partnergeweld

Hoe doorsta je een ruzie met je partner? Met deze tips!

Nieuwe liefde? Eens komt de eerste echt ruzie om de hoek kijken. In een discussie met je partner kunnen de gemoederen al gauw te hoog oplopen, waardoor je dingen zegt of doet waar je achteraf spijt van krijgt. Iedereen verliest wanneer je ruziet, maar als je je aan onderstaande regels houdt, kun je terug kalmeren en op een vlotte manier aan jullie verzoening werken.

Nooit, altijd en jij

Probeer nooit je stem te verheffen in een ruzie. In plaats van een snedige opmerking als antwoord te maken, gebruik een van de volgende opmerkingen om even een pauze in te lassen.

– Dit is belangrijk voor mij, luister alsjeblieft.
– Zo had ik het nog niet bekeken.
– Laten we het erop houden dat we het niet eens zijn.
– Blijf tegen me praten.
– Ik zie hoe dat heeft bijgedragen aan het probleem.
– Probeer mijn standpunt te begrijpen.
– Ik besef dat het jouw fout niet is.
– Ik besef dat ik hier ook een rol in heb gespeeld
– Je hebt misschien gelijk.

Maak een grapje
Tijdens je ruzie besef je plots hoe jullie zich allebei hebben aangesteld. Door samen te lachen, kun je even de zware emoties achter jullie laten. Humor is vaak het eerste dat verdwijnt in een ruzie, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bedaar de gemoederen met: “We hebben ons allebei als idioten gedragen.”

Verlies
Probeer niet steeds je gelijk te halen en wees bereid te verliezen. Gelukkige koppels zijn koppels die eerlijk vechten, dat is anders dan te discussiëren enkel om te winnen. Denk steeds na over wat er op het spel staat, soms kan toegeven er toch voor zorgen dat je krijgt wat je wil. Als je enige doel is je gelijk te halen, dan kan het zijn dat je relatie hieraan ten onder gaat.

Knuffelen
Wanneer je de drang voelt om je partner te kwetsen, kun je beter je geliefde knuffelen. Zo word je minder aanvallend en is het makkelijker om de vrede te herstellen.

Stilte
Af en toe kan het geen kwaad om stil te zijn, als je zwijgt moet je dit wel niet doen om te mokken. Luisteren is namelijk even belangrijk als praten. Zo krijgt je partner het gevoel dat hij of zij begrepen wordt, wat de gemoederen al snel kan bedaren.

Verontschuldigen
Soms zeg je iets waarvan je achteraf meteen wilde dat je het kon terugnemen. Zeg dan onmiddellijk dat je er spijt van hebt. Een verontschuldiging is een van de beste manieren om te voorkomen dat een ruzie escaleert. Wacht hier niet te lang mee. Dit is vaak ook besmettelijk, maar je mag niet verwachten van je partner om dit te beantwoorden, beide partijen moeten er klaar voor zijn en dit menen.

Concentratie
Wanneer je oude koeien uit de sloot begint te halen, is het belangrijk dat je je concentreert op het onderwerp van deze ruzie. Grijp in door te zeggen dat je van het onderwerp afwijkt. Als je partner zich hier aan zondigt, zeg dan dat je het daar nu niet over wil hebben.

Blijf kalm
Als je partner in overdrive gaat, blijf dan kalm en verander van onderwerp met een grappige opmerking; Humor is soms het beste antwoord. Vervolgens kun je verder gaan.

Andere omgeving
Ga wandelen of probeer het eens in een andere kamer. Dit kan helpen om jullie te kalmeren en een andere kijk op de dingen te krijgen.

Op tijd stoppen
Als je partner je gekwetst heeft tijdens een discussie, is het soms beter om er mee te stoppen. Zeg dat je geliefde je met respect moet behandelen of dat je stopt met de conversatie.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.