De zomer zit er echt aan te komen. Nog een week en dan gaat het Zuiden op vakantie of blijft lekker thuis, maar gaat in ieder geval genieten van zomerse temperaturen. Het enige ongemak na zo’n zonnige dag, is het draaien en keren in bed omdat het klef warm is onder de lakens. Enkele zomerse slaaptips.
Etenstijd
Hoewel je misschien geneigd bent om het avondeten uit te stellen nu het langer licht blijft, is je lichaam gebaat bij wat regelmaat. Kies voor een lichte maaltijd en voorkom zo dat je wakker blijft liggen door een zware maag. Wie graag geniet van een ijsje na het eten, verorbert dat best minstens 1 à 2 uur voor het slapengaan. Zo houden de suikers je niet onnodig alert.
Dorst
Dehydratatie en warme temperaturen gaan hand in hand omdat we veel meer zweten. Wie niet voldoende vocht opneemt, voelt zich al snel een vod. Maak er een gewoonte van om 30 minuutjes voor je gaat slapen nog een klein glaasje water te drinken. Het helpt ook de vertering een handje, waardoor je niet geconstipeerd aan je dag begint.
Matig met alcohol
Hoe aanlokkelijk de cocktails ook mogen zijn, slechte slapers houden het best bij eentje. Te veel alcohol werkt een gefragmenteerde nachtrust in de hand. Wie dorstig blijft, grijpt beter naar alcoholvrije alternatieven zoals spuitwater met stukjes vers fruit of ijskoude kamillethee.
Afkoeling
Warm, plakkerig of verbrand? Een mens zou voor minder wakker liggen. Koel daarom af met een verfrissende douche voor het slapengaan. De natte haren helpen je bovendien koel te blijven ’s nachts. Wie last heeft van zonnebrand smeert het best een lotion met aloë. Wanneer het echt pijn doet, bestaan er gels met lidocaïne. Een ibuprofen kan indien nodig nog extra verzachting brengen.
Kalmeren
Het is geen fabel dat zomerweer mensen sneller aanzet tot lichaamsbeweging. Helaas wordt stretchen nog veel te vaak over het hoofd gezien. Omdat pijnlijke spieren een behoorlijke domper op de nachtrust kunnen zijn, kalmeer je jouw lichaam best voor het slapengaan. Mik op stretchoefeningen voor je heupen, hamstrings, schouders en lage rug. Je zal veel sneller indommelen.
Frisse lucht
Slapen met open raam kan heerlijk zijn, behalve dan wanneer je sukkelt met allergieën. Niezen, hoesten en jeukende ogen, je zou voor veel minder liggen woelen. Wie tot deze pechvogels behoort, plaatst het best een ventilator of airco in de ruimte. Aan het (hopelijk) zachte geruis raak je doorgaans snel gewoon.