ten op zichten van iemand die niet alleen is? En hoe zit dat op vakantie plekken?