vind je liefde met valentijn

Het mysterie van echte liefde

Vraag jij je ook weleens af wat nou echte liefde is? Wanneer weet je nou gewoon dat dit de ware is en dat je met dit schatje écht de rest van je leven wil doorbrengen? Nou, dan moeten we je teleurstellen. Want echte liefde is mysterieus en broos.

Dat zegt psychiater Dirk de Wachter. Hij is de schrijver van het boek Liefde, een onmogelijk verlangen? “We willen altijd alles maar begrijpen, rationeel bevatten en analytisch uit elkaar halen. Maar de liefde laat zich niet begrijpen.”

Liefde is: geluk en toeval

Natuurlijk vertelt de schrijver in zijn boek wel degelijk iets over de liefde. De liefde kan mensen die jarenlang samenleven ineens ontglippen. Dat hebben we niet in de hand. Liefde berust volgens De Wachter op veel geluk en een klein beetje toeval. En je moet er niet teveel over praten want taal spreekt de ratio aan, terwijl de essentie van het mens-zijn en de liefde juist het ‘niet weten’ is. Datgene wat alleen gevoeld kan worden. Een gedicht van Pessoa, dat komt een beetje in de buurt.

Duurzaamheid van de liefde

In zo’n gedicht en in de grote romantische verhalen zit de rauwe, erotische en passionele kant van de liefde. Die kant vormt volgens De Wachter een eenheid met het kleine leven van alledag. De stilte aan de keukentafel, het gekissebis. “De duurzaamheid van de liefde zit in de banaliteiten.”

Echte liefde in relaties

Als het om echte liefde in relaties gaat, moeten partners vooral elkaars minnaars blijven. “Het komt erop neer het verlangen naar de ander in stand te houden. Dat kan alleen door het nooit volledig in te lossen.” En dat is niet moeilijk omdat we elkaar nooit volledig kennen. Precies dat tikkeltje onvoorspelbaarheid zorgt voor dat verlangen, ook na 25 jaar huwelijk.

“We leven nu in een tijd van kicks en drives. Alle verlangen moet zo snel mogelijk worden ingelost. Het leven wordt een rollercoaster van emoties, we hebben steeds intensere ervaringen nodig om bevredigd te blijven. Wanneer het saai of vervelend wordt, geven mensen er de brui aan.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!