Praten over seks is voor veel mensen not done. Mensen hebben dat van thuis uit vaak niet meegekregen door een generatiekloof mogelijk. Bij therapeuten komen hierover wel geregeld vragen binnen. Zoals bij ALexander Witpas, die in België woont en seksuoloog is.
Ik krijg niks over mijn lippen
In alle stukken die ik lees over seks, krijg je de raad om er met je partner over te praten. Ik begrijp wel waarom dat nuttig is, maar het is voor mij veel moeilijker dan het lijkt. Ik zou er wel willen over praten, al was het maar om te weten wat hij er eigenlijk van vindt. Maar het feit dat we dat in onze vier jaar samen nog nooit hebben gedaan, maakt het wel heel raar. Ik krijg gewoon niks over mijn lippen. Waar begin je dan mee?””
Leg de lat niet te hoog
Als je het onderwerp al vier jaar vermeden hebt, dan zou ik de lat niet te hoog leggen. Ik zou bijvoorbeeld niet beginnen met een volledige en diepgravende evaluatie van jullie seksleven. Of een opsomming van alles wat je ooit al hebt gedaan tussen de lakens. Ik zou er ook niet over beginnen vlak voor, tijdens, of vlak na seks. Misschien vindt hij dat geweldig, maar waarschijnlijker is dat je hem afschrikt.
Zorg voor opening van gesprek
Ik zou hem wel af en toe laten weten dat je het fijn vond om te vrijen (als het fijn was). En misschien ook wat je er precies fijn aan vond. Je kunt daarbij technische termen en lichaamsdelen aanhalen. Maar als je dat vervelend vindt, kun je ook gewoon vertellen hoe het voelde, fysiek en emotioneel. Dat moet ook niet uitgebreid zijn, één of twee zinnen zijn genoeg.
Het voordeel van die manier van werken is dat je een opening maakt voor een gesprek, zonder dat er een dreiging of kritiek in zit. In het beste geval wordt hij nieuwsgierig, of vertelt hij je iets over zijn beleving. Verwacht niet te veel op korte termijn. Geef hem wat tijd om te wennen aan het gegeven dat seks nu bespreekbaar is.
Schrijven kan ook
Als praten echt heel moeilijk is, dan kun je ook altijd eens schrijven proberen. Dat lijkt misschien gek, maar sta er toch even bij stil. Elkaar schrijven heeft veel voordelen. Je kunt rustig nadenken over wat je wilt zeggen, formuleringen uitproberen en aanpassen. Je partner kan het lezen wanneer hij wil, en reageren wanneer hij wil. Bovendien: in vergelijking met vijftien jaar geleden is elkaar ‘schrijven’ (mailen, sms’en, texten, chatten) veel gewoner geworden. En overschakelen op een gesprek kan nog altijd.
Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.
Bron: Nieuwsblad