vind je liefde met valentijn

Het mysterie van echte liefde

Vraag jij je ook weleens af wat nou echte liefde is? Wanneer weet je nou gewoon dat dit de ware is en dat je met dit schatje écht de rest van je leven wil doorbrengen? Nou, dan moeten we je teleurstellen. Want echte liefde is mysterieus en broos.

Dat zegt psychiater Dirk de Wachter. Hij is de schrijver van het boek Liefde, een onmogelijk verlangen? “We willen altijd alles maar begrijpen, rationeel bevatten en analytisch uit elkaar halen. Maar de liefde laat zich niet begrijpen.”

Liefde is: geluk en toeval

Natuurlijk vertelt de schrijver in zijn boek wel degelijk iets over de liefde. De liefde kan mensen die jarenlang samenleven ineens ontglippen. Dat hebben we niet in de hand. Liefde berust volgens De Wachter op veel geluk en een klein beetje toeval. En je moet er niet teveel over praten want taal spreekt de ratio aan, terwijl de essentie van het mens-zijn en de liefde juist het ‘niet weten’ is. Datgene wat alleen gevoeld kan worden. Een gedicht van Pessoa, dat komt een beetje in de buurt.

Duurzaamheid van de liefde

In zo’n gedicht en in de grote romantische verhalen zit de rauwe, erotische en passionele kant van de liefde. Die kant vormt volgens De Wachter een eenheid met het kleine leven van alledag. De stilte aan de keukentafel, het gekissebis. “De duurzaamheid van de liefde zit in de banaliteiten.”

Echte liefde in relaties

Als het om echte liefde in relaties gaat, moeten partners vooral elkaars minnaars blijven. “Het komt erop neer het verlangen naar de ander in stand te houden. Dat kan alleen door het nooit volledig in te lossen.” En dat is niet moeilijk omdat we elkaar nooit volledig kennen. Precies dat tikkeltje onvoorspelbaarheid zorgt voor dat verlangen, ook na 25 jaar huwelijk.

“We leven nu in een tijd van kicks en drives. Alle verlangen moet zo snel mogelijk worden ingelost. Het leven wordt een rollercoaster van emoties, we hebben steeds intensere ervaringen nodig om bevredigd te blijven. Wanneer het saai of vervelend wordt, geven mensen er de brui aan.”

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.