vader en kind handen
23 February 2016

Het grootste gemis van mijn leven

Wanneer iedereen om je heen bezig lijkt te zijn met de liefde, kan het voor jou juist nog pijnlijker voelen. Zo ook een meneer die op het perron werd aangesproken door een columnist voor Perrongeluk in BN DeStem. Ongelukkig is wat die man was, omdat zijn leven op die manier was gelopen dat hij geen kinderen had. Laat staan kleinkinderen. Het was vooral leegte wat hij voelde.

Het grootste gemis van mijn leven

“Ik heb geen dochter, helaas, helemaal geen kinderen. Dat is het grootste gemis van mijn leven,” dit zijn de woorden van een sombere man. “Ik heb altijd graag kinderen gewild. Altijd. Mijn ex-vrouw wilde absoluut geen kinderen. Omdat ze lerares was, had ze heel de dag al van doen met kinderen. Thuis had ze er geen behoefte meer aan.” Achteraf bleek dat het zo verschillend denken over het wel en niet willen hebben van kinderen, de reden was voor het vastlopen van hun huwelijk.

Het verdriet van de scheiding ging weg of werd zeker minder. Die wond leek te helen maar één litteken bleef, namelijk het gemis van kinderen. Dat neemt hij zichzelf kwalijk, daar blijft hij spijt van hebben. Het niet hebben van kleinkinderen vindt hij mogelijk nog erger. Het is een zwart gat in mijn leven, het is een leegte.

Luister vooral naar je zelf

Zijn advies in dit leven is vooral naar jezelf luisteren. Zeker bij dit soort keuzes die bepalend zijn voor de inrichting van je leven. Spijt hebben helpt niets, het is onomkeerbaar, maar voor degenen die nog een leven voor zich hebben is dit erg belangrijk.

Kinderen zonder partner

PARSHIP bracht deze week de resultaten van een onderzoek naar buiten over het hebben van kinderen zonder partner. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2270  van hun Europese leden tussen de 18 en 69 jaar. Dat kan bijna 1 op de 3 single vrouwen zich wel voorstellen. Voor 3 op de 4 geldt dat zonder partner het krijgen van kinderen onbespreekbaar is. Idealiter worden kinderen geboren bij twee ouders die een goede relatie met elkaar hebben. Toch kan de kinderwens voor een alleenstaande zo groot zijn, dat ze ook zonder die grote liefde een kind zouden willen opvoeden.

Enkel kind met partner

Mannen denken iets anders over het vervullen van een kinderwens zonder vaste partner. Slechts 11 procent van de alleenstaande mannen zou ook een kind groot willen brengen zonder partner, ondanks dat ook bij de meerderheid van hen de kinderwens groot is. Zoals de man die op het perron vertelde over zijn verdriet, hij had zijn kinderwens zwaarder moeten laten meewegen in zijn selectieproces voor een partner. Het verschillend denken over dit onderwerp lost zich meestal niet zo op tijdens een relatie, al hoopt één van de twee dat.

Mannen tevredener zonder kinderen

Mannen lijken over het algemeen iets tevredener te zijn met hun kinderloze situatie. Zo is 30 procent van de mannen tevreden met het feit dat hij, ondanks de vurige kinderwens, nu nog geen kinderen heeft. Maar mogelijk zijn mannen over dit onderwerp minder openhartig. Vrouwen hebben het hier beduidend lastiger mee. Van de vrouwen met een kinderwens is slechts 1 op de 4 tevreden met het leven zonder kinderen.

Ontbreken kind grootste verdriet

Relaties in de breedste zin van het woord (met ouders, vrienden, vriendinnen en ook kinderen) lijken  voor vrouwen belangrijker te zijn dan voor mannen. Vanuit dit oogpunt is het niet in vervulling zien gaan van een kinderwens boven op het feit dat er geen partner is, vaak extra pijnlijk. Over het gebrek aan kinderen voelen ze zich mogelijk verdrietiger dan over het gebrek aan een partner.

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Einde relatie bezongen door Amy Winehouse

We hebben allemaal zo onze eigen manier om om te gaan...

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

Een op twaalf Nederlanders ongelukkig in relatie

Maar liefst acht procent van de Nederlanders is ontevreden over hun...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie