narcist herkennen

Het is jaloers, agressief en wil aandacht? Wat is het?

Met regelmaat analyseert Irene van den Berg voor BN DeStem een economisch gedrag. Deze week gaat het over geld verdienen, vooral veel geld verdienen. Hoe zeer loop jij er mee te koop wanneer je opslag hebt gehad? Niet, denk je. Dat kun je inderdaad ook maar beter niet doen. Een hoge bankrekening zegt mogelijk meer over je persoonlijkheid dan je lief is. Wanneer ik vraag: “Het is jaloers, agressief en wil aandacht?”, weet jij dan wat het is?

Hoog salaris en veel macht

Grootverdieners blijken uit een onderzoek in Australië vaak extravert, assertief en nauwkeurig te zijn. Niets mis mee natuurlijk. Daarnaast worden ze ook vaak gezien als berekenend, egoïstisch en narcistisch. Het werkt verschillende kanten op met werk en geld verdienen en wie je bent. Dat mensen met een goedbetaalde baan vaak een opgeblazen ego hebben, dat komt omdat ze zich vooral thuis voelen in banen waarin ze dominant kunnen zijn en waarin zij beslissingen kunnen nemen. Banen waar meer geld verdiend kan worden en waar de macht groter is, die vinden zij hoogst aantrekkelijk.

Gebrek aan empathie en groot ego

Is dit zorgwekkend vraagt Irene van den Berg zich af onder de kop Psychogeld af in BN DeStem? Narcisme in namelijk niet onschuldig. Deze term is ooit voor het eerst gebruikt door Sigmund Freud. Hij basseerde hem op de Griekse mythologische figuur Narcissus, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Het gebrek aan empathie wat er bestaat bij narcisten wordt gecompenseerd met een enorm ego. Ze zijn jaloers, snel agressief en hebben een ontembare  behoefte aan aandacht.

Charmant en manipulatief

De eigenschap die een narcist echt gevaarlijk maakt is dat ze charmant zijn en manipulatief. In de politiek en in het bedrijfsleven scoren ze vaak hoge ogen. Dat is pas echt gevaarlijk, want eenmaal aan de top wordt hun grootheidswaanzin alleen maar groter.  Door de macht die ze om zich heen hebben, gedragen de mensen om hen heen zich daarna. Om zelf in een goed blaadje te komen of ter bescherming van hun eigen baantje.

Het is jaloers, agressief en wil aandacht? Wat is het?

Een narcist eerst maar eens beginnen te herkennen, dat is al heel wat. Jaloers, snel agressief en iemand die veel aandacht wil, dat heb je mogelijke met een narcist van doen. Vervolgens zouden we ze dan kunnen gaan weren uit de politiek en het bedrijfsleven. Maar de laatste Amerikaanse verkiezingen laten zien, dat het al niet makkelijk te zeggen is en al helemaal niet uitvoerbaar is. Maar kunnen we dan helemaal niks inbrengen? Jawel. Begin in ieder geval om je heen nee te durven zeggen tegen de narcisten. Stop met jaknikken. Blijf kritisch.  Een narcist zal niet fijn reageren wanneer hij tegengas merkt, maar dat is juist in zijn eigen belang.

Toontje lager zingen

Meelopers gaan alleen maar met hem mee in zijn zelfbeeld en dat gaat van kwaad tot erger. Tot de persoon in kwestie volledig ontspoort. Ze kunnen soms zo van de echte realiteit vandaan geraken en dan diep vallen. Het is niet dat ik iemand ooit een ellendig einde zal wensen, maar dat je het besef hebt dat het met veel die blaaskaken die ons tijdens ons leven behoorlijk het leven vergalt hebben en bovenmatig moeilijk hebben gemaakt, die mogen ook ooit nog wel eens voelen wat het is een toontje lager te moeten zingen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.