nieuwe partner ontmoeten

Hoe voorkom je dat je goede vrienden wordt

Door Hans Gierkink en Meinou Lambeck, single coaches

Misschien is het jou als man ook wel eens overkomen. Je ontmoet een hele leuke vrouw. Je vindt haar aantrekkelijk en wilt eigenlijk wel meer. Maar als je haar een aantal keer ontmoet hebt, merk je dat je “een vriend” van haar bent geworden in plaats van haar geliefde. Dat was niet de bedoeling!

Voorkomendat je slechts ‘goede vrienden’ wordt

Of dat je als vrouw denkt dat hij je helemaal gaat veroveren, maar voor je het weet zit je alleen maar op de bank kopjes thee te drinken. Je had hele andere verwachtingen bij “die ene vriend” en bent teleurgesteld. We krijgen regelmatig mannen en vrouwen bij ons in de stoel die dit aan de lopende band overkomt. Gelukkig is daar vaak goed wat aan te doen.

Vriendinnen genoeg, maar geen partner
Eric is een mooi voorbeeld. Hij ziet er goed uit, is heel sociaal en heeft een vrolijke uitstraling. Hij werk in een ziekenhuis en komt vele leuke, aantrekkelijke vrouwen tegen. Als hij voor het eerst bij me langs komt en we praten even, vraag ik me oprecht af wat hij komt doen bij een singlecoach. “We worden telkens vrienden” zegt hij teleurgesteld. “Ik heb vriendinnen genoeg, maar geen partner”. Ik word nieuwsgierig hoe hij dat telkens voor elkaar krijgt. Hij vertelt zijn verhaal.

Gezellig samen op de bank, maar …
Eric ontmoet Hanne, een aantrekkelijke single vrouw. Hij heeft al een tijdje een oogje op haar. Zij nodigt hem bij haar thuis uit om een aantal zaken voor het ziekenhuis door te spreken. Wat later op de avond zitten ze samen op de bank en Hanne gaat tegen Eric aanzitten. Ze kijkt hem diep in de ogen. Eric blijft zoveel mogelijk strak voor zich uitpraten en raakt Hanne niet aan. Een kwartier later gaat hij naar huis met een paar mooie rapportages …

Waarom gebeurt er niets?
Als ik wat doorvraag blijkt dat Eric de volgende gedachtes heeft. Dat Hanne tegen hem aan gaat zitten komt doordat ze al die papieren aan de andere kant van de bank kwijt moet. Hij herkent haar signalen niet, of wil ze liever niet zien. Hij vindt dat je als galante, nette man een vrouw niet zo maar aan kunt raken en zeker niet kunt gaan zoenen als je haar nog niet heel erg goed kent. Kortom: Eric neemt geen enkele initiatief. Door signalen niet te willen zien hoeft dat ook niet. Door de gedachtes die hij heeft over “nette mannen” hoeft hij ook al geen initiatief te nemen. Maar dan gebeurt er ook helemaal nooit iets. Stiekem is Eric toch bang voor een afwijzing en durft daardoor niet.

Initiatief nemen!
Als je vraagt aan een vrouw als Hanne hoe zij dit ervaart, dan hoor je teleurstelling en frustratie. Zij neemt initiatief door allerlei signalen af te geven dat ze hem erg leuk vindt. Ze zegt het alleen nog niet letterlijk. Ze verwacht van hem dat hij daar op ingaat door initiatief te nemen. Ze houdt van mannen die initiatief nemen. Door haar aan te raken, diep in haar ogen te kijken, lieve dingen te zeggen of zelfs te zoenen als de situatie daar is. Als hij dat niet doet, is ze teleurgesteld. Of erger nog, ze voelt zich afgewezen. Meestal komt het niet in haar op dat hij haar signalen niet herkent of niet durft.

Het valt best wel mee
Bij Eric was het vooral een kwestie van signalen van de vrouw herkennen en een beetje durf. Een maandje later kwam hij stralend binnen met foto van zijn nieuwe vriendin. “Viel eigenlijk best wel mee” zei hij stoer. Dit horen we van veel meer mannen terug. Soms speelt gebrek aan zelfvertrouwen een grotere rol. Vrouwen vinden mannen die geen zelfvertrouwen uitstralen en zonder initiatief soms vooral aardig, maar geen “relatiemateriaal”. Dan is het zaak om het zelfvertrouwen eerst te vergroten.

Maakt het bespreekbaar
Bij vrouwen als Hanne ligt het iets lastiger. Zij moet zorgen dat de signalen die ze afgeeft voldoende duidelijk zijn. De meeste mannen zijn heel erg slecht in het herkennen van subtiele signalen. Als de “vriend” die jij zo leuk vindt het dan nog niet snapt, en je wilt meer, is de enige oplossing dit ter sprake te brengen. Daar is wel moed voor nodig. Je kunt hem vertellen dat je andere verwachting had en hem vragen of je signalen wel herkent heeft of misschien wat verlegen is. Onderzoek wijst uit dat bij meer dan de helft van de vriendschappen tussen mannen er vrouwen is er ook sprake is van aantrekkingskracht tussen beide. Dus er is een goede kans op succes. Anderzijds loop je natuurlijk ook het risico de vriendschap op het spel te zetten als dat niet zo is.

Wat kan ik doen?
In onze coachingspraktijk komen we heel regelmatig singles tegen die telkens in een vriendschap verzeild raken in plaats van in een relatie. Vaak lukt het om in enkele coachingssessies of een workshop inzicht te krijgen in wat er bij jou speelt. Je leert de juiste signalen te herkennen van de ander, je zelfvertrouwen te vergroten, initiatief te nemen of zaken beter bespreekbaar te maken. Hierdoor kom je eerder tot een succesvolle relatie.

Meer informatie kun je vinden op Singlecoaching.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.