Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
narcist herkennen
26 februari 2018

Het is jaloers, agressief en wil aandacht? Wat is het?

Met regelmaat analyseert Irene van den Berg voor BN DeStem een economisch gedrag. Deze week gaat het over geld verdienen, vooral veel geld verdienen. Hoe zeer loop jij er mee te koop wanneer je opslag hebt gehad? Niet, denk je. Dat kun je inderdaad ook maar beter niet doen. Een hoge bankrekening zegt mogelijk meer over je persoonlijkheid dan je lief is. Wanneer ik vraag: “Het is jaloers, agressief en wil aandacht?”, weet jij dan wat het is?

Hoog salaris en veel macht

Grootverdieners blijken uit een onderzoek in Australië vaak extravert, assertief en nauwkeurig te zijn. Niets mis mee natuurlijk. Daarnaast worden ze ook vaak gezien als berekenend, egoïstisch en narcistisch. Het werkt verschillende kanten op met werk en geld verdienen en wie je bent. Dat mensen met een goedbetaalde baan vaak een opgeblazen ego hebben, dat komt omdat ze zich vooral thuis voelen in banen waarin ze dominant kunnen zijn en waarin zij beslissingen kunnen nemen. Banen waar meer geld verdiend kan worden en waar de macht groter is, die vinden zij hoogst aantrekkelijk.

Gebrek aan empathie en groot ego

Is dit zorgwekkend vraagt Irene van den Berg zich af onder de kop Psychogeld af in BN DeStem? Narcisme in namelijk niet onschuldig. Deze term is ooit voor het eerst gebruikt door Sigmund Freud. Hij basseerde hem op de Griekse mythologische figuur Narcissus, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Het gebrek aan empathie wat er bestaat bij narcisten wordt gecompenseerd met een enorm ego. Ze zijn jaloers, snel agressief en hebben een ontembare  behoefte aan aandacht.

Charmant en manipulatief

De eigenschap die een narcist echt gevaarlijk maakt is dat ze charmant zijn en manipulatief. In de politiek en in het bedrijfsleven scoren ze vaak hoge ogen. Dat is pas echt gevaarlijk, want eenmaal aan de top wordt hun grootheidswaanzin alleen maar groter.  Door de macht die ze om zich heen hebben, gedragen de mensen om hen heen zich daarna. Om zelf in een goed blaadje te komen of ter bescherming van hun eigen baantje.

Het is jaloers, agressief en wil aandacht? Wat is het?

Een narcist eerst maar eens beginnen te herkennen, dat is al heel wat. Jaloers, snel agressief en iemand die veel aandacht wil, dat heb je mogelijke met een narcist van doen. Vervolgens zouden we ze dan kunnen gaan weren uit de politiek en het bedrijfsleven. Maar de laatste Amerikaanse verkiezingen laten zien, dat het al niet makkelijk te zeggen is en al helemaal niet uitvoerbaar is. Maar kunnen we dan helemaal niks inbrengen? Jawel. Begin in ieder geval om je heen nee te durven zeggen tegen de narcisten. Stop met jaknikken. Blijf kritisch.  Een narcist zal niet fijn reageren wanneer hij tegengas merkt, maar dat is juist in zijn eigen belang.

Toontje lager zingen

Meelopers gaan alleen maar met hem mee in zijn zelfbeeld en dat gaat van kwaad tot erger. Tot de persoon in kwestie volledig ontspoort. Ze kunnen soms zo van de echte realiteit vandaan geraken en dan diep vallen. Het is niet dat ik iemand ooit een ellendig einde zal wensen, maar dat je het besef hebt dat het met veel die blaaskaken die ons tijdens ons leven behoorlijk het leven vergalt hebben en bovenmatig moeilijk hebben gemaakt, die mogen ook ooit nog wel eens voelen wat het is een toontje lager te moeten zingen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

koken & tafelen algemeen

gerelateerde artikelen

Deze mannen zijn de beste bedpartners

Als jij tijdens je studententijd (of erna) een lover aan de haak hebt...

Liefde en lust op de huishoudbeurs

De Huishoudbeurs staat dit jaar in het teken van Liefde &...

Goedkoop uitgaan lukt je met deze zes tips

Nu je single bent ga je misschien weer wat vaker uit...

Ook last van eindejaar-stress: deze tips helpen je er vanaf

Je kunt praktische stappen ondernemen om stress en angstgevoelens in de...

Maakt verhuizen je een blijer persoon?

Financiële overwegingen spelen vaak een belangrijke rol als er besloten wordt...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie

Direct Wonen Huren