kinderen opvoeden

Hoe effectief is verplichte mediation bij echtscheiding?

Het was groot nieuws deze week. Kinderombudsman Marc Dullaert luidde de noodklok. Veel te veel kinderen zijn de dupe van een echtscheiding die geregeld ontaard in een vechtscheiding. Volgens Dullaert zouden ouders verplicht moeten worden afspraken te maken bij een mediator zodra ze uit elkaar gaan. Met een gedegen ouderschapsplan zou de schade bij kinderen van gescheiden ouders beperkt kunnen worden.

Streven

Natuurlijk, hoe minder vechtscheidingen hoe beter. Iedereen met een beetje (boeren)verstand begrijpt dat geen enkel kind erbij gebaat is als papa en mama letterlijk of figuurlijk met elkaar overhoop liggen. Vaak ook nog over de ruggen van de kinderen. Maar is dit af te vangen met een ouderschapsplan? Een verplicht aantal sessies bij een mediator zodat beide ouders zich bewust zijn van de gevolgen voor de kinderen zodra ze niet langer overleggen, de andere ouder zwart maken?

Gevolgen

Wat zijn deze afspraken waard als een of beide ouders besluit zich daar niet meer aan te houden? Wat als er aan schending van deze afspraken geen enkele consequentie verbonden zit? Dan zijn dergelijke afspraken een wassen neus. Ze werken alleen als beide ouders niet alleen het beste met de kinderen voor hebben, maar ook met elkaar. Doorgaans is dit niet het geval. Mensen gaan niet voor niets uit elkaar. Er is, zeker in de beginfase, vaak sprake van veel negatieve emoties. Boosheid, teleurstelling, verdriet, frustratie, jaloezie. Doorgaans kost het mensen meer dan een jaar om zich door al deze emoties heen te worstelen.

Scheiden doet lijden

Deze emoties vinden linksom of rechtsom een uitweg. In gesprekken met vrienden, familie of met een nieuwe partner, maar ook de kinderen ontkomen er niet aan. Men kan nog zoveel afspraken maken, de opvoeding vastleggen in een ouderschapsplan, verplichte sessies houden bij een mediator maar in de praktijk gaat het er anders aan toe dan op papier. Natuurlijk, alle ouders hebben het beste met hun kinderen voor, gaan voor ze door het vuur. Behalve als hun eigen irritatie, pijn en verdriet de boventoon voert. Ze zien het bijna als hun opvoedkundige taak om de kinderen ‘de waarheid ‘ te vertellen over wat hun vader of moeder nu weer heeft gedaan, gezegd, besloten.

Subtiel

Bij schade toebrengen aan de kinderen moet men in de eerste instantie niet denken aan excessen zoals fysiek geweld, obsessieve stalking of andere uitingen van enorme frustratie. Het gaat er doorgaans veel subtieler aan toe. Afspraken niet nakomen, niet overleggen, kinderen te laat terug brengen of ophalen. Heel negatief over de andere ouder spreken. De nieuwe partner van de ex openlijk afkraken, de kinderen ‘omkopen’ met cadeautjes in ruil voor hun overdeelde liefde en genegenheid. Bewust geen of te laat de verschuldigde kinderalimentatie betalen, eigenhandig besluiten nemen over belangrijke zaken zoals schoolkeuze, tijdstippen van ouderavonden niet doorgeven, met de kinderen praten over inhoudelijke en juridische aspecten van de scheiding om hun standpunt kracht bij te zetten etc.

Psycholoog

De meeste ouders willen niet zien dat ze hun kroost eigenhandig schade berokkenen. Sterker nog, in bijna alle gevallen wijzen ze direct naar de andere ouder en zijn ze zelf vrij van alle blaam. Enige zelfreflectie, hand in eigen boezem steken, is zeldzaam. Bij een scheiding draait alles om loslaten, verwerken, het verleden een plek geven en op een gezonde manier als co-ouders een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Je neemt afscheid van elkaar als partners, niet als ouders. Daarom is een jaar verplicht naar de psycholoog vanaf het moment van scheiding voor beide ex-partners én de kinderen wellicht veel effectiever dan een paar verplichte sessies bij een mediator. De emotionele achtbaan die een scheiding nu eenmaal teweeg brengt, moet dan nog beginnen.

Bron: redactie Singlessite

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.
daten twitter
By Margret ·
16 augustus 2021

Die witte sokken kunnen uit

Gespreksonderwerp was ‘mijn wensenlijstje’ wat betreft een man. Waar hou je aan vast en wat zijn ‘nice to haves’. Hoe zit het met witte sokken?