lange termijn relatie

Hoe je je relatie kunt redden

Het is vreselijk om te merken dat je relatie minder goed gaat voelen. Dit proces begint langzaam. We merken vaak niet eens de kleine dingen die we anders gaan doen, die je langzaam uit elkaar doen groeien. Uiteindelijk ontstaat er een negatief gevoel wat groter en groter wordt. Dat gevoel zal niet meer weggaan, wanneer je niet weet waar je moet beginnen om de relatie te herstellen.

Gooi niet meteen de handdoek in de ring

Om het tij te keren in de negatieve spiraal, is het belangrijk om te beseffen dat veel dingen die we doen om onze relatie op de klippen te laten lopen met ons zelf te maken heeft.  Een groot deel van hoe we handelen is gebaseerd op hoe we voorheen met elkaar omgingen en op de manier waarop je in de loop van de tijd een soort afweer bent gaan opbouwen. De enige persoon waar je controle over hebt of die iets kan bijstellen in een relatie, dat ben je zelf. Daarom is het zeer de moeite waard om altijd eerst bij jezelf te raden te gaan in een relatie die niet naar je zin gaat en niet meteen de handdoek in de ring te gooien.

Zoektocht naar herkenning

Wanneer het moeilijk dreigt te worden om iemand lief te blijven hebben, is het soms goed om terug te gaan naar de basis en dingen eenvoudig te houden. Ten eerste moet je beginnen met het opzij zetten van de negatieve gevoelens tegen je partner, die ondertussen een hele berg geworden is. Het zou mooi zijn weer fris opnieuw te kunnen beginnen met eenvoudige handelingen zoals vriendelijkheid, genegenheid en liefde.  Dit wil niet zeggen dat je moet vergeten wat er mogelijk gebeurd is en dat je problemen moet vermijden. Nee, maar we moeten gaan ontdekken waarom de liefdevolle gevoelens in de loop van de tijd opzij geworpen zijn. De komende tijd moet een zoektocht worden naar herkenning, een vernieuwde klik, naar wat voorheen werkte in jullie relatie.

Twee manieren om een relatie de juiste richting in te sturen

Misschien is het nog niet te laat op met dezelfde partner maar op een iets andere manier of op een andere plaats wel om te gaan met gevoelens die het leven nu eenmaal brengt.

1. Toon je liefde op een liefdevolle manier

Liefde tonen moet genoeg zijn, denk je misschien. En wanneer je daar weer over na moet denken, dan is het spontane er af? Dat moet je niet vervelend opvatten. Vaak stemmen we echter ons handelen of op wat we zelf vinden. Maar wanneer je even langer nadenkt hoe je partner in elkaar zit, waar de ander juist waarde aan hecht, dan is het een kleine moeite.  Wat je geeft hoeft niet groot te zijn, wanneer er uit blijkt dat er over na gedacht is om de ander een plezier te doen, dan zal die zich meer geliefd voelen.

Laat de afstand tussen jullie twee nooit te groot worden, dat maakt je meer kritisch en op je hoede. Het geeft je tijd om meer met je zelf bezig te zijn.  Je hebt dan tijd over om te veel na te denken, wat vaak  meer slecht doet dan goed.

Ook voelt het goed om liefdevol te zijn. Mensen worden nog steeds vaak blijer van geven dan van krijgen.  Aandacht geven aan je partner door er te zijn en door er goed verzorgd uit te zien, doet veel. Een etentje geven of bloemen wordt gewaardeerd, maar gewoon in de buurt zijn, plezier hebben samen wordt zeker zo hoog op waarde geschat. Wanneer jij als enige weet wat je partner zeer blij maakt, dan getuigt het van echte liefde als je daar richting hem blijk van geeft.

2. Raak elkaar aan

Veel koppels vragen zich zelf af waar de verandering begon van het bijna niet van elkaar af kunnen blijven, tot het nauwelijks meer hebben van fysiek contact.  De maatschappij heeft hier zeker aan bijgedragen. Zij vindt dat lange termijn koppels niet geschikt zijn voor kalverliefde of dat in ieder geval niet openlijk mogen laten blijken.

Toch is het verdwijnen van genegenheid een trieste en langzame aflopende zaak die vaak begint wanneer een “jij”en een ‘ik” tot een “wij” verworden. Natuurlijk, het vinden van een verbinding met iemand is spannend en zinvol, maar wanneer je jezelf en je eigen identiteit gaat verliezen en je opgaat in jullie mix, dan begeef je je op glad ijs. Het blijkt namelijk dat mensen zich het meest aangetrokken blijven voelen tot hun partner als ze zien dat de ander ook zelfstandig zijn eigen leven kan leven. Voor zo iemand met unieke kwaliteiten zijn ze in staat liefde, respect en waardering op te brengen voor lange tijd.

Wanneer koppels echte momenten van fysiek contact in gaan leveren voor formeel samenzijn, dan gaan ze een “gefantaseerde” relatie binnen. De band die ontstaat is een fake verbond, die alle passie en aantrekkingskracht omver werpt.

Laat de bubbels weer bruisen

Laat het niet zover komen. Je kunt de bubbeltjes wel laten bruisen wanneer je weigert je eigen identiteit op te geven. Je moet ook toegeven aan natuurlijk verlangen om je liefde fysiek te tonen. Houd elkaars handen vast, kus je partner in het openbaar, zit lekker dicht naast elkaar op de bank, raak elkaar soms aan bij het passeren. Je zult gaan merken dat diepere gevoelens en verlangens van intimiteit weer gaan opleven.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.