Liefde maakt blind is een uitdrukking die niet voor niets ontstaan is. En weet je het is maar goed ook dat die alles verblindende verliefdheid kan bestaan, anders zouden er veel minder stabiele relaties zijn.
Wetenschappelijk bekeken
Verliefdheid wordt ook op wetenschappelijk niveau vaak onder de loep genomen. Zo ook door Professor Viren Swami aan de universiteit van Westminster in Londen. Hoe werkt die blinde verliefdheid volgens hem?
De persoon waar je van houdt wordt door jou op een voetstuk geplaatst. Je idealiseert die persoon, je vindt hem aantrekkelijker, je vindt hem mooier dan jezelf. Blijkbaar krijg je daarbij het gevoel dat je goed bezig bent, waardoor je zelfvertrouwen weer toeneemt. Wat is er nu fijner dan samen zijn met iemand die je aantrekkelijk vindt. Daar word iedereen toch blij van.
Van voetstuk gevallen
Plaats jij jouw partner niet (meer) op een voetstuk, dan is er waarschijnlijk iets mis in je relatie. De mate van elkaar idealiseren geeft de stabiele factor van je relatie aan. Vooral in de eerste drie maanden van een nieuwe relatie speelt het elkaar idealiseren een grote rol en dit effect blijft nog lang nawerken. Dit wordt door psychologen het aura-effect genoemd. Elkaar leuk vinden zorgt ervoor dat je elkaar ook steeds lichamelijk aantrekkelijker gaat vinden.
Uit eigen ervaring spreek ik wanneer ik vertel dat iemand die je lief bent gaan vinden, ook naar jaren best van voetstuk kan vallen. Dat ligt niet perse aan de ander. De factoren die jij hoog achtte kunnen in jouw opinie gewijzigd zijn, omdat jij anders naar de wereld bent gaan kijken. Je moet daar niet meteen van schrikken. Even afstand nemen en bedenken wat er veranderd is in de afgelopen jaren, ben jij dat, is hij dat, is dat jullie gezamelijke visie. Afstand en dus elkaar niet zien helpt om de leuke dingen aan elkaar, die je al lang vergeten was, weer zichtbaar te krijgen. Het is dan aan jou om jezelf toe te staan het voetstuk weer langzaam maar zeker op te bouwen. Gaat waarschijnlijk minder snel dan in je jonge jaren.
Hou op, schei uit
Heb jij dat nooit dat je denkt van iemand doe toch niet zo overdreven enthousiast over je nieuwe partner, er zullen toch ook genoeg trekjes te vinden zijn die echt niet leuk zijn. Dit is ook iets dat door onderzoekers boven tafel gebracht is. Elkaars troeven de hemel in prijzen en de negatieve kantjes niet zien. Het hou op, schei uit gevoel. Heerlijk toch, als je dat kunt, en er ook nog zelf in gelooft.
Ik snap dat een relatie hier aantrekkelijker door lijkt, en op de lange termijn een stabiele basis zal vormen. Positief zijn over elkaar moet een gevoel van zekerheid geven.
En als diegene die zo dicht bij jou in de buurt is, jou zo goed bevalt maakt dat jouw kijk op het leven echt rooskleurig. Andere potentiële partners vind je minder aantrekkelijk, wat jullie relatie nog steviger laat zijn en voelen.
Moraal van het verhaal:
Bouw gerust een mooi voetstuk. Goed voor jou en je geliefde. Anderen hoeven jouw voetstuk niet te snappen. Het is iets tussen geliefden. Houdt wel altijd je ogen open, maar knijp ze af en toe een stukje toe. Dat is nu eenmaal nodig als je wilt dat jullie relatie blijft duren.
Bron: Singlessite