okselhaar schaamhaar

Hoe nuttig is oksel- en schaamhaar?

Ben jij als vrouw altijd helemaal glad geschoren onder je oksels en in je schaamstreek of laat je jouw tuintjes weelderig groeien en bloeien? Er zijn tegenwoordig steeds meer vrouwen van mening dat schoonheid helemaal niet samengaat met glad en kaal.

Ongeschoren oksels

Rolmodellen zoals Jemnia Kirk, Madonna, Miley Cyrus en Lena Dunham gaan daarom mét behaarde oksels door het leven zo lezen we op relatie.blog. De Chinese mensenrechtenadvocate Xiao Meili organiseert zelfs een wedstrijd waarbij ze vrouwen vraagt foto’s te posten van hun ongeschoren oksels.“Mannen hebben meer vrijheden als het gaat om hun lichaam. Ik vind dat als mensen zich niet willen scheren, de rest van ons niet moet denken dat hun okselhaar vies, onhygiënisch, onbeleefd of onvrouwelijk is’’, aldus Xiao Meili, de vrouw achter de Chinese wedstrijd, in The New York Times.

Okselhaar functies

“Okselhaar heeft heel wat verschillende functies”, aldus schoonheidsspecialiste Marta Camkiran. “Het zorgt ervoor dat er minder wrijving ontstaat tussen de huid van je bovenarm en je borstkas wanneer je hard aan het werken bent. Daarnaast bedekt het ook delen van je lichaam waar belangrijke aders liggen en zorgt het voor de verspreiding van vrouwelijke feromonen.”

Schaamhaar

Dat geldt ook voor schaamhaar. Allereerst was het er door de natuur voor bedoeld dat man en vrouw minder snel van elkaar zouden afglijden tijdens de daad. Ten tweede zijn de foefjes haar onder oksels en in ons kruis een bescherming tegen de kou. Maar minstens zo belangrijk is de functie van lokdoos. Geur speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van een seksuele partner en in de schaamstreek en oksels bevinden zich kliertjes die feromonen produceren. Deze ‘lokstof’ wordt door ons lichaamshaar vastgehouden en verspreid.

Verhullen lijfgeur

De oorspronkelijke functies van lichaamsbeharing zijn dus minder geworden. Kleren en parfums verhullen onze eigen lijfgeur en er is meer nadruk gekomen op het uiterlijk. Volgens dermatologe Mona Gohara is het goed om te beseffen dat er ook nadelen verbonden zijn aan de kaalslag van tegenwoordig. “Je huid kan erdoor geïrriteerd raken, je kan uitslag of zelfs een ontsteking krijgen, en in extreme gevallen kan je zelfs ziek worden door het gebruik van een vuil scheermesje. Onthoud dat we ons vooral scheren omdat dat de norm is in onze samenleving.

Meer relatie nieuwtjes lees je hier.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!