kinderen opvoeden

Hoe effectief is verplichte mediation bij echtscheiding?

Het was groot nieuws deze week. Kinderombudsman Marc Dullaert luidde de noodklok. Veel te veel kinderen zijn de dupe van een echtscheiding die geregeld ontaard in een vechtscheiding. Volgens Dullaert zouden ouders verplicht moeten worden afspraken te maken bij een mediator zodra ze uit elkaar gaan. Met een gedegen ouderschapsplan zou de schade bij kinderen van gescheiden ouders beperkt kunnen worden.

Streven

Natuurlijk, hoe minder vechtscheidingen hoe beter. Iedereen met een beetje (boeren)verstand begrijpt dat geen enkel kind erbij gebaat is als papa en mama letterlijk of figuurlijk met elkaar overhoop liggen. Vaak ook nog over de ruggen van de kinderen. Maar is dit af te vangen met een ouderschapsplan? Een verplicht aantal sessies bij een mediator zodat beide ouders zich bewust zijn van de gevolgen voor de kinderen zodra ze niet langer overleggen, de andere ouder zwart maken?

Gevolgen

Wat zijn deze afspraken waard als een of beide ouders besluit zich daar niet meer aan te houden? Wat als er aan schending van deze afspraken geen enkele consequentie verbonden zit? Dan zijn dergelijke afspraken een wassen neus. Ze werken alleen als beide ouders niet alleen het beste met de kinderen voor hebben, maar ook met elkaar. Doorgaans is dit niet het geval. Mensen gaan niet voor niets uit elkaar. Er is, zeker in de beginfase, vaak sprake van veel negatieve emoties. Boosheid, teleurstelling, verdriet, frustratie, jaloezie. Doorgaans kost het mensen meer dan een jaar om zich door al deze emoties heen te worstelen.

Scheiden doet lijden

Deze emoties vinden linksom of rechtsom een uitweg. In gesprekken met vrienden, familie of met een nieuwe partner, maar ook de kinderen ontkomen er niet aan. Men kan nog zoveel afspraken maken, de opvoeding vastleggen in een ouderschapsplan, verplichte sessies houden bij een mediator maar in de praktijk gaat het er anders aan toe dan op papier. Natuurlijk, alle ouders hebben het beste met hun kinderen voor, gaan voor ze door het vuur. Behalve als hun eigen irritatie, pijn en verdriet de boventoon voert. Ze zien het bijna als hun opvoedkundige taak om de kinderen ‘de waarheid ‘ te vertellen over wat hun vader of moeder nu weer heeft gedaan, gezegd, besloten.

Subtiel

Bij schade toebrengen aan de kinderen moet men in de eerste instantie niet denken aan excessen zoals fysiek geweld, obsessieve stalking of andere uitingen van enorme frustratie. Het gaat er doorgaans veel subtieler aan toe. Afspraken niet nakomen, niet overleggen, kinderen te laat terug brengen of ophalen. Heel negatief over de andere ouder spreken. De nieuwe partner van de ex openlijk afkraken, de kinderen ‘omkopen’ met cadeautjes in ruil voor hun overdeelde liefde en genegenheid. Bewust geen of te laat de verschuldigde kinderalimentatie betalen, eigenhandig besluiten nemen over belangrijke zaken zoals schoolkeuze, tijdstippen van ouderavonden niet doorgeven, met de kinderen praten over inhoudelijke en juridische aspecten van de scheiding om hun standpunt kracht bij te zetten etc.

Psycholoog

De meeste ouders willen niet zien dat ze hun kroost eigenhandig schade berokkenen. Sterker nog, in bijna alle gevallen wijzen ze direct naar de andere ouder en zijn ze zelf vrij van alle blaam. Enige zelfreflectie, hand in eigen boezem steken, is zeldzaam. Bij een scheiding draait alles om loslaten, verwerken, het verleden een plek geven en op een gezonde manier als co-ouders een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Je neemt afscheid van elkaar als partners, niet als ouders. Daarom is een jaar verplicht naar de psycholoog vanaf het moment van scheiding voor beide ex-partners én de kinderen wellicht veel effectiever dan een paar verplichte sessies bij een mediator. De emotionele achtbaan die een scheiding nu eenmaal teweeg brengt, moet dan nog beginnen.

Bron: redactie Singlessite

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.