daten en eten

Herken de verleidelijke menukaart

Heb je vanavond een romantische eet-date, dan verheug jij je misschien nu al om de menukaart te bestuderen. Al dat lekkers! Wist je dat behalve goed eten en een gezellige sfeer restaurants nog een troef in handen hebben om te zorgen dat jullie meer uitgeven dan vooraf gepland? Dit komt door de verleidelijk menukaart!

Complexe menukaart
De menukaart is een stuk gecompliceerder dan ‘ie op het eerste gezicht misschien lijkt. De kaart staat namelijk bomvol kleine, psychologische trucjes om ervoor te zorgen dat jij als gast zo veel mogelijk uitgeeft. Gelukkig is daar de vooraanstaande restaurant-consultant Aaron Allen die uit de school klapt en onthult hoe je als gast door middel van de kaart wordt verleid om bijvoorbeeld tóch een toetje te bestellen.

Kleurgebruik
Groen impliceert dat het eten vers is, oranje zorgt ervoor dat je trek krijgt. Geel is een vrolijke kleur en wordt gebruikt om de aandacht van de gast te krijgen. Rood is een activerende kleur en wordt gebruikt om mensen over te halen het gerecht waar de meeste winst op zit te bestellen.

Geen valuta melden
De prijs van het eten is het grootste pijnpunt. Restauranthouders leiden de aandacht dan ook graag af door het euroteken niet op de kaart te vermelden. Wees ook extra alert als de prijs is uitgeschreven: die tactiek leidt ertoe dat we zo’n 30% meer uitgeven.

De fantasie aanwakkeren
Superlatieven als ”s werelds beste burger’ kloppen natuurlijk nooit en worden genegeerd door de gasten. Maar met zorg geschreven omschrijvingen met termen als ‘zongedroogd’ en ‘vers gevangen’ zetten de smaakpapillen wél aan het werk.

Beperkte keuze
Een enorm menu leidt meteen tot keuzestress. Slimme restaurants zetten daarom maximaal 7 gerechten per gang op de kaart. Genoeg om uit te kiezen zonder als gast overweldigd te raken door het aanbod.

Strategisch plaatsen
Sommige restaurants zetten het duurste gerecht op de kaart bovenaan. Hierdoor lijken alle gerechten daaronder opeens goedkoop. En omdat je toch een goedkoop hoofdgerecht had, kan er dan ook best nog een toetje vanaf.

Inspelen op nostalgie
Met een zorgvuldige woordkeuze kunnen restaurants inspelen op gevoel. Vooral in combinatie met een beetje nostalgie is het bingo. Als je maar weet dat ‘oma’s appeltaart’ waarschijnlijk al dagen in de ijskast staat.

Een verhaal vertellen
De meeste gerechten op de kaart hebben een beschrijving van gelijke lengte om in de lay-out te passen. Iets wat buiten de lay-out valt, trekt de aandacht. Dat wetende, voorzien restaurants de gerechten die ze het liefst willen verkopen (en de meeste winst opbrengen) van een uitgebreid verhaal.

Bron: Huffingtonpost

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.