verliefdheid
6 January 2019

Herken de signalen: verliefd of niet?

Geen hap door je keel krijgen, ’s nachts uren wakker liggen en aan die ander denken, kortom verliefd! Wie kent dit allesoverheersende gevoel niet. De hele wereld lijkt alleen nog om de ander te draaien. Wat is verliefdheid eigenlijk precies, hoe lang duurt het, en ben jij met dit virus besmet?

Verliefdheid

Er zijn al talloze liedjes over geschreven, de liefde! Meestal gaat het dan niet over lange relaties, maar juist over die korte hevige eerste verliefdheid. Maar wat is verliefdheid nu eigenlijk?

Je bent verliefd als een ander een onweerstaanbare, intense aantrekkingskracht op je heeft. Er is slechts één verlangen: dicht bij die ander te zijn. Verliefde mensen ervaren hele heftige en intense gevoelens. Ze zitten bovenop een grote roze wolk en er is geen vuiltje aan de lucht. Daarnaast zijn ook helemaal gefixeerd op de ander, waardoor ze alleen maar de positieve kanten zien. Het gedrag van verliefden lijkt erg op dat van moeders met pasgeboren kinderen. Verliefde stelletjes gebruiken ook kindertaal en zitten elkaar steeds te strelen.

De lichamelijke tekenen van verliefdheid

Aan je lijf kunt je ook merken dat je verliefd bent aan een of meer van deze typische kenmerken.

  • Je bent volledig van slag en hebt last met concentreren
  • Je hebt weinig slaap nodig en ligt vaak uren wakker
  • Je hebt een verminderde eetlust en krijgt geen hap door je keel
  • Je leeft in een soort eigen wereldje en kunt over niets anders praten.
  • Als je de ander ziet, dan voel je het in je lijf. Een droge mond, hartkloppingen, trillende handen, blozen, vlinders in je buik en knikkende knieën.

Dit komt omdat er bij verliefde mensen bepaalde stoffen in het lichaam worden aangemaakt zoals fenylethylamine, die je een hyperactief gevoel geven.

De houdbaarheidsdatum

Hoe lang blijf je echt verliefd? Verliefdheid is een gevoel dat langzaam wegebt. Uit onderzoeken blijkt dat verliefde gevoelens zich vooral voordoen in een periode van een half tot twee jaar. Bij vrouwen nemen de verliefdheidsgevoelens het snelst af. Mannen blijven doorgaans wat langer verliefd, tot ongeveer twee jaar. Daarna treedt bij hen een snelle daling van het gevoel op. Na twee jaar gaat bij de meeste mensen de verliefdheid over in een stabielere vorm van liefde.

Ontnuchterende visie op verliefdheid

Verliefdheid is in feite een soort neurotisch verschijnsel volgens relatietherapeut Carolien Roodvoets. In de zin dat het ontstaat vanuit een onevenwichtigheid in jezelf. Degene op wie je verliefd bent, heeft iets dat je in jezelf mist of hij of zij vervult een onvervuld verlangen. Dat kan iets heel banaals zijn, zoals status, maar ook iets emotioneels. Zo kun je denken dat die persoon je gelukkig gaat maken, dat er eindelijk iemand is die voor je wil zorgen, of die je wil bevestigen in wie je bent. De ander houdt een belofte in, een bepaalde verwachting, dat is verliefdheid.

Zin in de liefde?

Onderneem actie en schrijf je in bij een datingsite of relatiebureau. Steeds meer singles vinden hun nieuwe partner online en wie niet waagt… 😉

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Verliefde man weer baard in de keel

Als er een baby (of puppy) in de buurt is, krijgt...

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde...

10 signalen van een ongezonde relatie

Nu je weer single bent kijk je misschien anders terug op...

Dit zoekt Bridget Maasland in een nieuwe liefde

Verlang je naar een nieuwe liefde in je leven die past...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie