Enige tijd geleden werd bekend dat de Amerikaanse acteur Charlie Sheen besmet is met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Over deze ziekte zijn er ook in 2016 nog veel vooroordelen en doen er nog altijd halve waarheden de ronde. Die zorgen, heel begrijpelijk, voor de nodige verwarring en angst. Intussen weten we dankzij de wetenschap gelukkig beter maar voor wie het nog niet weet scheiden we even wat fabels en feiten van elkaar.

Besmetting via menselijk contact?

Je hoeft niet met een grote een boog om een hiv-patiënt heen te lopen, want door een hand te geven, van hetzelfde te glas drinken, te kussen en knuffelen of naast een niezende hiv-patiënt te zitten, wordt het virus niet doorgegeven. Vaak wordt het risico op besmetting overschat. Pas bij onveilige seks, door in contact te komen met besmet bloed of via zwangerschap waarbij de moeder het virus aan het kind doorgeeft, is er een risico.

Fabel: aids is een “homoziekte”

De mythe dat aids uitsluitend een “ziekte voor homoseksuelen” is, werd al lang geleden ontkracht, maar toch leeft die gedachte nog steeds bij veel mensen. Wel is het zo dat het risico op verspreiding van hiv groter is bij anale seks, waardoor die associatie wordt gemaakt. Homomannen die onbeschermde anale seks hebben vormen een grote risicogroep, maar dat betekent nog niet dat het uitsluitend een “homoziekte” is. Zowel mannen als vrouwen die aan anale seks doen lopen een verhoogd risico op verspreiding van hiv, als één van beide partners besmet is met het virus.

Hiv versus aids

Wie besmet is met het hiv-virus, heeft (nog) niet noodzakelijk aids. Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus, een virus dat het afweersysteem aantast. Zonder behandeling leidt dit virus tot aids en overlijden. Aids is pas de laatste fase van een hiv-infectie, die in 4 fasen verloopt. Van iemand die besmet is met het hiv-versus, wordt ook wel gezegd dat hij of zij seropositief is.

Het belang van 100% veilige seks

Krijg je te maken met een partner die een condoom weigert omdat hij beweert dat je zonder ejaculatie toch niet besmet kan raken? Dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Zelfs als je de seks stopzet voor de man ejaculeert, kan je nog steeds besmet raken met hiv. In het voorvocht kunnen namelijk al deeltjes van het virus aanwezig zijn. Een condoom is altijd aangewezen, ook bij orale seks.

Hiv = nooit meer seks?

Als je seropositief bent, wil dat niet zeggen dat je nooit meer seks kan hebben. Condooms zijn immers uitgevonden met een doel voor ogen. Wel is het heel belangrijk dat je extra veilig vrijt. Gebruik altijd een condoom, en neem ook zeker je hiv-medicatie. Hoewel het risico op verspreiding bij orale seks iets kleiner is, bestaat er nog steeds besmettingsgevaar. Gebruik daarvoor dus ook zeker een condoom.

Andere soa’s

Ben je al besmet met een andere seksueel overdraagbare aandoening, dan is de kans op overdracht van hiv nog groter. Soa’s komen het lichaam binnen via de slijmvliezen van geslachtsdelen of mond, waar zweertjes, ontstekingen en bloedingen ontstaan. Zo krijgt het hiv-virus makkelijker toegang tot het lichaam. Ook is de kans groter dat je hiv doorgeeft als je zelf zowel een soa als hiv hebt.

Seropositief en zwangerschap

Wie seropositief is en toch kinderen wil, kan met de juiste medische begeleiding zwanger worden en het risico op besmetting van kind of partner drastisch inperken. Daar zijn verschillende procedures voor, zoals het “schoonmaken” van besmet sperma, het inbrengen van zaadcellen zonder seksueel contact of onder zeer specifieke voorwaarden zonder condoom vrijen. Wil je zwanger worden en is één van de partners seropositief, vraag dan altijd advies bij je hiv-arts.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.