seks hebben
19 September 2016

Het mysterie van het vrouwelijk orgasme uit de doeken

Het vrouwelijke orgasme heeft in de loop der jaren een haast mythische reputatie opgebouwd.  Net zo gek met voorvechtsters als Emma Watson en de ondertussen legendarische orgasme-scène in ‘When Harry met Sally’ als  hoogtepunt. En nu beweren onderzoekers eindelijk te weten hoe de vork precies in de steel zit.

Euforisch

De oorsprong en het euforische gevoel dat zo’n orgasme oproept, houdt wetenschappers tot op de dag van vandaag nog steeds bezig. Het is immers niet noodzakelijk voor de voortplanting, en voor veel vrouwen is klaarkomen tijdens het vrijen ook niet vanzelfsprekend. Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft nu een antwoord, volgens hen zou het een gevolg zijn van ons evolutionair verleden. Toen zouden de hormonale golven die met een orgasme gepaard gaan immers cruciaal zijn geweest voor de voortplanting.

Vroeger versus nu

Het is wel belangrijk om op te merken dat het vrouwelijke orgasme nu anders is dan zoveel jaar geleden, benadrukt onderzoekster Mihaela Pavlicev. “We denken dat die hormonale boost een sleutelelement was dat in de loop van de evolutie veranderd is.”Samen met haar collega Günter Wagner van de universiteit van Yale, onderzocht Pavlicev de anatomie en het gedrag van verschillende zoogdieren om zo tot de oorsprong van het vrouwelijke orgasme te komen, gebaseerd op die hormonale schommelingen. Bij zoogdieren zoals katten en konijnen komen die hormonale golven voor tijdens de seks en hebben ze een cruciale rol bij de voortplanting. De hormonen zorgen er immers voor dat de eitjes groen licht krijgen om vrij te komen in de eierstokken.

Evolutie

Bij de mens en enkele andere zoogdieren komt die ovulatie echter spontaan voor. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat dat ook altijd zo geweest is. Door die ovulatie-mechanismen te onderzoeken, ontdekten de wetenschappers immers dat de eisprong vroeger wel degelijk werd opgewekt door seks. Onze voorouders zouden net als katten en konijnen pas ovuleren onder invloed van die hormonen tijdens de seks. Later, zo’n 75 miljoen jaar geleden om precies te zijn, veranderde dat naar de spontane ovulatie van nu. Die ontdekking suggereert dat het vrouwelijke orgasme wel eens ontstaan zou kunnen zijn als een mechanisme om de eisprong in gang te zetten. Dat mechanisme werd in de loop der jaren overbodig met de komst van de spontane ovulatie, waardoor het orgasme andere functies zou gaan vervullen.

Moeilijk orgasme

Hun theorie wordt gestaafd door de plaats van de clitoris. Zoogdieren die het orgasme nodig hebben om zich voort te planten, worden gekenmerkt door een clitoris binnenin of vlakbij de schede, zodat deze makkelijker gestimuleerd wordt. De zoogdieren die wel spontaan ovuleren hebben echter een clitoris die zich verder bevindt. Dat verklaart ook waarom slechts weinig vrouwen klaarkomen tijdens het vrijen zelf. “Seks en een orgasme hoeven niet hand in hand te gaan,” vertelt de onderzoekster.

Belangrijk onderzoek?

“Er is nog steeds veel discussie of het nu wel of niet een functie heeft,” verklaart Pavlicev. “Zo zou het de band tussen beide partners kunnen versterken, dus we kunnen niet uitsluiten dat het een andere functie heeft aangenomen zodra het niet meer essentieel was voor de voortplanting,” aldus de onderzoekster.

Het onderzoek is volgens andere onderzoekers alvast een interessante theorie. David Puts van de universiteit van Pennsylvania acht de theorie plausibel, al benadrukt hij wel dat er enkel gekeken wordt naar de hormonale component van het orgasme. “Maar het is en blijft moeilijk om seksueel genot bij niet-menselijke zoogdieren te onderzoeken,” aldus Puts. “Dit is een belangrijke opstap naar hoe deze componenten in de loop der tijd geëvolueerd zijn.” Ook professor in de biologie Elisabeth Lloyd vindt het een interessante denkpiste, al heeft ze haar twijfels omdat de neurologische en musculaire aspecten van het vrouwelijke orgasme. Zij gelooft dat het orgasme niet meer of minder is dan een gelukkig toeval. Volgens haar is het vrouwelijk orgasme eerder nutteloos, behalve voor het seksueel plezier natuurlijk.

 

Bron: GoedGevoel

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Kans op diepzinniger gesprek na orgasme

Het hoogtepunt van een vrijpartij is vaak het orgasme. Dat is...

Kwart van de vrouwen geniet zelden van seks

Bijna een kwart (23%) van de vrouwen geniet zelden van seks...

5 weetjes over masturbatie die je vast nog niet wist

Lees jij je ook wel eens in over masturberen? We willen...

Het vrouwelijk orgasme!

Op  30 september 2019 is de campagne 100% orgasme garantie van...

5 hardnekkige seks mythes opgehelderd

Zie jij jezelf als een heuse seks expert? Toch bestaat de...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie