italiaanse man aanrekkelijk

Hoe praat je met je partner over seks?

Praten over seks is voor veel mensen not done. Mensen hebben dat van thuis uit vaak niet meegekregen door een generatiekloof mogelijk. Bij therapeuten komen hierover wel geregeld vragen binnen. Zoals bij ALexander Witpas, die in België woont en seksuoloog is. 

Ik krijg niks over mijn lippen

In alle stukken die ik lees over seks, krijg je de raad om er met je partner over te praten. Ik begrijp wel waarom dat nuttig is, maar het is voor mij veel moeilijker dan het lijkt. Ik zou er wel willen over praten, al was het maar om te weten wat hij er eigenlijk van vindt. Maar het feit dat we dat in onze vier jaar samen nog nooit hebben gedaan, maakt het wel heel raar. Ik krijg gewoon niks over mijn lippen. Waar begin je dan mee?””

Leg de lat niet te hoog

Als je het onderwerp al vier jaar vermeden hebt, dan zou ik de lat niet te hoog leggen. Ik zou bijvoorbeeld niet beginnen met een volledige en diepgravende evaluatie van jullie seksleven. Of een opsomming van alles wat je ooit al hebt gedaan tussen de lakens. Ik zou er ook niet over beginnen vlak voor, tijdens, of vlak na seks. Misschien vindt hij dat geweldig, maar waarschijnlijker is dat je hem afschrikt.

Zorg voor opening van gesprek

Ik zou hem wel af en toe laten weten dat je het fijn vond om te vrijen (als het fijn was). En misschien ook wat je er precies fijn aan vond. Je kunt daarbij technische termen en lichaamsdelen aanhalen. Maar als je dat vervelend vindt, kun je ook gewoon vertellen hoe het voelde, fysiek en emotioneel. Dat moet ook niet uitgebreid zijn, één of twee zinnen zijn genoeg.

Het voordeel van die manier van werken is dat je een opening maakt voor een gesprek, zonder dat er een dreiging of kritiek in zit. In het beste geval wordt hij nieuwsgierig, of vertelt hij je iets over zijn beleving. Verwacht niet te veel op korte termijn. Geef hem wat tijd om te wennen aan het gegeven dat seks nu bespreekbaar is.

Schrijven kan ook

Als praten echt heel moeilijk is, dan kun je ook altijd eens schrijven proberen. Dat lijkt misschien gek, maar sta er toch even bij stil. Elkaar schrijven heeft veel voordelen. Je kunt rustig nadenken over wat je wilt zeggen, formuleringen uitproberen en aanpassen. Je partner kan het lezen wanneer hij wil, en reageren wanneer hij wil. Bovendien: in vergelijking met vijftien jaar geleden is elkaar ‘schrijven’ (mailen, sms’en, texten, chatten) veel gewoner geworden. En overschakelen op een gesprek kan nog altijd.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.