intimidatie

Het is goed dat liefde blindmaakt

Liefde maakt blind is een uitdrukking die niet voor niets ontstaan is. En weet je het is maar goed ook dat die alles verblindende verliefdheid kan bestaan, anders zouden er veel minder stabiele relaties zijn. 

Wetenschappelijk bekeken

Verliefdheid wordt ook op wetenschappelijk niveau vaak onder de loep genomen. Zo ook door Professor Viren Swami aan de universiteit van Westminster in Londen. Hoe werkt die blinde verliefdheid volgens hem?

De persoon waar je van houdt wordt door jou op een voetstuk geplaatst. Je idealiseert die persoon, je vindt hem aantrekkelijker, je vindt hem mooier dan jezelf. Blijkbaar krijg je daarbij het gevoel dat je goed bezig bent, waardoor je zelfvertrouwen weer toeneemt. Wat is er nu fijner dan samen zijn met iemand die je aantrekkelijk vindt. Daar word iedereen toch blij van.

Van voetstuk gevallen

Plaats jij jouw partner niet (meer) op een voetstuk, dan is er waarschijnlijk iets mis in je relatie. De mate van elkaar idealiseren geeft de stabiele factor van je relatie aan.  Vooral in de eerste drie maanden van een nieuwe relatie speelt het elkaar idealiseren een grote rol en dit effect blijft nog lang nawerken. Dit wordt door psychologen het aura-effect genoemd. Elkaar leuk vinden zorgt ervoor dat je elkaar ook steeds lichamelijk aantrekkelijker gaat vinden.

Uit eigen ervaring spreek ik wanneer ik vertel dat iemand die je lief bent gaan vinden, ook naar jaren best van voetstuk kan vallen. Dat ligt niet perse aan de ander. De factoren die jij hoog achtte kunnen in jouw opinie gewijzigd zijn, omdat jij anders naar de wereld bent gaan kijken. Je moet daar niet meteen van schrikken. Even afstand nemen en bedenken wat er veranderd is in de afgelopen jaren, ben jij dat, is hij dat, is dat jullie gezamelijke visie. Afstand en dus elkaar niet zien helpt om de leuke dingen aan elkaar, die je al lang vergeten was, weer zichtbaar te krijgen. Het is dan aan jou om jezelf toe te staan het voetstuk weer langzaam maar zeker op te bouwen. Gaat waarschijnlijk minder snel dan in je jonge jaren.

Hou op, schei uit

Heb jij dat nooit dat je denkt van iemand doe toch niet zo overdreven enthousiast over je nieuwe partner, er zullen toch ook genoeg trekjes te vinden zijn die echt niet leuk zijn. Dit is ook iets dat door onderzoekers boven tafel gebracht is. Elkaars troeven de hemel in prijzen en de negatieve kantjes niet zien. Het hou op, schei uit gevoel. Heerlijk toch, als je dat kunt, en er ook nog zelf in gelooft.

Ik snap dat een relatie hier aantrekkelijker door lijkt, en op de lange termijn een stabiele basis zal vormen. Positief zijn over elkaar moet een gevoel van zekerheid geven.

En als diegene die zo dicht bij jou in de buurt is, jou zo goed bevalt maakt dat jouw kijk op het leven echt rooskleurig.  Andere potentiële partners vind je minder aantrekkelijk, wat jullie relatie nog steviger laat zijn en voelen.

Moraal van het verhaal:

Bouw gerust een mooi voetstuk. Goed voor jou en je geliefde. Anderen hoeven jouw voetstuk niet te snappen. Het is iets tussen geliefden. Houdt wel altijd je ogen open, maar knijp ze af en toe een stukje toe.  Dat is nu eenmaal nodig als je wilt dat jullie relatie blijft duren.

Bron: Singlessite

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?