Hou je wel van lekker pittig eten? Snel naar de groenteboer dan en lekkere chilipepers inslaan. Want het geregeld eten van de hete chilipeper kan een positief effect hebben op overgewicht. 

Pepers en paprika’s

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Australische Universiteit van Adelaide, dat woensdag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. “Het blijkt dat capsaïcine, een stofje dat voornamelijk voorkomt in papriksoorten als hete, rode– en chilipeper, de voedselinname vermindert”, aldus professor Amanda Page, die het onderzoek heeft geleid.

Snellere calorieverbranding

Volgens de onderzoekers zorgt de capsaïcine in chilipeper voor een snellere calorieverbranding. Bij inname van capsaïcine worden daarnaast de zenuwen in de maag die zorgen voor een ‘vol gevoel’ eerder geactiveerd. “Toen we het stofje uit de peper haalde, bleek de reactie van de zenuwen die de maag uitrekken minder snel te werken, waardoor mensen meer voedsel gingen consumeren.”

Mensen helpen met overgewicht

De professor is van plan de studie verder uit te breiden en kijkt naar de mogelijkheden van nieuwe therapieën om mensen te helpen met overgewicht.