oogcontact eerste date

Het krachtige effect van oogcontact tijdens een eerste date

Als je voor de eerste keer op date gaat, ben je nog niet vertrouwd met elkaar. Je voelt je misschien wat ongemakkelijk of verlegen waardoor je meer naar de grond staart dan in de ogen van je date. Oogcontact en lichaamstaal zijn nochtans heel belangrijk om een goede indruk te maken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oogcontact veel krachtiger is dan een goede openingszin. 

De Amerikaanse psycholoog Art Aron onderzocht in 1997 tientallen koppels in zijn onderzoeksruimte aan de State University in New York. De koppels die hij onderzocht waren mannen en vrouwen die elkaar niet kenden. Aron gaf hen de opdracht om 4 minuten lang in elkaars ogen te kijken zonder iets te zeggen.

Het resultaat van het onderzoek was heel verrassend. Bijna alle deelnemers verklaarden na afloop van het experiment dat ze zich sterk tot elkaar aangetrokken voelden. Een van de koppels stapte 1 jaar later zelfs in het huwelijksbootje. Oogcontact kan dus enorm krachtig zijn.

Oogcontact maken kan je een kwetsbaar gevoel geven. Het lijkt soms wel alsof de ander je gedachten kan lezen. Toch krijg je van de ander meer respect als je oogcontact maakt en word je meestal betrouwbaarder en sympathieker gevonden. Maar op welke manier maak je nu best oogcontact zonder dat het raar overkomt?

Tips voor het maken van oogcontact

Probeer vooral niet stil te staan bij wat de ander van je gaat denken, maar focus op de boodschap die jij wilt overbrengen. Als je het akelig vindt om iemand recht in de ogen te kijken, kijk dan tussen de ogen of naar het voorhoofd van de persoon. Op die manier lijkt het toch alsof je in de ogen kijkt.

Ook als de ander aan het woord is, hou je het best oogcontact. Zo maak je duidelijk dat je aandachtig aan het luisteren bent. Let er wel op dat je niet te lang kijkt en begint te staren.

ogen

Eerste date

Op een eerste date is het niet verstandig om je ogen te verstoppen achter je haren of achter zware bril. Laat je ogen zien en gebruik ze ook. Zo kan je iemand veel beter verleiden en echt leren kennen. Om je ogen nog meer te laten opvallen kan je bijvoorbeeld kiezen voor kleurlenzen. Kleurlenzen heb je tegenwoordig in alle mogelijke varianten. Ze werken op net dezelfde manier als gewone lenzen en je kan ze veilig inbrengen. Wil jij iemand verrassen met opvallende groene of blauwe ogen, terwijl je eigenlijk bruine ogen hebt? Probeer dan gekleurde lenzen en ontdek welk effect ze kunnen hebben.

Heb je een bril nodig om goed te kunnen zien? Dan kun er op een eerste date voor kiezen om contactlenzen te dragen. Lenzen, zoals deze, zorgen namelijk voor een helder en ruim blikveld. Contactlenzen zorgen ook voor meer bewegingsvrijheid en geven je date de kans om veel oogcontact op te zoeken. Tegenwoordig kun je ook eenvoudig online lenzen bestellen. Als je toch liever voor een bril gaat, zorg dan voor een opvallend montuur dat aansluit bij je persoonlijke stijl.

Wil je je ogen mooi en gezond houden? Eet dan vooral veel groenten en fruit, vermijd sigaretten en bescherm je ogen zoveel mogelijk tegen UV-stralen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam