Heb je als vrouw een beetje hulp nodig van een man? Dan kun je het beste je hoge hakken aantrekken. Dit blijkt uit onderzoek van een Franse Universiteit in Zuid-Bretagne.

Onderzoeker Nicolas Guégn bekeek met zijn collega’s hoe behulpzaam mannen waren bij vrouwen op hoge hakken en op platte schoenen. De resultaten van dit onderzoek publiceerde hij in Archives of Sexual Behavior.

Oordeel van man over vrouw

Uit eerder onderzoek in verschillende culturen bleek al dat lichamelijke kenmerken zoals de vorm van het lichaam, de stijl en kleur van kleding van invloed zijn op het gedrag en oordeel van een man ten opzichte van een vrouw. Hoewel over het algemeen hoge hakken als sexy worden gezien, was er slechts een eerder onderzoek gedaan naar het effect van hoge hakken op mannen.

Hoge hakken

Daarom keek Guégen door middel van verschillende experimenten naar het effect van verschillende soorten schoenen en de bereidheid van een man om een vrouw te helpen. In het experiment vroeg de vrouw aan mannen of ze een testje wilden invullen. Ook werd gekeken of de man de vrouw te hulp schoot wanneer ze haar handschoen liet vallen. Hoe hoger de hak, des te behulpzamer de man. Op het gedrag van andere vrouwen had de hoogte van de hak geen invloed. Uit het laatste experiment bleek ook dat mannen eerder een praatje maken met een vrouw in een bar wanneer ze hoge hakken draagt.

Effect

“Schoenen met hoge hakken hebben een sterk effect op mannen”, zo vat Guégen het onderzoek samen. Volgens de onderzoekers bevestigen de resultaten eens te meer dan mannen heel erg gericht zijn op lichamelijke kenmerken