oplichtingspraktijken op reis

Herken 4 oplichtingspraktijken op reis

Overal op de wereld worden reizigers opgelicht en helaas is dit moeilijk te voorkomen. Maar we kwamen een heel interessant artikel tegen op Columbus Magazine. Ze helpen je met vier tips de dieven een stap voor te zijn door je attent te maken op de meest bekende oplichtingsmethodes, en wat je ertegen kan doen. Een gewaarschuwd mens…

1. Oplichting in de taxi

Je zal op reis gegarandeerd een keer gebruik moeten maken van een taxi. Als de taxichauffeur merkt dat je niet bekend bent in een stad kan hij ongemerkt een omweg nemen naar je bestemming. Hij weet dan zogenaamd een andere snellere of kortere weg, maar zonder dat je het weet ben je langer onderweg en moet je meer betalen. Het komt ook voor dat er gerommeld is met de meter van de taxi zodat het bedrag sneller oploopt, of dat er helemaal geen meter aanwezig is. Zorg er daarom voor dat je van tevoren weet hoelang de rit ongeveer zou moeten duren, en wat de gemiddelde prijzen zijn van het vervoersmiddel. Slim is ook om vooraf een bedrag af te spreken. Wordt er teveel geld gevraagd, dan zoek je gewoon een andere taxi.

2. ‘Gratis’ diensten

Het lijken op het eerste gezicht vriendelijke locals die je ergens bij willen helpen. Zo komt er bijvoorbeeld iemand met je meelopen door de stad die je van alles begint te vertellen over de bezienswaardigheden. Als je weer terug wilt naar je hotel dan vraagt diegene opeens geld omdat hij je gids is geweest. Ook zijn er ‘behulpzame’ locals die je willen helpen met pinnen, alleen maar om je pincode af te kijken en later je portemonnee te stelen. Pas verder op voor taxichauffeurs die aanbieden om je met korting, of zelfs gratis naar je bestemming te brengen. Als tegenprestatie moet je bij één of meerdere winkels langs als tussenstop. Daar worden je spullen aangesmeerd of blijk je toch te moeten betalen. Vertel zulke oplichters meteen dat je niet geïnteresseerd bent en loop direct weg.

3. Geldtrucs

Er bestaan verschillende wisseltrucs waar je veel geld mee kan verliezen. Zo kan je bijvoorbeeld een ‘politieagent’ tegenkomen die wil weten of je geld wel echt is. Wat je niet weet is dat het een oplichter is die het geld vliegensvlug omwisselt voor vals geld. Daarnaast heb je afzetters die je aanbieden om euro’s of dollars te wisselen voor de lokale valuta. Zij houden echter een zeer ongunstige wisselkoers aan of geven een verouderde valuta met dezelfde naam terug. Check dus van tevoren altijd de actuele wisselkoers, want het gebeurt zelfs bij echte wisselkantoren. Tijdens het natellen van geld kan je ook bedrogen worden. Zo kan er geld dubbel geteld worden doordat er biljetten zijn dubbelgevouwen. Tel je geld daarom altijd nóg een keer na, ook al komt dat misschien onbeleefd over.

4. Valse schadeclaims

De kans is groot dat je op reis weleens een auto of scooter huurt, waar je borg voor moet betalen. Let hier goed op want er bestaan sluwe manieren om jou geld afhandig te maken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er tijdens jouw afwezigheid, iemand schade toebrengt aan het gehuurde voertuig zodat je de borg niet meer terugkrijgt. Deze persoon werkt samen met het verhuurbedrijf. Ook kan een persoon je auto of motor ongemerkt beschadigen om vervolgens aan te bieden dat hij het wel even repareert voor een mooi prijsje. Dit is te voorkomen door goed op te letten welke beschadigingen al aanwezig zijn op het voertuig. Probeer je auto ook zoveel mogelijk binnen het zicht te houden of op een parkeerplaats met toezicht te parkeren.

Wil je weten welke oplichtingspraktijken op jouw reisbestemming veel voorkomen? Bekijk dan een interessante infographic op deze site.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.