verliefdheid

Herken de signalen: verliefd of niet?

Geen hap door je keel krijgen, 鈥檚 nachts uren wakker liggen en aan die ander denken, kortom verliefd! Wie kent dit allesoverheersende gevoel niet. De hele wereld lijkt alleen nog om de ander te draaien. Wat is verliefdheid eigenlijk precies, hoe lang duurt het, en ben jij met dit virus besmet?

Verliefdheid

Er zijn al talloze liedjes over geschreven, de liefde! Meestal gaat het dan niet over lange relaties, maar juist over die korte hevige eerste verliefdheid. Maar wat is verliefdheid nu eigenlijk?

Je bent verliefd als een ander een onweerstaanbare, intense aantrekkingskracht op je heeft. Er is slechts 茅茅n verlangen: dicht bij die ander te zijn. Verliefde mensen ervaren hele heftige en intense gevoelens. Ze zitten bovenop een grote roze wolk en er is geen vuiltje aan de lucht. Daarnaast zijn ook helemaal gefixeerd op de ander, waardoor ze alleen maar de positieve kanten zien. Het gedrag van verliefden lijkt erg op dat van moeders met pasgeboren kinderen. Verliefde stelletjes gebruiken ook kindertaal en zitten elkaar steeds te strelen.

De lichamelijke tekenen van verliefdheid

Aan je lijf kunt je ook merken dat je verliefd bent aan een of meer van deze typische kenmerken.

  • Je bent volledig van slag en hebt last met concentreren
  • Je hebt weinig slaap nodig en ligt vaak uren wakker
  • Je hebt een verminderde eetlust en krijgt geen hap door je keel
  • Je leeft in een soort eigen wereldje en kunt over niets anders praten.
  • Als je de ander ziet, dan voel je het in je lijf. Een droge mond, hartkloppingen, trillende handen, blozen, vlinders in je buik en knikkende knie毛n.

Dit komt omdat er bij verliefde mensen bepaalde stoffen in het lichaam worden aangemaakt zoals fenylethylamine, die je een hyperactief gevoel geven.

De houdbaarheidsdatum

Hoe lang blijf je echt verliefd? Verliefdheid is een gevoel dat langzaam wegebt. Uit onderzoeken blijkt dat verliefde gevoelens zich vooral voordoen in een periode van een half tot twee jaar. Bij vrouwen nemen de verliefdheidsgevoelens het snelst af. Mannen blijven doorgaans wat langer verliefd, tot ongeveer twee jaar. Daarna treedt bij hen een snelle daling van het gevoel op. Na twee jaar gaat bij de meeste mensen de verliefdheid over in een stabielere vorm van liefde.

Ontnuchterende visie op verliefdheid

Verliefdheid is in feite een soort neurotisch verschijnsel volgens relatietherapeut Carolien Roodvoets. In de zin dat het ontstaat vanuit een onevenwichtigheid in jezelf. Degene op wie je verliefd bent, heeft iets dat je in jezelf mist of hij of zij vervult een onvervuld verlangen. Dat kan iets heel banaals zijn, zoals status, maar ook iets emotioneels. Zo kun je denken dat die persoon je gelukkig gaat maken, dat er eindelijk iemand is die voor je wil zorgen, of die je wil bevestigen in wie je bent. De ander houdt een belofte in, een bepaalde verwachting, dat is verliefdheid.

Zin in de liefde?

Onderneem actie en schrijf je in bij een datingsite of relatiebureau. Steeds meer singles vinden hun nieuwe partner online en wie niet waagt… 馃槈

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien 路
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien 路
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek 路
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek 路
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa 路
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien 路
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.