grijs haar

Hier krijg je grijze haren van!

Zie jij de eerste grijze haren al verschijnen op je hoofd? Of we het nu leuk vinden of niet, vroeg of laat duiken onvermijdelijk die eerste grijze haren op. Het zijn vooral je genen die grotendeels bepalen wanneer dat zal gebeuren. Toch zijn er nog andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat die eerste grijze sprietjes sneller dan gewenst komen piepen. Time somt 4 veelvoorkomende oorzaken van een grijze haardos op.

Gemiddeld beschouwd zien mensen de eerste grijze haren opduiken rond hun dertigste, maar veel hangt af van je genen. Het is niet ongewoon dat je al grijze sprietjes ziet opduiken rond je twintigste, zeker als de haren van je ouders ook al vrij vroeg wit begonnen te kleuren. Ben je toch uitzonderlijk vroeg grijs, in vergelijking met je familie? Dan zijn er omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen. Time sprak met dermatologe Marie Jhin, die de vier belangrijkste oorzaken aanstipt.

#1 Stress

“Ik krijg er grijze haren van” is niet helemaal uit de lucht gegrepen: een onderzoek van New York University uit 2013 ontdekte dat stress ervoor zorgt dat de stamcellen aan de basis van de haarfollikels bij muizen uitgeput raken. Er is nog veel discussie over het onderwerp binnen de wetenschap en meer studies zijn nodig om het hard te maken, maar er zijn wel veel anekdotische bewijzen, zegt Dr. Jhin.

#2 Een medische oorzaak

In zeldzame gevallen kan vroegtijdig grijs worden het gevolg zijn van gezondheidsproblemen, zoals problemen met de schildklier of de hypofyse. Auto-immuunziekten die de huid en het haar aantasten kunnen ook voor grijze haren zorgen. “Auto-immuun betekent dat je eigen cellen je lichaam aanvallen,” legt dr. Jihn uit. “Als je lichaam je haarcellen aanvalt, dan kan je grijze haren krijgen.”

#3 Vitaminetekort

Ook een tekort aan vitamine B12 kan voor een vroegtijdig grijze coupe zorgen, aldus Dr. Jhin. Neem je de pil, heb je maag- en darmproblemen of ben je vegan of vegetarisch, dan is het extra belangrijk om die inname van B12 goed in de gaten te houden. Al wordt een grijze haardos door vitaminetekort meestal in verband gebracht met pernicieuze anemie, een aandoening waarbij je een tekort aan vitamine B krijgt doordat je te weinig rode bloedcellen hebt en je ingewanden de vitamine daardoor niet kunnen opnemen.

#4 Roken

“Roken is één van de ergste dingen die je kan doen voor je huid en haar,” zegt Dr Jihn. Een onderzoek heeft een verband gelegd tussen roken en grijze haren krijgen voor je 30 bent. “Rokers hebben vaak rimpels op hun huid. Die zie je niet op de hoofdhuid, maar ze tasten nog wel de follikels aan.”

De rol van genen

Dr. Jihn wil tot slot nog benadrukken dat deze vier factoren minder impact hebben op je haarkleur dan je genen. “Maar als je merkt dat je vroeger grijs wordt en dit in de familie niet voorkomt, dan kan je naar deze oorzaken beginnen kijken.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!