vrienden met ex
8 August 2015

Hoe bevriend moet je blijven met je ex?

Vrienden blijven met je ex, het is niet iedereen gegeven. Er zijn niet alleen twee mensen nodig om een relatie te doen laten slagen, maar ook om na de breuk bevriend te blijven. Dikke vrienden blijven met je ex, het lijkt haast een trend. Maar hoe bevriend is eigenlijk gezond? 

Scheidingsromantiek

Beroemde mensen zijn er mee begonnen: de scheidingsromantiek. “we houden nog steeds ontzettend veel van elkaar maar…”, met het grootse respect voor elkaar scheiden onze wegen hier maar..”, “we zullen er altijd zijn voor onze kinderen ondanks dat…”. Je struikelt over de suikerzoete uitspraken wanneer je de interviews leest met Gwyneth Paltrow en Gwen Stefani.

Maar ook onze eigen BN’ers als Carice van Houten na de breuk met Kees, Katja Schuurman en Thijs, Eva met Freek en natuurlijk… Sylvie vertellen in prachtige bewoordingen dat ze ondanks de grote, diep, innige liefde die ze voelen toch uit elkaar gaan. Scheidingsromantiek is de trend van het moment!

Vrienden blijven met ex

De realiteit is uiteraard heel anders. Zeker als blijkt dat de een of de ander alweer een nieuw liefje heeft, of is vreemdgegaan. Gevoelens van jaloezie kennen we allemaal, dat gaat heus niet aan je deurtje voorbij als je een bekende Nederlander bent. En dan is het vrienden blijven met je ex ineens een stuk moeilijker.

Of wat te denken als de zo zorgvuldig gemaakte afspraken over de kids niet worden nagekomen, of je ex ineens besluit met zijn nieuwe liefde te verhuizen naar de andere kant van het land. Of… nou ja, de gewone dingen die bijna iedereen die gaat scheiden meemaakt. Je moet van goed huize komen om dit alles te doorstaan en dan nog dik bevriend te kunnen blijven met je ex.

Relatie stop – vriendschap start

Meestal gaan er wat jaren overheen voordat er weer een vorm van vriendschap ontstaat. De scherpe kantjes moeten er eerst vanaf en afstand nemen, dat doe je niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk na een scheiding. Belangrijkste kenmerk is dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het leven en geluk van je ex. Hij of zij neemt nu zelf alle beslissingen, zonder jou. En omgekeerd.

Heb je kinderen? Dan is dit eigenlijk het enige ‘onderwerp’ waarover jullie moeten afstemmen en overleggen. Vakanties, weekenden, school, bedtijd, etc. Alles daarbuiten gaat je niet meer aan. En dat is soms lastig. Maar, met een beetje goed wil en een paar tips moet het te doen zijn.

Grens overschrijden

De grens tussen ex-geliefden, ouders van dezelfde kinderen en een gelijkwaardige vriendschap is een uitdagende. Die grens overschrijden, dat gaat haast als vanzelf. Want waar stopt de zorg en verantwoordelijkheid voor je ex en wordt het een gelijkwaardige vriendschap?

Interessant voorbeeld is dat actrice Tjitske Reidinga nog steeds kleding koopt voor haar ex-man Vincent Croiset. Croiset zegt hierover in een interview: “Ik heb nu al maanden niet gewinkeld. Mijn meest recente aanschaf dateert van vier maanden terug. Tjitske koopt ook nog shirts voor me als ze leuke tegenkomt”. Croiset was zestien jaar getrouwd met de actrice en heeft drie kinderen met haar. De vraag is of dit gedrag nog hoort bij de (vriendschaps)relatie met je ex, of dat je moet besluiten dat hij toch echt een volwassen vent is die ondanks zijn tijdgebrek voortaan best zelf kan gaan shoppen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Singles ergeren zich aan smakken tijdens date

Lekker een hapje eten tijdens je eerste date? De romantiek is...

Met deze tips heb je geen ongemakkelijke telefoonseks

Tinderdates zitten er nauwelijks in en met iemand mee naar huis...

Tips voor (een virtuele) Valentijnsdag

Uit onderzoek van Bumble blijkt dat 90% van de mensen denkt...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

2 op de 3 singles durft zich niet te binden

In de huidige, rap voortrazende wereld gaat alles snel. Van het...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie