conchita waylon ilse

Hoe meer alcohol deste minder mannen met ballen

Als belangrijkste mannelijke geslachtshormoon kan testosteron best een hevige impact hebben op de werking van een mannenlichaam. Wist je bijvoorbeeld dat alcohol als een gif werkt op de testosteronproductie in de teelballen. 

Hier allerlei weetjes over de manier waarop een tekort aan testosteron een man zijn gezondheid, gemoed en seksleven kan beïnvloeden.

1. Lage seksdrift

Eerst en vooral is het doodnormaal dat mannen een lager libido en minder spontane erecties krijgen naarmate ze ouder worden. Wie echter weinig of geen zin in seks heeft, zou wel eens last kunnen hebben van te lage testosteronwaarden. Miljoenen mannen wereldwijd zitten met deze aandoening, maar omdat de symptomen behoorlijk vaag zijn en heren niet altijd open spreken over seksualiteit met hun arts, schatten experten dat lage testosteron een veel groter probleem is dan we vermoeden.

2. Testosteronverlies

Anders dan je misschien zou vermoeden is een schaarste op vlak van testosteron geen logisch gevolg van ouderdom. Hoewel de productie van nature wel afneemt met de leeftijd, is een zwaar tekort zeker niet normaal. Bovendien kan het de kwaliteit van een mannenleven schaden.

3. Mannenborsten

Heren met te lage testosteronwaarden kunnen veranderingen aan hun mannelijke trekken ervaren. Pijnlijke of zichtbaar grotere borsten kunnen een signaal zijn, net als verlies van lichaamshaar en een afnemende nood aan scheerbeurten. Daarbovenop kunnen de teelballen krimpen en is het mogelijk dat er erectiestoornissen ontstaan. Ook opvliegers kunnen mannen met te weinig testosteron overvallen.

4. Zwakke botten

Naast uitwendige kwaaltjes kan een tekort aan testosteron ook binnenin schade aanrichten. Het sekshormoon heeft namelijk ook een impact op skelet en spierweefsel. Wie te lang blijft rondlopen met te lage waarden kan broze botten en osteoporose ontwikkelen. Testosteron helpt daarnaast ook nog bij de productie van rode bloedcellen en bij het bevorderen van de gemoedstoestand en de concentratie. Het is dan ook niet ongewoon dat mannen last hebben van bloedarmoede, moodswings en een afnemende concentratie.

5. Bloedonderzoek

Aangezien de symptomen vaag zijn, is een bloedonderzoek eigenlijk de enige manier om vast te stellen of een man kampt met een testosterontekort. Over het algemeen wordt 300 to 1.200 nanogram per deciliter bloed gezien als normaal. Alles onder de 300 is dan uiteraard te laag.

6. Kaalheid

Eén van de grootste fabeltjes rond testosteron is misschien wel dat een tekort tot een kaal hoofd leidt. Hoewel het klopt dat dit geslachtshormoon een impact heeft op haargroei bij mannen, heeft het zeker niet op alle lichaamsdelen evenveel invloed. Zoals eerder aangehaald kunnen te lage waarden ervoor zorgen dat heren lichaams- of gezichtshaar verliezen, maar kaalheid heeft veel meer te maken met erfelijkheid.

7. 40-plussers

Vanaf je veertigste dalen de testosteronwaarden doorgaans met 1 procent per jaar. Dit is het normale tempo dat geldt voor de meerderheid van alle mannen. Wie echter bovenstaande symptomen van schaarste herkent, kan een arts raadplegen om te onderzoeken of hormoon vervangende therapie noodzakelijk is. Hierbij wordt gewerkt met injecties, gels, pillen of patchen.

8. Zwaarlijvigheid

De link tussen problemen met testosteron en overgewicht is zeer sterk. Zo heeft ruim 40 procent van alle zwaarlijvige mannen boven de 45 last van te lage testosteronwaarden in het bloed. Wie lijdt aan diabetes loopt nog een hoger risico.

9. Bodybuilder

Nog een hardnekkige mythe is de gedachte dat het nemen van anabole steroïden de hoeveelheid testosteron in het bloed verhoogt. De stoffen bootsen de natuurlijke werking van het hormoon alleen maar na, met meer spiermassa tot gevolg.

10. Alcohol

Slecht nieuws voor fans alcohol. Dit is namelijk gif voor de teelballen, waar testosteron uiteraard geproduceerd wordt. Wie te vaak drinkt, verstoort een aantal hormonen met een rechtstreekse impact op de vruchtbaarheid. Zo kampen mannen met een alcoholprobleem niet alleen met gekrompen teelballen en erectiestoornissen, maar ook met een lager libido en mannenborsten. Alcohol zet het mannelijk hormoon namelijk om in het vrouwelijke oestrogeen.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!