Alle organen in ons lichaam hebben een functie, anders hadden ze er niet gezeten. Van veel organen weet je ook wel een beetje wat hun werking is. In je darmen gebeurt natuurlijk ook van alles. Daar vindt het grote proces van de spijsvertering plaats. Hierbij hebben de darmbacteriën een grote rol. Dat zij belangrijke invloed hebben op je gemoed, is niet bij iedereen bekend.
Stemming van je gemoed
Een dikke darm waarin goede bacteriën vertoeven, is volgens Brits onderzoek niet alleen noodzakelijk voor een goede immuniteit en een verminderd risico op obesitas, maar draagt vooral bij tot je gemoedsstemming. Volgens de wetenschappers kan deze ontdekking helpen verklaren waarom tot 80 procent van de mensen die aan het prikkelbare darmen syndroom (PDS) lijden, vaker depressie en angst ervaren. Waarom microben zo’n grote invloed op onze gezondheid en vooral op ons welzijn hebben, moet nog verklaard worden. Een mogelijke theorie is dat de bacteriën bijproducten produceren en deze stoffen in onze bloedbaan terechtkomen.
Help je darmen een handje
Het beste nieuws? Je kan de goede bacteriën in je darmen een handje helpen door enkele aanpassingen in je menu door te voeren. Zo is het aangeraden om iets vaker voor vezels en voedingsmiddelen met probiotica te kiezen en antibiotica te vermijden. Wanneer je interesse gewekt is dan kun je op internet tegenwoordig veel vinden over welke voedingstoffen in welke producten zitten.
Vitaminen kun je nooit te veel eten
Om je alvast een beetje op weg te helpen volgt dadelijk een lijst met voedingsmiddelen die boordevol vitaminen zitten, weinig calorieën tellen en wel essentiële mineralen en antioxidanten bevatten. Zo blijken groene bladgroenten de ideale voedingsmiddelen die heel wat voordelen hebben voor je gezondheid.
Een vijftal groene gezonde bladgroenten:
1. Snijbiet
Dit groene blaadje is de bron van twee onbekende, maar daarom niet minder belangrijke, antioxidanten: syringe zuur en kaempferol. Terwijl de eerste helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, beschermt de tweede onze lichaamscellen tegen kankerverwekkende gifstoffen en vermindert het de kans op hart-en vaatziekten, diabetes en andere chronische ziektes.
Je kunt het blaadje verwerken in salades of in een wrap gebruiken. Je kan het ook als groente op zich eten door de steeltjes te verwijderen en ze te stomen of te blancheren.
2. Rucola
Deze sla bevat het hoogste nitraatgehalte van alle groene bladsoorten en verhoogt daardoor je bloedsomloop, waardoor je hele lichaam voorzien wordt van extra zuurstof. Daarnaast is het een groente die kanker en (maag)zweren voorkomt.
Hoewel rucola iets pittiger smaakt dan de meeste slasoorten, kan je de bittere smaak verminderen door een zoete vinaigrette toe te voegen.
3. Boerenkool
Te veel maagzuur kan je bestrijden door een portie boerenkool. De groente verlaagt ook je cholesterolgehalte en ontgift het hele lichaam op een natuurlijke wijze.
Met deze koolsoort kan je op heel wat manieren aan de slag: blancheren, stoven, wokken… de mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.
4. Paksoi
Kalium, een stof die in grote hoeveelheden wordt teruggevonden in paksoi, helpt bij de opbouw van je spieren en houdt de bloeddruk laag. Het zit ook boordevol met vitamine A, goed voor het verhogen van de witte bloedcellen en het aanmaken van gifstoffen.
Gebruik de groente in een stoofpotje of maak er bouillon mee.
5. Waterkers
Een portie waterkers voorziet je in je dagelijkse hoeveelheid vitamine K die bloedstolling en plak aan vaatwanden tegengaat.
Waterkers voegt een peperige smaak toe aan broodjes en past ook uitstekend in salades.