succesvol daten

Hij vraagt me mee uit. Help, wat nu?

Is het vinden van een nieuwe liefde ook één van jouw goede voornemens van 2013 en word je plotseling mee uitgevraagd door die leuke vent? Net als vroeger is er ook tegenwoordig een bepaalde etiquette als de man de vrouw mee uitvraagt.

Traditie

De etiquette is met de jaren met name in de positie van de vrouw naar de man toe veranderd. Vooral bij de traditionele etiquette waren de sociale verschillen tussen de man en de vrouw groot. De man trad beschermend op naar de vrouw toe en de vrouw had doorgaans geen inkomen en was veel meer afhankelijk van de man.

Tegenwoordig werken veel vrouwen en hebben doorgaans een eigen inkomen en zijn daardoor niet afhankelijk van het inkomen van een man. Ook zijn vrouwen veel zelfstandiger en trekken ze er ook alleen op uit.

Wat als hij jou mee uitvraagt?

Als een man je mee uit vraagt met de bedoeling je te trakteren, kun je je heerlijk laten verwennen. Je kunt als vrouw altijd aanbieden een deel ervan te betalen. Als de man je het hof wil maken en je wilt verwennen zal hij je aanbod om te betalen afslaan. Maar dit hoeft nog niet te betekenen dat je daarvoor in ruil intiemer met elkaar hoeft te worden. Die beslissing neem je als vrouw nog altijd zelf.

Als je al weet dat je alleen een keer gezellig met een man wilt uitgaan, zonder verdere verwachtingen, kun je aanbieden de helft te betalen. Om misverstanden te voorkomen dat je naar een te dure gelegenheid gaat en de kosten boven je budget uitstijgen overleg je van tevoren naar welke gelegenheid je samen gaat. Degene die het initiatief heeft genomen zal de reserveringen maken.

Hoffelijkheid

Bij elke afspraak is het nog steeds heel prettig dat je elkaar hoffelijk en beleefd en met alle egards behandelt. Als de man zich hoffelijk gedraagt, waardeer dat dan als vrouw en ontvang het met respect. Ga als man er niet automatisch vanuit dat de vrouw niet hoffelijk behandeld wilt worden. Dit heeft niets met haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid te maken.

Als een man de tas van een vrouw wil dragen of een deur van een auto voor een vrouw wil openhouden kan het op anderen soms seksistisch overkomen. Echter er zijn nog steeds heel veel vrouwen die het heerlijk vinden als de man de vrouw hoffelijk bejegent. Dan heeft het hoffelijk handelen niets met seksisme te maken. Het is eerder elkaar bejegenen vanuit een romantische kijk op het leven. Etiquette is nog steeds de smeerolie van de maatschappij en het maakt de omgang met elkaar alleen maar prettiger. Beleefdheid is een zaak voor alle twee.

Zakelijke etiquette

In de zakelijke etiquette is het zo dat de man en de vrouw gelijk zijn. Dit houdt in dat de vrouw ook opstaat om handen te schudden. De man hoeft niet te wachten totdat de vrouw het initiatief neemt om de hand te schudden. De vrouw betaalt haar eigen rekening voor het eten en kan ook voor een man betalen bij een zakelijke afspraak. De man hoeft niet op te staan als de vrouw van tafel gaat om naar de wc te gaan. Ook wordt bij een zakelijke afspraak een stoel niet voor een vrouw aangeschoven. Wel is het nog steeds zo dat de man als eerste een trap opgaat, ook al heeft de vrouw een broek aan. En bij heel steile trappen zal de man als eerste de trap afgaan om een vrouw te behoeden voor een eventuele val.

Enkele etiquette richtlijnen tijdens een date:

  • Als man een deur voor een vrouw openhouden en haar voor laten gaan
  • Als man de jas helpen aan/uit trekken en ophalen in de garderobe
  • Als man de vrouw assisteren bij het plaatsnemen en de stoel van de vrouw aanschuiven
  • De bestelling kan zowel door man als vrouw ieder voor zich aan de ober doorgegeven worden
  • Voor een vrouw een glas wijn en water inschenken
  • Spreek van tevoren af wie de BOB is
  • De rekening kan door beiden betaald worden
  • Als man de vrouw thuis brengen of ergens afzetten.

Neem altijd voldoende (hand)geld mee om de eer aan jezelf te houden om een rekening te betalen en om zelf je vervoer naar huis te regelen.

Bron: Telegraaf

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.