armer maakt dikker

Hoe armer de wijk, hoe dikker de mens

Mensen die in armere wijken wonen zijn over het algemeen dikker dan bewoners die wonen in welgestelde buurten. Ondanks dat ze meer wandelen en fietsen leven ze dermate ongezond dat er overgewicht optreedt.

Het gemiddelde inkomen van de buurt waarin iemand woont zegt veel over hoe lichamelijk actief deze persoon is en ook hoe groot het risico op overgewicht is. Deze conclusie trekken epidemioloog Jeroen Lakerveld van VU medisch centrum en het onderzoeksteam van Spotlight op basis van een groot onderzoek in zestig verschillende buurten in vijf Europese landen.

Overgewicht in Europa

Overgewicht en obesitas vormen een groot probleem in Europa. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze omgeving hierbij een rol speelt. Denk hierbij aan de mogelijkheden om lichamelijk actief te zijn of om ongezond te eten. Lakerveld en zijn team hebben nu ontdekt dat de plaats waar mensen wonen meer over hun leefstijl en gezondheid zegt dan dat eerder werd gedacht.

In buurten met een laag gemiddeld inkomen hebben de bewoners een ongezondere leefstijl. Ze eten minder groenten en fruit en drinken meer suikerhoudende dranken. Ook blijkt dat deze bewoners dikker zijn dan bewoners van buurten met een hoger inkomen.

Lichamelijke activiteit

De bevolkingsdichtheid van de buurt blijkt ook iets te zeggen over de lichamelijke activiteit: bewoners uit buurten die ruimtelijker zijn opgezet, zijn lichamelijk minder actief dan bewoners van dichtbebouwde buurten.

Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders uit buurten met een laag inkomen en hoge dichtheid het meest wandelen en fietsen, ongeveer een uur per dag. „We weten steeds beter dat de omgeving medebepalend is voor hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen ‘de schuld’ geven van ongezond gedrag en ongezondheid, want waar je woont speelt hier ook een rol in”, zegt Lakerveld.

Google

Lakerveld: „We ontdekken steeds meer mogelijkheden om geografische data te linken aan gedrag en om daaruit conclusies over de gezondheid te trekken. Programma’s als Google Street View geven ons de mogelijkheid om heel gedetailleerd naar buurten te kijken en helpen ons begrijpen waarom sommige buurten gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen en een ziekte als obesitas.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.