mode blunder eerste date

Het blootleggen van seksisme op universiteiten en hogescholen

Met het online platform Sassy willen academici het seksisme in universiteiten en hogescholen blootleggen. Alle vrouwen kunnen daar – desgewenst anoniem – hun verhaal doen, hoe klein of groot ook.

Verhalen over alledaags seksisme

De website Sassy (sharing academic sexism stories with you) werd gelanceerd op vrouwendag door een groep van academici van verschillende universiteiten (van studenten over postdocs tot professoren) om verhalen te verzamelen van alledaags seksisme in de academische wereld.

Zichtbaar maken van probleem

‘We hoorden zo veel verhalen in de wandelgangen dat we niet anders konden dan besluiten dat het wel degelijk een probleem is. Maar om er iets aan te kunnen doen, moeten we het ook zichtbaar maken’, aldus Anya Topolski, coördinator van Sassy en werkzaam aan de KU Leuven, vandaag in De Standaard.

Misplaatste moppen

De verhalen op de website (momenteel zo’n twintigtal) zijn uiteenlopend, van misplaatste moppen tot het niet willen afwassen van koffiekoppen na een vergadering, maar ook schrijnend, zoals het verhaal van een rechtenstudente wier professor meent dat vrouwelijke studenten alleen hoog scoren omdat ze zorgvuldig notities maken.

Vrouwen zijn zo nuttig

‘Tijdens een masterclass zei de prof tegen 400 studenten: Ja, vrouwelijke studenten halen nog steeds de beste cijfers, maar dat fenomeen stopt als ze de werkvloer betreden. Vrouwen halen alleen betere cijfers omdat ze zo goed notities maken. Ik gebruikte ook altijd de notities van een vriendin. Vrouwen, ze zijn zo nuttig’, zo schreef de studente in kwestie haar verhaal neer.

Omdat jullie altijd zwanger zijn

Andere vrouwen schrijven op de website neer hoe ze een promotie of andere opportuniteit aan hun neus zagen voorbijgaan ten voordele van een mannelijke collega die vaak jonger of minder gekwalificeerd was, dat ze vaker naar het welzijn van hun kinderen werden gevraagd dan naar hun academische vooruitgang en dat er zo weinig vrouwelijke professors zijn ‘omdat jullie altijd zwanger worden’.

Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.