samen fun relatie

Hoe krijg je wel een leuke én stabiele relatie?

Het hebben van een relatie is iets waar veel singles van dromen. Er zijn echter ook genoeg mensen in een relatie die denken: “Als dit het is, dan heb ik net zo lief geen relatie.” In het laatste geval is de relatie vast leuk begonnen. Een relatie stabiel houden is echter van een hogere orde.

Hij gaat niet echt voor me

“Hij zei dat hij erg enthousiast over me was, maar hij heeft al 2 dagen niets laten horen! Dan ga ik toch echt wel twijfelen of hij er echt voor wil gaan.” Janneke is één van de vele singles die twijfelt over wat “normaal” is bij het aangaan van een nieuwe relatie. Ze wil de ander voldoende ruimte geven, maar wordt erg onzeker van als hij weinig aandacht voor haar lijkt te hebben. Stiekem vindt ze, dat een als een man echt voor haar gaat, hij elke dag even moet bellen of sms-en.

Ze claimt me!

Theo ervaart precies het tegenovergestelde. Hij heeft net een weer relatie verbroken met “op zich een hele leuke meid” die hem veel te veel claimde. Hij vindt eigenlijk dat uitspraken zoals die van Janneke blijk geven van onzelfstandigheid en overmatige afhankelijkheid van de partner. Stiekem vindt hij dat vrouwen vaak te veel verwachten, dat ze je voor je het weet gaan claimen en hem zijn vrijheid ontnemen. “Als het zo moet, dan maar liever geen relatie” zegt Theo.

Verschillende behoeftes en verwachtingen maken het moeilijk

Misschien is bovenstaande voor jou ook herkenbaar. Immers, maar zelden hebben twee partners in een beginfase precies dezelfde wensen en verwachtingen over het opbouwen van de relatie. Vaak wil de één sneller dan de ander, of heeft de één veel meer dan de ander behoefte aan contact. Dit is op zich niet zo erg. Het is een onzekere periode waar je een eventjes doorheen moet. Maar wat als je er zoveel moeite mee hebt dat die eerste periode verandert in een hel? Omdat je er zo onzeker van wordt, of je zo beklemd voelt, dat je het maar liever uitmaakt?

Herken je eigen rol in het geheel

Vaak is het zo dat je de ander verwijt dat hij te snel of te langzaam gaat en jou dat slechte gevoel bezorgt. Maar het is goed om ook kritisch te zijn over je eigen rol in het geheel. Misschien trek je onbewust door bepaald gedrag steeds dezelfde soort partners aan die je eigenlijk niet meer wil. Of misschien gedraag jij je in een relatie op zo’n manier dat je zelf het ongewenste gedrag bij je partner oproept. Het is goed om te kijken wat de overeenkomsten zijn in jouw relaties of dates. Drie keer of vaker hetzelfde patroon? Dan is het zelden nog toeval. Hoe moeilijk het soms is, het is goed om je eigen rol eens onder de loep te nemen.

Leer omgaan met negatieve emoties

Eén van de oplossingen voor ongewenste patronen kan liggen in het leren omgaan met deze “negatieve” emoties. Onzekerheid, jaloezie of het gevoel niet voldoende bevestiging te krijgen, kunnen vervelend steken. Als deze negatieve gevoelens te veel gaan overheersen, lijkt het uitmaken van de relatie soms de enige optie. Toch kan het “mindfull” leren omgaan met ongewenste emoties veel verlichting bieden. Dat wil zeggen dat je de emoties er laat zijn: je drukt ze niet langer weg, maar accepteert ze. Aan de andere kant hoef je er ook niet in zwelgen. Je observeert als het ware van een afstand je eigen emoties. Niet altijd gemakkelijk, maar zeer de moeite waard om te leren!

Leer omgaan met negatieve gedachten

Gedachtes als “als dit de ware was had ik me niet geërgerd” of “als ik echt voor haar zou gaan, zou ik me nu niet beklemd voelen” kunnen een relatie snel om zeep helpen. Mensen die veel van dit soort gedachtes hebben, hebben vaak een te mooi en weinig realistisch plaatje van wat een relatie moet zijn. Zij hebben veel “moeten”-gedachtes en denken dat alle niet positieve emoties of gedachtes meteen een uiting zijn van een ongeschikte relatie. Soms is dat een manier om de ander niet dichterbij te laten komen. Het is goed om je van je eigen gedachtes bewust te worden en te kijken of ze “waar” zijn. Is het realistisch om te verwachten dat je je in een relatie altijd positief voelt en nooit twijfelt? Zou je deze zelfde eisen stellen aan een goede vriend?

Communiceer met elkaar

Mensen die piekeren over hun beginnende relatie, houden hun twijfels en onzekerheden vaak voor zich. “Als ik vertel dat ik zou willen dat hij vaker wat laat horen, vindt hij me vast te onzeker” is zo’n gedachte. Of: “als ik vertel dat ik twijfel, krijgen we natuurlijk gedoe” is een andere. Toch maakt het niet uiten van je gevoelens en gedachten de last vaak alleen maar groter.
Communiceer dus! Wel is het van belang om het bij jezelf te houden. Vertel over je eigen gevoel en leg de oorzaak daarvan niet bij de ander. Vertel er ook bij wat jou zou helpen. Hiermee voorkom je dat de ander zich defensief gaat gedragen.

Meer adviezen voor het goed omgaan met een (beginnende) relatie

Dit zijn slechts enkele adviezen om te leren omgaan met de ongemakken in een (beginnende) relatie.

Wil je meer weten? Schrijf je in voor de workshop “Inspiratie voor een langdurige relatie” op 25 en 26 januari 2014.

Door Meinou Lambeck en Hans Gierkink van Singlecoaching.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.