We kennen inmiddels allemaal wel iemand die getroffen is door een burn-out. Genoodzaakt te stoppen met werken, moe thuis, lusteloos en nergens energie voor. Je denkt vast dat jij nooit met een burn-out thuis komt te zitten, maar wist je dat zowel jonge als oudere mensen dit overkomt? Voorkomen is beter dan genezen dus wij vertellen je hoe je de signalen van een burn-out kunt herkennen en voorkomen.
Hints
De effecten van een burn-out ervaar je niet in een keer. Het zijn vaak kleine dingen, hints en signalen die je proberen te vertellen dat je lichaam en geest niet meer op ‘een lijn’ zitten het eigenlijk niet meer kunnen bolwerken. Het is een langzaam proces dat je zelden echt ziet aankomen. Dat is meteen de reden waarom we ons overdonderd voelen als er een burn-out wordt geconstateerd.
Chronische stress
Een werk gerelateerde burn-out wordt meestal veroorzaakt door een toestand van chronische stress. Dit leidt tot lichamelijke en emotionele uitputting. Je wordt cynischer en je het steeds vaker het gevoel dat je niet voldoende kunt presteren. Dit heeft uiteraard ook invloed op je privéleven.
7 signalen burn-out
Er zijn verschillende signalen die je erop kunnen wijzen dat je last hebt van een beginnende of gevorderde burn-out.
1. Je bent constant moe. In deze eerste fase hebt je moeite met opstaan, voel je je na het afgaan van de wekker niet meer uitgerust en op je werk ben je beduidend minder productief van eerst. In een latere fase krijg je ook op geestelijk vlak klachten. Je hebt last van angstgevoelens en minder zelfvertrouwen.
2. Slecht slapen. Hoewel je echt hartstikke moe bent lukt het je maar niet om in slaap te vallen. Je wordt ’s nachts regelmatig waker en dan lukt het je niet meer om in slaap te vallen.
3. Concentratie. Je bent minder geconcentreerd en bemerkt een licht vergeetachtigheid. Als de problemen verergeren krijg je je werk niet meer af en lijkt de stapel met taken groter en groter te worden.
4. Lichamelijke klachten. Pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn vaak aanwijzingen die genegeerd worden omdat je te weinig tijd hebt en het zo druk hebt. Toch moet je ze echt serieus nemen!
5. Eetlust. Je begint maaltijden over te laan, hebt beduidend minder eetlust en dat maakt dat je lichaam niet langer de voedingsstoffen binnenkrijgt die het wel nodig heeft.
6. Negatief Negatieve gevoelens voeren de boventoon. Angst, boosheid, verlies van plezier in je werk, pessimisme en het gevoel van isolatie komen vaak voor. Je weet er eigenlijk geen raad mee en je probeert het te negeren tot het niet langer kan.
7. Alarmbellen. Ervaar je enkele of meerdere van deze symptomen? Laat het een alarmsignaal zijn. Doe het echt wat rustiger aan en probeer vaker te ontstressen. Wees niet bang om eens een afspraak te maken bij je huisarts want jezelf voorbij lopen en wachten tot het te laat is, daar is niemand bij gebaat en jijzelf al helemaal niet.
3 tips om burn-out te voorkomen
Wil je eerst met jezelf aan de slag? Dan hebben we 3 bruikbare tips voor je om een burn-out te voorkomen.
1. Stel realistische doelen: een burn-out is meestal werk gerelateerd dus je doet er verstandig aan om niet overmoedig aan het werk te gaan. Bepaal voor jezelf hoeveel werk je echt kan verzetten binnen een x aantal uren en hou je daar aan. Niet af, jammer dan. Ligt de werkdruk echt te hoog, dan wordt het tijd om eens met je leidinggevende te gaan praten en te kijken of de taken anders verdeeld kunnen worden.
2. Ontspan op tijd: stoom afblazen is belangrijk en het wordt dus zaak om tijd voor jezelf in te plannen waarin je echt helemaal even van jezelf bent. Of dit nu een boek lezen is, een partijtje squash of een weekendje weg, het gaat er om dat je op gezette tijden echt ontspant. Om ervoor te zorgen dat het er niet bij inschiet plan je het net als je andere afspraken gewoon in je agenda onder de noemer: tijd voor mezelf!
3. Luisteren naar je lichaam: dit klinkt heel vanzelfsprekend maar het blijkt vaak moeilijk om jezelf een halt toe te roepen. Heb je hoofdpijn? Neem rust in plaats van alleen maar een paar pillen. Ga wat eerder naar bed, zet de TV eens uit en ontspan bij een lekker muziekje en een goed glas wijn. Zeker weten dat je er de volgende dag wel weer tegen aan kunt!