vrouwen in winter zwaarder

Herinneringen ophalen vermindert de kou

Met de koude temperaturen doen we allemaal een beroep op dingen die ons warm kunnen houden, zoals fleecedekens en warme drankjes. Nu kan je ook warm krijgen zonder die hulpmiddeltjes, door alleen maar na te denken. 

Het ophalen van herinneringen verwarmt namelijk niet alleen je hart, maar ook je hele lichaam.

Zeker het proberen waard voor vrouwen, single of niet, die het vaak koud hebben

Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de universiteit van Southampton na een reeks experimenten. “We wisten al langer dat nostalgie kan zorgen voor psychologisch comfort, bijvoorbeeld wanneer we ons eenzaam voelen. Maar hetzelfde geldt blijkbaar op fysiek vlak”, zegt onderzoeksleider dr. Tim Wildschut.

“Nostalgie kan zorgen voor een mentale simulatie van momenten uit het verleden, inclusief degene waarbij we genoten van lichaamscomfort. In dat geval kan het ons een warmer gevoel geven of onze tolerantie ten opzichte van kou verhogen”, zegt onderzoeksleider dr. Tim Wildschut.

Experimenten
In één van de experimenten werd aan een groep vrijwilligers gevraagd om hun nostalgische momenten gedurende een maand in lijst te zetten. Daarbij stelden de wetenschappers vast dat er een link is tussen gevoelens van nostalgie en koudere dagen.

Bij een tweede experiment namen de proefpersonen plaats in een ‘koude’ (20 graden), ‘comfortabele’ (24 graden) of ‘warme’ (28 graden) kamer. Ondertussen werd gepeild naar hun nostalgische gevoelens. En wat bleek? Degene in de koude kamers voelden zich nostalgischer dan die in de comfortabele of warme kamers.

Nostalgisch moment
In een laatste experiment namen alle vrijwilligers plaats in een koude kamer, waar ze ofwel een nostalgisch ofwel een gewoon moment moesten oproepen. Ook hier was het resultaat duidelijk: wie een nostalgisch moment opriep, schatte de kamertemperatuur hoger in dan de andere groep.

Het effect was zelfs zo groot dat de proefpersonen in staat waren om hun handen langer in ijskoud water (4 graden) te houden. Met normale gedachten lukte dat 20 seconden, maar nostalgische gevoelens zorgden nog voor zes extra seconden. ¨Wie het de komende dagen koud heeft, kan ook zelf eens uittesten of je het effectief warmer krijgt door nostalgische herinneringen op te halen.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.