Je kunt er niet omheen: de feestdagen staan voor de deur! Rinkelende bellen, lichtjes in de bomen, veel gezelligheid, talloze kerstfilms op televisie en vooral veel en lekker eten. Maar voor sommige mensen liggen deze dagen wat zwaar op de maag. Wist je dat 3.5 miljoen Nederlanders zich eenzaam voelen (onderzoek RIVM)? Dat is 1 op de 4 volwassen mensen. Dat is veel!

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan vele oorzaken hebben. Dat je na je pensioen verleerd bent hoe je vriendschappen moet aangaan, dat je anders bent en je daardoor niet begrepen voelt, of omdat je de schijn in je relatie naar buiten toe probeert op te houden. Social media helpen ook niet echt enorm. Mensen kunnen helemaal niet tegen eenzaamheid. Het verteert mensen. Uit onderzoek blijkt dat als mensen (een paar) hechte vriendschappen hebben ze langer en meer geluk voelen in hun leven. Willen we dat niet allemaal?

Une Nouvelle Amie

Dus wat als jij je nu eens zou kunnen inzetten tegen die eenzaamheid. Die van jezelf of een ander. Het hoeft niet vergezelt te gaan met dramatische vioolmuziek, maar wat als je nou eens een dezer dagen aanbelt bij die ene buurvrouw, die ene neef of die (helemaal niet onknappe) collega. Wellicht til je de ander een stukje uit de eenzaamheid en verrijk jij je leven met een nieuwe onverwachte vriendschap. Dat een vriendschap zomaar kan ontstaan uit de meest bijzondere situaties zien we ook in de geweldige Franse film Une Nouvelle Amie van de gelauwerde François Ozon. Une Nouvelle Amie draait vanaf 18 december in een theater bij jou in de buurt.

Bekijk hier alvast de trailer voor een smakelijk voorproefje. Claire (Anaïs Demoustier) en Laura (Isild Le Besco) zijn hartsvriendinnen. Wanneer Laura na een kort ziekbed op jonge leeftijd komt te overlijden, belooft Claire dat ze voor Laura’s man, David (Romain Duris), en hun 6 maanden oude dochtertje Lucie zal zorgen. Een belofte die Claire in eerste instantie zwaar valt omdat het gemis van Laura zo groot is. Totdat ze David thuis opzoekt en ziet wat het rouwproces met hem doet. Het is het begin van een intiem verhaal over verlies, verlangen, liefde en vriendschap. Une Nouvelle Amie zal je inspireren om ook open te staan voor nieuwe vriendschappen.

En om je meteen een handje te helpen, hebben we een simpel Frans recept voor je waarmee je indruk zal maken op oude en nieuwe vrienden! Wie weet waar dat op uitloopt! Oe la la!

Vriendelijke Spinazie Quiche

Een quiche is eenvoudig om te maken, geschikt voor een grotere groep en makkelijk om mee te nemen (ideaal dus om je buurvrouw of je tante eens mee te verrassen). En bovendien is het vooral erg lekker. Hieronder lees je stap voor stap hoe jij snel en makkelijk een heerlijke Franse maaltijd op tafel zet.

Benodigheden:

Ingrediënten:

Ontdooit bladerdeeg werkt het fijnst. Haal ze daarom minimaal een uur van tevoren uit de diepvries om op kamertemperatuur te laten komen. Schenk wat lekkers te drinken in. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak ondertussen de spekreepjes rustig in de pan. Pak je mooiste mengkom klop de eieren los en voeg voorzichtig de melk en room toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Leg de ontdooide deegplakjes op elkaar en rol het deeg op een met bloem bestoven werkplak tot een ronde lap. Vet de taartvorm of schaal in met de boter en bekleed het met het bladerdeeg. Snijd de randen netjes af en prik het deeg gelijkmatig in met een vork. Verdeel vervolgens de spekreepjes over de bodem. Hier bovenop komt de gewassen spinazie. Leg de kaas erover heen en schenk dan het eiermengsel erbovenop. Bak de quiche in 25 tot 30 minuten heerlijk gaar en goudkleurig.

Laat de quiche even afkoelen en snijd hem daarna in stukken. Serveer met een lekkere wijn en knapperig stokbrood met kruidenboter of een frisse salade. Jij kunt zeker niet meer stuk bij je nieuwe vrienden, bon appetite!