herken en voorkom burn-out

Herken en voorkom de burn-out

We kennen inmiddels allemaal wel iemand die getroffen is door een burn-out. Genoodzaakt te stoppen met werken, moe thuis, lusteloos en nergens energie voor. Je denkt vast dat jij nooit met een burn-out thuis komt te zitten, maar wist je dat zowel jonge als oudere mensen dit overkomt? Voorkomen is beter dan genezen dus wij vertellen je hoe je de signalen van een burn-out kunt herkennen en voorkomen.

Hints

De effecten van een burn-out ervaar je niet in een keer. Het zijn vaak kleine dingen, hints en signalen die je proberen te vertellen dat je lichaam en geest niet meer op ‘een lijn’ zitten het eigenlijk niet meer kunnen bolwerken. Het is een langzaam proces dat je zelden echt ziet aankomen. Dat is meteen de reden waarom we ons overdonderd voelen als er een burn-out wordt geconstateerd.

Chronische stress

Een werk gerelateerde burn-out wordt meestal veroorzaakt door een toestand van chronische stress. Dit leidt tot lichamelijke en emotionele uitputting. Je wordt cynischer en je het steeds vaker het gevoel dat je niet voldoende kunt presteren. Dit heeft uiteraard ook invloed op je privéleven.

7 signalen burn-out

Er zijn verschillende signalen die je erop kunnen wijzen dat je last hebt van een beginnende of gevorderde burn-out.

1. Je bent constant moe. In deze eerste fase hebt je moeite met opstaan, voel je je na het afgaan van de wekker niet meer uitgerust en op je werk ben je beduidend minder productief van eerst. In een latere fase krijg je ook op geestelijk vlak klachten. Je hebt last van angstgevoelens en minder zelfvertrouwen.

2. Slecht slapen. Hoewel je echt hartstikke moe bent lukt het je maar niet om in slaap te vallen. Je wordt ’s nachts regelmatig waker en dan lukt het je niet meer om in slaap te vallen.

3. Concentratie. Je bent minder geconcentreerd en bemerkt een licht vergeetachtigheid. Als de problemen verergeren krijg je je werk niet meer af en lijkt de stapel met taken groter en groter te worden.

4. Lichamelijke klachten. Pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn vaak aanwijzingen die genegeerd worden omdat je te weinig tijd hebt en het zo druk hebt. Toch moet je ze echt serieus nemen!

5. Eetlust. Je begint maaltijden over te laan, hebt beduidend minder eetlust en dat maakt dat je lichaam niet langer de voedingsstoffen binnenkrijgt die het wel nodig heeft.

6. Negatief Negatieve gevoelens voeren de boventoon. Angst, boosheid, verlies van plezier in je werk, pessimisme en het gevoel van isolatie komen vaak voor. Je weet er eigenlijk geen raad mee en je probeert het te negeren tot het niet langer kan.

7. Alarmbellen. Ervaar je enkele of meerdere van deze symptomen? Laat het een alarmsignaal zijn. Doe het echt wat rustiger aan en probeer vaker te ontstressen. Wees niet bang om eens een afspraak te maken bij je huisarts want jezelf voorbij lopen en wachten tot het te laat is, daar is niemand bij gebaat en jijzelf al helemaal niet.

3 tips om burn-out te voorkomen

Wil je eerst met jezelf aan de slag? Dan hebben we 3 bruikbare tips voor je om een burn-out te voorkomen.

1. Stel realistische doelen: een burn-out is meestal werk gerelateerd dus je doet er verstandig aan om niet overmoedig aan het werk te gaan. Bepaal voor jezelf hoeveel werk je echt kan verzetten binnen een x aantal uren en hou je daar aan. Niet af, jammer dan. Ligt de werkdruk echt te hoog, dan wordt het tijd om eens met je leidinggevende te gaan praten en te kijken of de taken anders verdeeld kunnen worden.

2. Ontspan op tijd: stoom afblazen is belangrijk en het wordt dus zaak om tijd voor jezelf in te plannen waarin je echt helemaal even van jezelf bent. Of dit nu een boek lezen is, een partijtje squash of een weekendje weg, het gaat er om dat je op gezette tijden echt ontspant. Om ervoor te zorgen dat het er niet bij inschiet plan je het net als je andere afspraken gewoon in je agenda onder de noemer: tijd voor mezelf!

3. Luisteren naar je lichaam: dit klinkt heel vanzelfsprekend maar het blijkt vaak moeilijk om jezelf een halt toe te roepen. Heb je hoofdpijn? Neem rust in plaats van alleen maar een paar pillen. Ga wat eerder naar bed, zet de TV eens uit en ontspan bij een lekker muziekje en een goed glas wijn. Zeker weten dat je er de volgende dag wel weer tegen aan kunt!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?