geluk is een keuze

Het taboe van de radeloze single

Het ideale plaatje van de “happy single” kent bijna iedereen wel: bruisend van energie, sprankelend door het leven, zou zich best wel kunnen binden, maar kiest bewust voor vrijheid, zelfstandigheid en een glanzend leven. Het sprookjesbeeld: en de single leefde nog lang en gelukkig.

Voor een tijdje althans. De meeste mensen zonder levenspartner weten uit ervaring dat dit ideale plaatje niet altijd als de werkelijkheid wordt ervaren. Tuurlijk, heel vaak ben je inderdaad dolblij met de wijze waarop jij in het leven staat. Dat je trots bent op wat je, toch voornamelijk in je eentje, hebt bereikt. Dit getuigt van doorzettingsvermogen, een gedegen zelfmanagement en tegen een stootje kunnen. Jij geniet van je vrijheid en ruimte!

Maar er zijn ook momenten dat je, ondanks jouw (ooit) uitdagende baan, je talloze vrienden en sociale contacten, je flink eenzaam kunt voelen. Dat je verdrietig bent, omdat je graag jouw geluk, succes en belevenissen zou willen delen. Dat ook jij wilt bijdragen aan het levensgeluk van een ander. Soms ben je onzeker en bang, en zou je eigenlijk best wat ondersteuning, geruststelling of inspiratie kunnen gebruiken.

En hoe voel jij je als je in korte tijd opeens je baan kwijtraakt, een dierbaar persoon verliest en/of ziek wordt? Als klap op klap volgt, en je er opeens echt helemaal alleen voor schijnt te staan? Wanneer conflicten gaan overheersen, kilheid nadert en verbondenheid een illusie blijkt? Wanneer je beseft dat de mensen om je heen verder lijken te gaan, en jij juist vastloopt?

De mens achter de single

Single betekent vaak niet: een mens zonder relatie. Relaties zijn er immers in diverse soorten en maten. Connecties hebben de meeste mensen op het werk, in de familie, tijdens een opleiding of met een huisdier. En de band met jezelf vooral niet te vergeten. De meeste verbintenissen zijn aan omschakelingen onderhevig. Verwarring, gekwetstheid, vrees, moedeloosheid, het zijn menselijke gevoelens.

Het komt vaak voor dat de mens achter jouw rol van single (of moeder, vader, functie, broer, zus, partner enz.) vaak niet voldoende door anderen en door jezelf op waarde wordt geschat. We zijn snel geneigd om gevoelens die wij als negatief ervaren, op logischer wijze af te doen met: dat hoort nou eenmaal bij het single bestaan, een relatie is ook niet alles, ik moet niet zeuren, ik ben gezond.

Effect: we voelen ons even beter, al duurt dit vaak niet zo lang. De oorzaak van ons verdriet, de wanhoop, de frustratie of nervositeit is dikwijls echter (nog) niet aangepakt. De gespannen gevoelens zijn geblokkeerd door doelgerichte redenatie, maar zullen in veel gevallen (wanneer het achterliggende verlangen nog niet vervuld is) heftiger en intenser van zich laten horen. Dit kan zich gaan uiten in lichamelijke klachten en/of de gevoelens van gekwetstheid, radeloosheid en verwarring kunnen sterker worden en vaker om aandacht gaan schreeuwen.

Gevoelens koppelen aan behoeften
Volgens psycholoog Marshall Rosenberg maken onze gevoelens ons duidelijk dat er een (on)vervulde wens in ons erkend wil worden. Wanneer wij deze signalen niet (h)erkennen, komen wij vaak niet in actie om deze behoeften ook daadwerkelijk te gaan verwezenlijken. Als er vervolgens een opeenstapeling van niet vervulde verlangens ontstaat, dan lopen we de kans tijdelijk vast te lopen.

De meeste mensen, waaronder singles, willen liever gelukkig door het leven. Dat geluk in onszelf zit, weten we verstandelijk vaak ook wel. Wat we ons echter soms niet bewust zijn, is dat wanneer wij een tevreden, voldaan en energiek gevoel ervaren, dit meestal het resultaat is van een vervuld verlangen.

Om onze wens naar bijvoorbeeld tevredenheid, voldoening, vertrouwen, warmte, respect, zekerheid, plezier, harmonie, groei of tederheid te kunnen omzetten in realiteit, is er dikwijls een aanzet nodig. Onze gevoelens proberen ons duidelijk te maken wat onze verlangens zijn. Zodat we op creatieve wijze gaan brainstormen en onderzoeken op welke manieren wij deze wensen kunnen gaan verwerkelijken.

Wat heb jij nodig om je (weer) levendig, verrukt en verwonderd te voelen?

Bron: Singlessite.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.