Hartjes valentijn
5 June 2017

Herkansen met je ex: zinvol of zinloos

Uit elkaar gaan of scheiden, en vervolgens weer samen verdergaan. Het kan. En het gebeurt! Maar is het verstandig? Heb jij zelf weleens gedacht dat het weer goed kan komen met een ex-partner? Of hier zelfs op gehoopt? Er zijn voorbeelden waar dit heel goed is gegaan, een prachtig ‘happy end’ dus. Maar er zijn helaas ook voorbeelden waar het resultaat opnieuw een break-up betekent. Wat maakt dat zo’n tweede kans slaagt of faalt?

Knipperlicht

Misschien heb je in je omgeving weleens mensen met een zogenaamde ‘knipperlicht’ relatie gezien? Continu wisselen ze van bij-elkaar naar uit-elkaar en weer terug. De partners voelen zich kennelijk zeer tot elkaar aangetrokken, waardoor ze het blijven proberen. Ze zijn ooit smoorverliefd op elkaar geweest en zijn toen bereid geweest helemaal voor elkaar te kiezen. Deze kiem is misschien nog steeds aanwezig. En het kan zonde zijn om die kans niet te pakken. Het blijkt dat de ‘chemie’ er na een time-out vaak gewoon weer is als exen elkaar weer zien.

Kans van slagen?

Maar als de relatie toch steeds weer uitgaat, blijkt er iets niet goed te zitten. Zo’n knipperlichtrelatie maakt duidelijk dat het geen zin heeft om het opnieuw te proberen als er niets veranderd is. Als je écht iets voor elkaar voelt, maar niet de problemen aanpakt, zal elke poging om het weer te proberen gegarandeerd mislukken. Kort gezegd: een tweede, derde of misschien tiende kans is zinloos als beide partners niets veranderen waardoor de relatie dit keer wel een kans van slagen heeft.

Herkansing zinloos

Er zijn natuurlijk omstandigheden waarin het sowieso geen zin heeft een relatie een herkansing te geven. Wanneer er sprake is geweest van fysiek of verbaal geweld zal dit moeilijk zijn. Of wanneer de relatie ook in het begin niet gebaseerd was op echte aantrekkingskracht en liefde. Of wanneer één of beide partners te diep gekrenkt zijn.

Communiceren

Maar er zijn dus ook omstandigheden waarin een tweede kans wel degelijk een succesverhaal kan worden! Daarvoor is het nodig dat er een echte basis van liefde was in het verleden. Maar tegelijk moeten de patronen die tot het uit elkaar gaan hebben geleid, verbroken worden. Dat vereist dat beide partners uitgebreid met elkaar communiceren en daarbij eventueel hulp zoeken.

Situaties waarin een relatie gelijmd zou kunnen worden, onder de juiste omstandigheden, zijn bijvoorbeeld:

1) Een van de partners is vreemdgegaan, maar de andere partner kan begrijpen waarom dat is gebeurd en is bereid deze misstap te vergeven. Alleen al het feit dat er enige tijd overheen is gegaan kan iemand milder laten stemmen over de gemaakte misstap, het vreemdgaan. En in sommige omstandigheden is vreemdgaan ook nog begrijpelijk. Bijvoorbeeld omdat de partner weinig aandacht en tijd voor de ander had.

2.) Een relatie was in beginsel goed, maar de timing was verkeerd. Eén van de partners kwam te vroeg in deze relatie terecht en had het idee dat er eerst ontdekt moest worden wat er nog meer te koop is in de wereld. Is dat eenmaal achter de rug, dan is er veel meer rust en bereidheid tot commitment en kan een nieuwe poging heel succesvol zijn. Vaak is het gras aan de overkant toch minder groen dan gedacht!

3) Soms realiseren partners zich pas als ze uit elkaar zijn, hoe belangrijk ze voor elkaar waren. Een time-out is dan goed om je dit te realiseren, en om met vernieuwde energie met elkaar in gesprek te gaan voor een nieuwe basis.

4) Partners zijn uit elkaar gegaan vanwege praktische redenen: één van de partners reist bijvoorbeeld veel of woont ver weg, waarna besloten wordt ‘dat het zo niet werkt’. Maar eigenlijk was er in emotioneel opzicht weinig mis met de relatie. Veranderen deze omstandigheden, of is één van de partners bereid de situatie praktisch te wijzigen, dan is een nieuwe poging heel kansrijk.

Blijf realistisch

Nieuwe pogingen om samen verder te gaan vereisen in de meeste gevallen meer dan toevallig veranderende omstandigheden. Het is belangrijk dat beide ex-partners bereid zijn hun aandeel in de eventuele schuld te bekennen over het falen van de relatie in het verleden. Net zo belangrijk is het elkaar dingen te kunnen vergeven. En last but not least: bereid te zijn dingen voortaan anders te doen en realistische verwachtingen te hebben.

Bron: 41magazine

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Vrienden met je ex niet altijd een goed idee

Het klinkt natuurlijk ideaal: vrienden blijven met je ex. Maar in...

Als je dit hoort van je ex dan is hij (of zij) er nog niet overheen

Jullie zijn al een poosje uit elkaar en na een fikse...

Dit vertellen jouw seksdromen echt

Heb jij ook al eens levensechte seksdromen gehad, bijvoorbeeld over die...

Zo ontdek je of jij iemands rebound bent

Als je uitgaat met een man die net uit een relatie...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie