mode blunder eerste date

Het blootleggen van seksisme op universiteiten en hogescholen

Met het online platform Sassy willen academici het seksisme in universiteiten en hogescholen blootleggen. Alle vrouwen kunnen daar – desgewenst anoniem – hun verhaal doen, hoe klein of groot ook.

Verhalen over alledaags seksisme

De website Sassy (sharing academic sexism stories with you) werd gelanceerd op vrouwendag door een groep van academici van verschillende universiteiten (van studenten over postdocs tot professoren) om verhalen te verzamelen van alledaags seksisme in de academische wereld.

Zichtbaar maken van probleem

‘We hoorden zo veel verhalen in de wandelgangen dat we niet anders konden dan besluiten dat het wel degelijk een probleem is. Maar om er iets aan te kunnen doen, moeten we het ook zichtbaar maken’, aldus Anya Topolski, coördinator van Sassy en werkzaam aan de KU Leuven, vandaag in De Standaard.

Misplaatste moppen

De verhalen op de website (momenteel zo’n twintigtal) zijn uiteenlopend, van misplaatste moppen tot het niet willen afwassen van koffiekoppen na een vergadering, maar ook schrijnend, zoals het verhaal van een rechtenstudente wier professor meent dat vrouwelijke studenten alleen hoog scoren omdat ze zorgvuldig notities maken.

Vrouwen zijn zo nuttig

‘Tijdens een masterclass zei de prof tegen 400 studenten: Ja, vrouwelijke studenten halen nog steeds de beste cijfers, maar dat fenomeen stopt als ze de werkvloer betreden. Vrouwen halen alleen betere cijfers omdat ze zo goed notities maken. Ik gebruikte ook altijd de notities van een vriendin. Vrouwen, ze zijn zo nuttig’, zo schreef de studente in kwestie haar verhaal neer.

Omdat jullie altijd zwanger zijn

Andere vrouwen schrijven op de website neer hoe ze een promotie of andere opportuniteit aan hun neus zagen voorbijgaan ten voordele van een mannelijke collega die vaak jonger of minder gekwalificeerd was, dat ze vaker naar het welzijn van hun kinderen werden gevraagd dan naar hun academische vooruitgang en dat er zo weinig vrouwelijke professors zijn ‘omdat jullie altijd zwanger worden’.

Bron: Nieuwsblad

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.