happy single bestaat tijdelijk

Help je darmen een handje

 Alle organen in ons lichaam hebben een functie, anders hadden ze er niet gezeten. Van veel organen weet je ook wel een beetje wat hun werking is. In je darmen gebeurt natuurlijk ook van alles. Daar vindt het grote proces van de spijsvertering plaats. Hierbij hebben de darmbacteriën een grote rol. Dat zij belangrijke invloed hebben op je gemoed, is niet bij iedereen bekend.

Stemming van je gemoed

Een dikke darm waarin goede bacteriën vertoeven, is volgens Brits onderzoek niet alleen noodzakelijk voor een goede immuniteit en een verminderd risico op obesitas, maar draagt vooral bij tot je gemoedsstemming. Volgens de wetenschappers kan deze ontdekking helpen verklaren waarom tot 80 procent van de mensen die aan het prikkelbare darmen syndroom (PDS) lijden, vaker depressie en angst ervaren. Waarom microben zo’n grote invloed op onze gezondheid en vooral op ons welzijn hebben, moet nog verklaard worden. Een mogelijke theorie is dat de bacteriën bijproducten produceren en deze stoffen in onze bloedbaan terechtkomen.

Help je darmen een handje

Het beste nieuws? Je kan de goede bacteriën in je darmen een handje helpen door enkele aanpassingen in je menu door te voeren. Zo is het aangeraden om iets vaker voor vezels en voedingsmiddelen met probiotica te kiezen en antibiotica te vermijden. Wanneer je interesse gewekt is dan kun je op internet tegenwoordig veel vinden over welke voedingstoffen in welke producten zitten.

Vitaminen kun je nooit te veel eten

Om je alvast een beetje op weg te helpen volgt dadelijk een lijst met voedingsmiddelen die boordevol vitaminen zitten, weinig calorieën tellen en wel essentiële mineralen en antioxidanten bevatten. Zo blijken groene bladgroenten de ideale voedingsmiddelen die heel wat voordelen hebben voor je gezondheid.

Een vijftal groene gezonde bladgroenten:

1. Snijbiet

Dit groene blaadje is de bron van twee onbekende, maar daarom niet minder belangrijke, antioxidanten:  syringe zuur en kaempferol. Terwijl de eerste helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, beschermt de tweede onze lichaamscellen tegen kankerverwekkende gifstoffen en vermindert het de kans op hart-en vaatziekten, diabetes en andere chronische ziektes.

Je kunt het blaadje verwerken in salades of in een wrap gebruiken. Je kan het ook als groente op zich eten door de steeltjes te verwijderen en ze te stomen of te blancheren.

2. Rucola

Deze sla  bevat het hoogste nitraatgehalte van alle groene bladsoorten en verhoogt daardoor je bloedsomloop, waardoor je hele lichaam voorzien wordt van extra zuurstof. Daarnaast is het een groente die kanker en (maag)zweren voorkomt.

Hoewel rucola iets pittiger smaakt dan de meeste slasoorten, kan je de  bittere smaak verminderen door een zoete vinaigrette toe te voegen.

3. Boerenkool

Te veel maagzuur kan je bestrijden door een portie boerenkool. De groente verlaagt ook je cholesterolgehalte en ontgift het hele lichaam op een natuurlijke wijze.

Met deze koolsoort kan je op heel wat manieren aan de slag: blancheren, stoven, wokken… de mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

4. Paksoi

Kalium, een stof die in grote hoeveelheden wordt teruggevonden in paksoi, helpt bij de opbouw van je spieren en houdt de bloeddruk laag. Het zit ook boordevol met vitamine A, goed voor het verhogen van de witte bloedcellen en het aanmaken van gifstoffen.

Gebruik de groente in een stoofpotje of maak er bouillon mee.

5. Waterkers

Een portie waterkers voorziet je in je dagelijkse hoeveelheid vitamine K die bloedstolling en plak aan vaatwanden tegengaat.

Waterkers voegt een peperige smaak toe aan broodjes en past ook uitstekend in salades.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?