Hoe krijgen we een fijne, langdurige relatie en welke elementen zijn daarvoor vereist? Als we dat wisten dan zou het leven en de liefde een stuk makkelijker zijn. Wetenschappers doen er al veertig jaar onderzoek naar en komen tot de conclusie dat er in ieder geval twee basis eigenschappen aanwezig moeten zijn tussen twee partners: vriendelijkheid en welwillendheid.

Waardering

Een van de onderzoekers die al heel lang onderzoek doet naar het succes van een geslaagde relatie is John Gottman. Hij zeg: ‘Mensen met een fijne relatie hebben de gewoonte om altijd het goede te zien in het gedrag van hun partner, hun waardering te uiten en positief te reageren op elkaar. In slechte relaties zoeken partners altijd naar redenen om elkaar te bekritiseren en te minachten’.

Experiment

Tijdens een van zijn experimenten liet hij pasgetrouwde stellen vertellen over hun relatie. Een deel van hen deed dat met verhoogde hartslag en overmatig transpireren. Een fight-or-flight-modus, aldus Gottman. Zes jaar later bleken de koppels uit die groep ofwel uit elkaar of in een slechte relatie te zitten. De gelukkige stelletjes zaten tijdens het experiment rustig naast elkaar en spraken kalm.

Positief versus negatief

Een ander onderzoek uit 2006 onderschrijft Gottman’s bevindingen. Stellen die actief, constructief en positief reageerden op nieuws van de ander bleven veel vaker bij elkaar dan stellen die passief of destructief reageerden. Met andere woorden: in een fijne relatie reageer je vriendelijk en welwillend als de ander iets leuks vertelt. Minachting blijkt in veel gevallen het begin van het einde en uiteindelijk de doodsteek van een relatie. Maar, daar ben je zelf bij natuurlijk volgens de onderzoekers. Er valt aan te werken