fotografie als business

Hobby wordt serieuze business

Naast het feit dat ik schrijf voor Singlessite.nl, ben ik vooral fotograaf. Waarom word je fotograaf? Omdat je niks leukers kunt bedenken dan met fotografie bezig te zijn. Met het maken van beelden, met het zoeken naar beelden. Maar als fotograaf moet je ook ondernemer zijn, zeker na een scheiding. Wat ooit als hobby begonnen was, moet serieuze business worden.

Van hobby je beroep maken cadeau

Van je hobby je beroep maken is natuurlijk een cadeau. Dat het makkelijk is, heeft ook niemand ooit beweerd. Maar dat ontdek je snel genoeg. Je merkt al snel dat je een lange adem moet hebben, dat opdrachtgevers niet voor je deur staan. Dat je echt zelf de grote wereld in moet om overal te verkondigen dat ze jou moeten hebben als fotograaf. Omdat jij goed bent in wat je doet en omdat jij de ander kunt helpen. Je hebt wel een groot portie zelfvertrouwen nodig om je zelf overal aan te prijzen.

Opleiding en scheiding extra lastig

Ik zat nog in opleiding voor fotograaf toen ik in mijn scheiding terecht kwam. Nu kan ik je verzekeren, dat een scheiding nooit op het juiste moment komt, maar dit moment voor mij extra moeilijk voelde. Voor opdrachten voor school moest ik gewoon doorgaan met mensen op de foto te zetten. Leuk en aardig blijven doen, terwijl het huilen je heel de dag nader staat dan het lachen, is een opgaaf. Van de andere kant kun je ook niet alleen maar bij de pakken neerzitten en word je gestimuleerd vooruit te gaan. Het is na een scheiding nog meer van belang dat je een beroep hebt waar je mee vooruit kunt. Waar je financieel van rond kunt komen, ooit.

Fotograferen werd mijn therapie

Omdat ik moest fotograferen en ik er wel achter was gekomen dat ik de onderwerpen dicht bij mezelf moest kiezen, ben ik gescheiden vrouwen gaan fotograferen. Vrouwen die net gescheiden waren, vrouwen die nog verdrietig waren, maar ook vrouwen die uit hun dal aan het komen waren. Ik reed heel Nederland door om foto’s te maken en om verhalen te horen. Ik bracht ook mijn eigen verhaal, omdat ik vond dat je niet alleen kon halen. Fotograferen werd mijn therapie.

Hobby wordt serieuze business

Nu zijn we 7 jaar verder en heb ik fotograferen niet meer nodig als therapie. Ik ben ook de fase voorbij, dat ik veel last heb van de scheiding. Mijn kinderen en ik hebben ons leventje weer op de goede weg. Fotograferen heeft mij door een moeilijke periode heen geleid. Op een gegeven moment raakte ik ook meer overtuigd van mijn eigen kunnen. Tijd om de boer op te gaan, tijd om aan mensen te gaan vertellen dat zij mij moeten hebben voor hun bedrijfsfoto’s, voor hun profielfoto’s, maar ook voor foto’s van hun kinderen of trouwerij. Tijd dat mijn hobby serieuze business gaat worden.

Volg je passie

Mijn passie voor fotografie heeft mij geholpen. Mijn netwerk is aan het groeien en het aantal opdrachten ook, maar vooral het plezier erin is al groot. Van de week mocht ik voor leerlingen van middelbare scholen op een voorlichtingsavond in Roosendaal komen vertellen wat het beroep fotograaf in houdt. Ook al ben ik geen groot spreker, ben ik wel in staat mijn enthousiasme over te brengen. Dat het beroep fotograaf niet makkelijk is, dat er meer bij komt kijken dan alleen maar foto’s maken, dat je echt een ondernemer moet worden om opdrachten binnen te halen. Is fotografie echter je passie en kun je niks mooiers bedenken, pak deze kans dan. Voel jij passie voor een ander beroep, probeer dan ook zeker je hart te volgen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?