relatiebureau voor singles

Hoe een partner je wezenlijk kan veranderen

Wanneer je een relatie aangaat dan probeer je natuurlijk zoveel mogelijk jezelf te blijven, maar dat valt nog niet altijd mee. Ongemerkt nemen jullie eigenschappen van elkaar over. We kunnen elkaar zelfs wezenlijk veranderen. En niet alleen in positieve zin..

Volgens wetenschappelijk onderzoek kan een partner ons op vier verschillende manieren veranderen:

1. Meer positieve eigenschappen
Ja hoor, het cliché “hij/zij maakt haalt het beste in me naar boven”, blijkt nog niet zo heel ver van de waarheid te zijn. Door samen te leven, ga je na verloop van tijd positieve gewoontes en eigenschappen van je partner oppikken en overnemen. Zo gebeurt het vaak dat mensen, wanneer ze samen leven met iemand die bijzonder optimistisch is, meer beginnen sporten of zelf gelukkiger worden, met name door de dingen die ze samen beleven.

2. Meer negatieve eigenschappen
Helaas kunnen we net zo snel ook de mindere kantjes overnemen. Vooral gewoontes zoals roken, uitstelgedrag, luidheid of een negatief wereldbeeld zijn besmettelijk.

3. Minder positieve aspecten
Wanneer je bepaalde hobby’s, gekoesterde gewoontes of waardevolle vriendschappen verwaarloost omwille van je relatie, verlies je eigenlijk een stuk van jezelf. Daardoor zullen enkele van de positieve aspecten die met je persoonlijkheid verbonden zijn, verminderen.

4. Minder negatieve aspecten
Gelukkig bestaat er ook een omgekeerde beweging. In sommige gevallen helpt een partner je om slechte gewoontes of gedachten, zoals roken of een laag zelfbeeld, aan te pakken en te overkomen.

Relatie is van grote invloed op jezelf

Je relatie heeft dus een grote invloed op hoe je jezelf ziet en hoe je in het leven staat. Maar de aard van die veranderingen heeft ook een belangrijke invloed op je relatie zelf.

Zo leiden relaties waar veel positieve eigenschappen aangeworven worden en negatieve aspecten verminderd worden, voor beide partners tot een groter gevoel van tevredenheid en toewijding, alsook een passionelere en meer empathische vorm van liefde.

Relaties waar er veel negatieve eigenschappen worden aangeworven en positieve aspecten afnemen, zijn veel problematischer van aard. Beide partners hebben meer te lijden onder de relatie en vallen sneller ten prooi aan twijfel en ontrouw.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.