online dating

Helft Nederlanders niet happy met online winkelen

Zeker rondom Sinterklaas en kerst shoppen we massaal online. Maar niet iedereen is altijd even blij met hoe dat gaat. De helft van de Nederlanders klaagt namelijk na een online winkelervaring. De levering die te lang op zich laat wachten is voor de meeste Nederlanders het probleem, blijkt uit onderzoek van het CBS. Vorig jaar had 40 procent van de Nederlanders klachten over online winkelen.

Meer klachten

Het onderzoeksbureau ondervroeg voor het jaarlijkse onderzoek 5,6 duizend mensen van boven de 12. Vorig jaar had 40 procent van de ondervraagden klachten, dit jaar is er dus een stijging van 10 procent.

Dit jaar heeft 79 procent van de 12-plussers online een aankoop gedaan. Het gaat daarmee om zo’n 11,8 miljoen Nederlanders. Ook hier is een stijging te zien: in 2015 was dit nog 70 procent. Toen klaagde 23 procent over te late levering, anno 2019 is dat 34 procent.

Problemen bij bestellen

Dat is niet de enige klachten: technische problemen bij bestellen of betalen is voor 14 procent van de shoppers een probleem en het ontvangen van verkeerde of beschadigde goederen overkwam 13 procent. Ook het vinden van informatie over garantie, het indienen van de klacht en geen levering in ons land worden genoemd.

We kopen ook steeds vaker online én besteden meer. In de drie maanden voor het onderzoek, kocht 23 procent drie, vier of vijf keer iets via een webshop. In 2015 was dat nog 20 procent. We besteden tussen de 100 en 500 euro. Dat doet 26 procent, terwijl slechts 21 procent van de kopers dat bedrag in 2015 besteedde. Mannen kopen vaker online en geven ook meer geld uit.

Kleding en reizen

Waar we ons geld aan uitgeven? Meestal aan kleding of sportartikelen. Ook reizen en vakanties en kaartjes voor evenementen doen het goed. Op nummer vier staat eten bestellen bij een restaurant of bezorgdienst.

Niet iedereen is overigens weg van online winkelen, zo’n 2,2 miljoen Nederlanders hebben voor het onderzoek niet online gekocht. Tachtig procent van deze mensen bezoekt liever een winkel om het product in het echt te zien. Ook zorgen over veiligheid en privacy spelen een rol en creditcard- of persoonlijke gegevens afgeven is ook niet altijd gewenst. Een kwart van de ondervraagden wist simpelweg niet hoe het moet.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!