Is de eerste ontmoeting leuk en spannend? Dan is de kans groot dat er na die eerste date meer dates volgen. Je spreekt vaker af en het begin van een relaties is in de maak. Het kan gebeuren dat je date vooruitloopt op de zaken en jaloers gedrag gaat vertonen. Wat doe je dan?

Daten hoort leuk, fijn en gezellig te zijn. Plezier maken staat voorop! Jaloers gedragen opgeeist worden door je date hoort daar niet bij. Als je iemand leert kennen dan maak je op een gegeven moment ook kennis met zijn of haar minder leuke kanten. Jaloezie kan daar een van zijn.

Hoe herken een jaloerse date

Een jaloers aangelegd persoon zal er snel voor zorgen dat je veel tijd met hem of haar doorbrengt en het liefst zo min mogelijk met anderen. Ze zeggen al hun eigen plannen af om bij jou te kunnen zijn en tijd met je door te kunnen brengen. Je krijgt steeds minder ruimte om je eigen dingen te doen of om met je vrienden af te spreken. Deze persoon stelt vragen die meer weg hebben van een verhoor dan vanuit interesse.

Als je wel tijd doorbrengt met anderen dan zorgt hij of zij ervoor dat jij je schuldig voelt omdat je niet bij hem of haar bent. Manipulatie en agressief gedrag kan een gevolg zijn van jaloers gedrag. Je voelt je als snel gevangen in de relatie en hebt het gevoel dat je het niet meer onder controle hebt.

Bovenstaande is natuurlijk een voorbeeld, het gaat niet altijd zo maar het heeft wel veel raakvlakken met hoe jaloers gedrag vaak tot uiting komt. Als je dit allemaal heel beken voorkomt, dan is het tijd om er wat aan te doen. Stel grenzen bij die jaloerse date en zorg dat jij de controle weer terug krijgt!

1. Grenzen

Laat duidelijk weten waar jouw grenzen liggen. Bepaal voor jezelf wel jaloers gedrag je echt niet wilt zien bij je date en vertel hem of haar dit ook. Zeg wat je niet leuk vindt en wat er echt veranderd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je dat jou om de haverklap belt om te controleren waar en met wie je bent.

2. Regels

Jij bepaalt je eigen leven. Dat hoeft een ander niet voor jou te doen. Stel regels op zodat de ander weet wat jij veracht. Vertel duidelijk en precies wat deze inhouden Je kunt bijvoorbeeld als regel opstellen dat de ander jou maar maximaal 1 keer per dag mag bellen. Of dat je in ieder geval een paar avonden apart van elkaar wilt doorbrengen.

3. Tijd zonder elkaar

Het is goed om tijd voor jezelf te houden in een relatie. Dit zorg dat jij je niet gevangen voelt. Je hebt tijd nodig voor je eigen vrienden, familie en de ander ook. Het geeft ook ruimte om tijd te besteden aan eigen ambities en individuele interesses.

4. Eerlijkheid

Wees eerlijk en verberg niets voor de ander. Dit voorkomt onduidelijkheid over de relatie en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Iemand die jaloers is heeft vaak de bevestiging nodig dat het goed zit tussen jullie. Door altijd eerlijk te zijn geef je de ander geen aanleiding om achterdochtig te zijn.

5. Relatie stoppen

Als het jaloerse gedrag niet veranderd maak dan zo snel mogelijk een einde aan de relatie. Jaloers gedrag heeft meestal een negatieve invloed op de persoon. Als dat maar doorgaat dan is het een neerwaartse spiraal waar nog maar moeilijk uit te komen is.