Bij welke datingsite kan ik me het beste inschrijven? Welke datingsite is ‘goed en betrouwbaar’? Die vragen krijgen we regelmatig. De zoektocht naar een nieuwe liefde begint voor veel singles op internet. Maar het aanbod is groot en daarmee is het kiezen van een passende datingsite lang niet altijd eenvoudig. We helpen je op weg. 

Hoe kies je een datingsite?

Iedereen is anders en vind andere dingen belangrijk in het leven. Dat is ook van invloed bij de keuze van de datingsite waar jij je gaat inschrijven. Maar met deze adviezen maken we je het makkelijker om een keuze te maken. Lees je mee?

Betaalde dating of gratis dating

Weet je niet of je moet gaan voor de gratis datingsite of die betaalde variant? Voor beiden is wat te zeggen. Gratis datingsites bestaan van reclame-inkomsten dus je moet kop de koopt toenemen dat je advertenties te zien krijgt. Nadeel van een gratis datingsite kan zijn dat geregeld door singles worden gebruikt om te kijken of dat online daten wel wat is om vervolgens nooit meer terug te komen. Minder controle op de ‘echtheid’ en ‘actualiteit’ van profielen dus er is kans op meer inactieve leden. Voordeel is natuurlijk een gratis datingsite je echt niks kost en je rustig kunt kijken wie er allemaal online en actief is.

De kosten voor een betaalde datingsite variëren maar denk qua lidmaatschap aan een paar tientjes per maand. Voordeel is dat deze financiële drempel maakt dat er minder fake-profielen zullen zijn en de singles die ingeschreven staan serieus op zoek zijn naar een date en relatie. Op betaalde datingsites kan je ervanuit gaan dat profielen worden gecheckt, er een klantenservice is en je op de site meer waardevolle tips en info vindt dan alleen je matches.

Grote datingsite of kleine gespecialiseerde datingsite?

Ook daar zal je een bewuste en weloverwogen keuze in moeten maken. Mar dating en succesvol daten heeft toch ook echt te maken met de wet van de grote aantallen. Hoe meer leden, hoe groter de kans dat er iemand tussen zit die jouw grote liefde blijkt te zijn. Klinkt niet alleen logisch maar dat is het ook. Wil je toch echt specifiek daten met bijvoorbeeld alleenstaande ouders, vijftigers of vegetariërs, let dan goed op het aantal leden van een datingsite die zich op een specifieke doelgroep richt.

Test, test, test!

Wie zegt dat je meteen voor een jaar jezelf lid moet maken van een datingsite? Niemand. Dus, wees verstandig en test het uit. Net als een krant of tijdschrift bestaat er dikwijls de mogelijkheid voor een proefabonnement. Doe daar je voordeel mee. Kijk of de datingsite voldoet aan je wensen en verwachtingen. Beperk jezelf ook niet tot 1 datingsite maar hou gewoon een vergelijkend warenonderzoek. Selecteer er twee of drie (denk aan een grote algemene en een wat kleinere specifieke datingsite) en probeer die voor een testperiode. Doel hiervan is dat je de datingsite vindt die goed voelt voor jou en die echt bij jou past.

Hoe selecteer ik een datingsite?

Voordat je je echt gaan aanmelden en inschrijven bij een datingsite wil je dus tot een kleine selectie van datingsites komen. Maar hoe doe je dat? Stel een aantal selectiecriteria vast voor jezelf en maak op basis daar van je keuze. Zoals: wat is het aantal leden, verhouding M/V, ziet de site er professioneel uit, is er duidelijke prijsinformatie, op welke doelgroep richt de datingsite zich en pas ik daarin? Op die manier kan je binnen redelijk korte tijd een paar datingsites selecteren waarbij jij je voor een al dan niet gratis proefabonnement gaat inschrijven. Meestal kan je een paar daten of een week helemaal gratis van de datingsites gebruik maken. Benut dit ook ten volle. Laat je in de tussentijd niet verleiden door allerlei aanbiedingen om alsnog een langer of duurder abonnement af te sluiten. Dat kan altijd nog.

Evalueer en kies!

Wanneer je een week lang op twee of  drie verschillende datingsites hebt rondgesnuffeld, dan heb je niet alleen praktijkervaring opgedaan maar ook geen gevoel gekregen bij het soort mensen die er staan ingeschreven en hoe de site te werk gaat. Tijd om te evalueren! Denk hierbij aan de volgende punten: hoeveel serieuze reacties heb ik gehad, voel ik me prettig op de site, wat zijn de kosten van een echt abonnement, krijg ik ondersteuning van de helpdesk indien nodig? Uiteindelijk zal je op basis van deze criteria en jouw gevoel de keuze weten te maken voor de datingsite die echt het beste bij jou past!

Een overzicht van betrouwbare betaalde datingsites vind je ook in onze dating gids, evenals een aantal gratis datingsites, datingsites voor een specifieke doelgroep of voor singles van 50+.