vrouwen in winter zwaarder

Herinneringen ophalen vermindert de kou

Met de koude temperaturen doen we allemaal een beroep op dingen die ons warm kunnen houden, zoals fleecedekens en warme drankjes. Nu kan je ook warm krijgen zonder die hulpmiddeltjes, door alleen maar na te denken. 

Het ophalen van herinneringen verwarmt namelijk niet alleen je hart, maar ook je hele lichaam.

Zeker het proberen waard voor vrouwen, single of niet, die het vaak koud hebben

Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de universiteit van Southampton na een reeks experimenten. “We wisten al langer dat nostalgie kan zorgen voor psychologisch comfort, bijvoorbeeld wanneer we ons eenzaam voelen. Maar hetzelfde geldt blijkbaar op fysiek vlak”, zegt onderzoeksleider dr. Tim Wildschut.

“Nostalgie kan zorgen voor een mentale simulatie van momenten uit het verleden, inclusief degene waarbij we genoten van lichaamscomfort. In dat geval kan het ons een warmer gevoel geven of onze tolerantie ten opzichte van kou verhogen”, zegt onderzoeksleider dr. Tim Wildschut.

Experimenten
In één van de experimenten werd aan een groep vrijwilligers gevraagd om hun nostalgische momenten gedurende een maand in lijst te zetten. Daarbij stelden de wetenschappers vast dat er een link is tussen gevoelens van nostalgie en koudere dagen.

Bij een tweede experiment namen de proefpersonen plaats in een ‘koude’ (20 graden), ‘comfortabele’ (24 graden) of ‘warme’ (28 graden) kamer. Ondertussen werd gepeild naar hun nostalgische gevoelens. En wat bleek? Degene in de koude kamers voelden zich nostalgischer dan die in de comfortabele of warme kamers.

Nostalgisch moment
In een laatste experiment namen alle vrijwilligers plaats in een koude kamer, waar ze ofwel een nostalgisch ofwel een gewoon moment moesten oproepen. Ook hier was het resultaat duidelijk: wie een nostalgisch moment opriep, schatte de kamertemperatuur hoger in dan de andere groep.

Het effect was zelfs zo groot dat de proefpersonen in staat waren om hun handen langer in ijskoud water (4 graden) te houden. Met normale gedachten lukte dat 20 seconden, maar nostalgische gevoelens zorgden nog voor zes extra seconden. ¨Wie het de komende dagen koud heeft, kan ook zelf eens uittesten of je het effectief warmer krijgt door nostalgische herinneringen op te halen.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.