vader en kind handen

Het aantal kinderen dat opgroeit in een eenoudergezin is toegenomen

Het aantal kinderen dat opgroeit in een eenoudergezin, is de afgelopen twintig jaar toegenomen. In 1999 woonde 11 procent van de kinderen in een eenoudergezin, begin 2019 was dit 16 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het onderzoek uitvoerde in het kader van de Jeugdmonitor.

Scheiding of overlijden

Onder eenouderhuishoudens rekent het CBS situaties die zijn ontstaan doordat ouders uit elkaar zijn gegaan, doordat een ouder is overleden of omdat ouders nooit hebben samengewoond. Van de 3,4 miljoen kinderen tot achttien jaar die Nederland begin 2019 telde, woonden 538 duizend in een eenouderhuishouden. 89 procent van deze kinderen staat ingeschreven op het adres van de moeder.

Aantal eenouderhuishoudens het grootst in Heerlen en Rotterdam

In Heerlen en Rotterdam is het aantal eenouderhuishoudens het grootst. In die gemeenten woont 29 procent van de kinderen bij één van de ouders. Het percentage is het laagst in de gemeentes Staphorst en Urk: daar woonde 4 procent van de kinderen in een eenouderhuishouden.

Vijftienduizend baby’s woonden begin 2019 bij één ouder. Het percentage baby’s in een eenouderhuishouden is, net als het percentage kinderen, de afgelopen jaren gestegen. In 1999 woonden 6 procent van de baby’s in een eenouderhuishouden, in 2019 9 procent.

Bronnen:  CBS / Nu

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!