jaloezie ex facebook

Help! Ik ben zo jaloers

Dat vervelende knagende gevoel in je buik wanneer je beste vriend(in) een leuke relatie krijgt terwijl jij nog steeds als single door het leven gaat. Of wanneer die aardige collega wel in die skinny broek past waar jij met jouw maat alleen maar van kan dromen. Maar wat is jaloezie nu precies en belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Jaloezie is emotie

Net als blijdschap, angst, verdriet is jaloezie een emotie die onlosmakelijk met ons als mensen verbonden is. Het beter willen doen dan iemand anders, iemand iets misgunnen of bang zijn om iemand van wie je houdt te verliezen. Het zijn allemaal gevoelens die met jaloezie te maken hebben maar die lang niet altijd samengaan.

Jaloezie of afgunst?

Want wanneer jij het beter wil doen dan je collega betekent dat niet dat je hem of haar die promotie misgunt. En wanneer je beste vriend(in) een relatie krijgt wil dat niet zeggen dat jij het op die man of vrouw voorzien hebt toch?

Rationele en irrationele jaloezie

Om jaloezie beter te begrijpen moeten we onderscheid maken tussen rationele en irrationele jaloezie.  Bij rationele jaloezie gaat het om gevoelens die optreden als er daadwerkelijk aanleiding is om jaloers te zijn. Denk hierbij aan de situatie wanneer je partner vreemdgaat, of wanneer je collega er met de eer van jouw werk gaat strijken. In die situaties heb je rationeel gezien alle redenen om boos verdrietig en teleurgesteld te zijn.

Bij irrationele jaloezie gaat het om gevoelens die worden gevoed door onzekerheid en angst. Je denkt dat er iets staat te gebeuren, eigenlijk zonder dat hier direct een aanleiding voor is. Hierbij krijgen onterechte gevoelens van woede, wantrouwen en waanzin steeds meer de overhand.

Slechte eigenschap

Jaloezie wordt heel vaak gezien als een slechte karaktereigenschap. Maar wie tussen de regels doorleest weet dat jaloezie niet per definitie verkeerd hoeft te zijn. Jaloerse gevoelens horen nu eenmaal bij ons en ons complexe gevoelsleven. Dat wil niet zetten dat er niets positiefs uit voort kan komen. Jaloezie prikkelt mensen ook om nog beter hun best te doen of om lering te trekken uit het verleden en daar een positieve draai aan te geven in de toekomst.

Beter omgaan met jaloezie? 10 tips

Tip 1
Relativeer! Bedenk dat niemand de beste, leukste of knapste kan zijn en jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf, dat doet een ander ook niet.

Tip 2
Werk aan je zelfvertrouwen, want onzekerheid is je grootste vijand en voeder van jaloezie. Je bent dan misschien niet de beste, leukste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg om de moeite waard te zijn.

Tip 3
Stel jezelf de vraag: waarom ben ik jaloers? Gaat het om iets dat een ander heeft en jij niet? Bekijk dan eens wat het is dat je zou willen en hoe je datgene zou kunnen bereiken. Wees wel realistisch in het stellen van je doelen. Een mooie auto of leuke baan moet lukken, maar een maatje 34 terwijl je altijd maat 42 hebt, is misschien niet hetgeen je zou moeten nastreven. Het zou je waarschijnlijk niet eens gelukkiger maken.

Tip 4
Accepteer en wees blij met de verschillen tussen mensen. De één is goed in sport, de ander kan goed schilderen. Als iedereen hetzelfde was, zou de wereld maar saai zijn. Dan ambieerde iedereen hetzelfde, viel iedereen op dezelfde personen en was jij niet uniek.

Tip 5
Bedenk dat iedereen zijn onzekerheden heeft. Jij bent misschien jaloers op een vriendin met een gelukkig gezinsleven, terwijl die vriendin jouw succesvolle carrière benijdt.

Tip 6
Draai de rollen eens om. Hoe zou jij behandelt willen worden als je degene was waar je jaloers op bent? Wees blij voor de ander, laat niet merken dat je jaloers bent.

Tip 7
Leer van het verleden. Fouten zijn er om verbeterd te worden, dus wees niet te hard voor jezelf.

Tip 8
Pijn in je buik, hoofdpijn en slapeloze nachten zijn signalen dat je ergens te veel mee bezig bent. Laat jaloeziegevoelens vooral niet de overhand krijgen, roep ze een halt toe door erover te praten (wegdrukken werkt averechts!). Kan je niet bij je moeder of goede vriendin terecht, denk dan eens aan professionele hulp. Een psycholoog kan je inzicht geven in de oorzaken van je jaloezie en je helpen het gevoel tegen te gaan.

Tip 9
Een ander proberen te veranderen is zinloos en wekt alleen maar irritatie op. Begin bij jezelf en zwelg vooral niet in zelfmedelijden. Ben je ongelukkig met je huidige situatie? Wat kan er dan voor zorgen dat je wel gelukkig wordt? Of dit nu betekent dat je een relatie moet verbreken, een andere baan moet zoeken of nog beter je best moet doen om volgende keer wel een promotie te krijgen, dat is aan jou. Als het je maar gelukkiger maakt.

Tip 10
Als je gelukkig en zelfverzekerd bent, heb je ook geen reden om jaloers te zijn!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.