vrienden met ex

Hoe bevriend moet je blijven met je ex?

Vrienden blijven met je ex, het is niet iedereen gegeven. Er zijn niet alleen twee mensen nodig om een relatie te doen laten slagen, maar ook om na de breuk bevriend te blijven. Dikke vrienden blijven met je ex, het lijkt haast een trend. Maar hoe bevriend is eigenlijk gezond? 

Scheidingsromantiek

Beroemde mensen zijn er mee begonnen: de scheidingsromantiek. “we houden nog steeds ontzettend veel van elkaar maar…”, met het grootse respect voor elkaar scheiden onze wegen hier maar..”, “we zullen er altijd zijn voor onze kinderen ondanks dat…”. Je struikelt over de suikerzoete uitspraken wanneer je de interviews leest met Gwyneth Paltrow en Gwen Stefani.

Maar ook onze eigen BN’ers als Carice van Houten na de breuk met Kees, Katja Schuurman en Thijs, Eva met Freek en natuurlijk… Sylvie vertellen in prachtige bewoordingen dat ze ondanks de grote, diep, innige liefde die ze voelen toch uit elkaar gaan. Scheidingsromantiek is de trend van het moment!

Vrienden blijven met ex

De realiteit is uiteraard heel anders. Zeker als blijkt dat de een of de ander alweer een nieuw liefje heeft, of is vreemdgegaan. Gevoelens van jaloezie kennen we allemaal, dat gaat heus niet aan je deurtje voorbij als je een bekende Nederlander bent. En dan is het vrienden blijven met je ex ineens een stuk moeilijker.

Of wat te denken als de zo zorgvuldig gemaakte afspraken over de kids niet worden nagekomen, of je ex ineens besluit met zijn nieuwe liefde te verhuizen naar de andere kant van het land. Of… nou ja, de gewone dingen die bijna iedereen die gaat scheiden meemaakt. Je moet van goed huize komen om dit alles te doorstaan en dan nog dik bevriend te kunnen blijven met je ex.

Relatie stop – vriendschap start

Meestal gaan er wat jaren overheen voordat er weer een vorm van vriendschap ontstaat. De scherpe kantjes moeten er eerst vanaf en afstand nemen, dat doe je niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk na een scheiding. Belangrijkste kenmerk is dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het leven en geluk van je ex. Hij of zij neemt nu zelf alle beslissingen, zonder jou. En omgekeerd.

Heb je kinderen? Dan is dit eigenlijk het enige ‘onderwerp’ waarover jullie moeten afstemmen en overleggen. Vakanties, weekenden, school, bedtijd, etc. Alles daarbuiten gaat je niet meer aan. En dat is soms lastig. Maar, met een beetje goed wil en een paar tips moet het te doen zijn.

Grens overschrijden

De grens tussen ex-geliefden, ouders van dezelfde kinderen en een gelijkwaardige vriendschap is een uitdagende. Die grens overschrijden, dat gaat haast als vanzelf. Want waar stopt de zorg en verantwoordelijkheid voor je ex en wordt het een gelijkwaardige vriendschap?

Interessant voorbeeld is dat actrice Tjitske Reidinga nog steeds kleding koopt voor haar ex-man Vincent Croiset. Croiset zegt hierover in een interview: “Ik heb nu al maanden niet gewinkeld. Mijn meest recente aanschaf dateert van vier maanden terug. Tjitske koopt ook nog shirts voor me als ze leuke tegenkomt”. Croiset was zestien jaar getrouwd met de actrice en heeft drie kinderen met haar. De vraag is of dit gedrag nog hoort bij de (vriendschaps)relatie met je ex, of dat je moet besluiten dat hij toch echt een volwassen vent is die ondanks zijn tijdgebrek voortaan best zelf kan gaan shoppen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.